Törvényjavaslatot nyújtott be az ellenzék az Iványi-ügy rendezésére

2022. március 7. – 13:11

Másolás

Vágólapra másolva

A parlament költségvetési bizottsága hétfői ülésén tárgyalta volna azt az ellenzéki javaslatot, hogy az állam rendezze Iványi Gábor szervezetével, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséggel fennálló 12 milliárd forintos tartozását – ebből Iványiék tudnák fizetni a 3 milliárd forintos elmaradt adót, ami miatt a NAV razziázott februárban a MET épületében, de a kormánypárti képviselők nem mentek el az ülésre – derült ki az Országház épülete előtt tartott összellenzéki sajtótájékoztatón.

Varju László, a költségvetési bizottság DK-s elnöke szerint „a kormánypárti többség a meg nem jelenéssel elutasította a javaslatot”. Bősz Anett, a bizottság DK-s tagja elmondta: ami Iványiékkal történik, az szimbóluma annak, amit 2010 óta megvalósít az Orbán-kormány. Bősz szerint a kormány elhibázott szociális és gazdaságpolitikája mellett legalább annak a szociális ellátórendszernek működnie kéne, ami az élet napos oldalából kiszorulókat el tudja látni, és a méltóságukat vissza tudja adni.

Kép forrása: a DK közösségi oldala
Kép forrása: a DK közösségi oldala

Megszólalt Iványi Gábor is, aki közölte: hajszát indítottak ellenük, ami ezer ember munkahelyét, több ezer ember ellátását kockáztatja. Kifejtette: a legmélyebb szegénységben lévőkért, hajléktalanokért küzdenek, és az Alkotmánybíróság is úgy döntött, hogy alkotmánysértően vették el a egyházi státuszukat. Kijelentette: ha megkapnák a 12 milliárdos kiegészítő támogatást a magyar államtól, amit a strasbourgi bíróság is megítélt, abból játszva kifizetnék a 3 milliárdos NAV-követelést. Hozzátette: semmi nem indokolta az adóhatóság fegyveres fellépését ellenük, ez hatalommal való visszaélés.

Háttér:

Mint arról beszámoltunk, a NAV február 21-én nagy port kavart házkutatást tartott az Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai székházában. Még a razzia alatt szolidaritási akció kezdődött a helyszínen. 150 ember gyűlt össze, a szolidaritási akción megjelent az Oltalom Egyesület és a sajtó munkatársai mellett több ellenzéki politikus is, a tájékoztató után pedig kisebb közjáték alakult ki: Iványi előbb az épületbe próbált bejutni, majd az épületen belül az Oltalom emeleti irodái előtt állták útját a NAV munkatársai. Végül a lelkészt több országgyűlési képviselővel együtt felengedték a nyomozati területnek nyilvánított irodákba.

Mint kiderült, a NAV azzal vádolja Iványi Gáborékat, hogy 3 milliárd forintnyi járulékot nem fizettek be a dolgozóik után: „A szervezet a gyanú szerint a dolgozóktól 2015 és 2019 között rendszeresen levonta a járulékot, de azt nem fizette be. Az egyesület évek óta törvénytelenül járt el, és ezzel nemcsak a költségvetést, de a saját alkalmazottait is megkárosította.” Azt írták, a nyomozás jelenleg rendelkezésére álló adataiból kiderült, hogy 2015 és 2019 között az egyesület a munkavállalóinak a bruttó munkabéréből a személyi jövedelemadó-előleget, a nyugdíjjárulékot, valamint az egészségbiztosítási- és munkaerőpiaci járulékot levonta, de az adóbevallási és adóbefizetési kötelezettségének nem tett eleget. „Ezzel nemcsak a költségvetést érhette kár, hanem adott esetben az alkalmazottakat is” – ismertették.

Az Iványi Gábor lelkész által vezetett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) válaszul kiadott közleménye szerint a NAV hárommilliárd forint be nem fizetett adóról beszél, de a magyar állam ennek négyszeresét halmozta fel a MET-tel szemben. A jogszerű teljesítést követően ebből azonnal rendezik hátralékainkat, teszik hozzá. Leszögezik: a MET minden munkatársát bejelenti, a 2017 előtti állapotokat a strasbourgi döntés biztosította forrásokból rendezte, a jelenlegi állami tartozások kikényszerítése azonban még folyamatban van. Kiemelik: ez a helyzet nem is állna fenn, ha a magyar állam politikai megfontolásokból nem kezdte volna el sanyargatni a MET-et.

Iványi Gábor a Partizán műsorában is beszélt a történtekről, közölve, hogy pereket indít az ügyben. Iványi állítja, hogy a mai napig nem tudja, miért szálltak ki az ellenőrök az Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai irodáihoz. A lelkész hétfőn többször is elmondta, hogy a NAV által bemutatott dokumentumokból nem derült ki számára, hogy mit kerestek. Harminc zsák iratot és pár számítógépet vittek el tőlük, Iványi szerint: „most próbálják meg kitalálni, mivel vádolják őket.”

Ebben a cikkünkben összefoglaltuk, hogyan jutott idáig az elmúlt tíz év folyamán a MET és a magyar állam viszonya. A NAV kivonulása után rendezett, hétfő esti tüntetésről itt lehet olvasni. Helyszíni videónk pedig itt látható:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!