Azzal vádolja a NAV Iványi Gáborékat, hogy 3 milliárd forintnyi járulékot nem fizettek be a dolgozóik után

2022. február 21. – 23:53

Másolás

Vágólapra másolva

Közleményt küldött az MTI-nek a NAV arról, miért razziáztak a munkatársaik hétfőn az Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai székházában. A hivatalos indoklás szerint az adóhivatal azért tartott házkutatást Iványi Gáboréknál, mert

„a szervezet a gyanú szerint a dolgozóktól 2015 és 2019 között rendszeresen levonta a járulékot, de azt nem fizette be. Az egyesület évek óta törvénytelenül járt el, és ezzel nemcsak a költségvetést, de a saját alkalmazottait is megkárosította.”

Azt írták, a nyomozás jelenleg rendelkezésére álló adataiból kiderült, hogy 2015 és 2019 között az egyesület a munkavállalóinak a bruttó munkabéréből a személyi jövedelemadó-előleget, a nyugdíjjárulékot, valamint az egészségbiztosítási- és munkaerőpiaci járulékot levonta, de az adóbevallási és adóbefizetési kötelezettségének nem tett eleget. „Ezzel nemcsak a költségvetést érhette kár, hanem adott esetben az alkalmazottakat is” – ismertették.

A közlemény szerint maga az Oltalom tudatta a közösségi médiában, hogy a NAV 246 millió forintot követel tőlük, legnagyobb részt járuléktartozás miatt. De az adóhivatal további tizennégy intézménynél – amelynek fenntartója szintén a Magyar Evangéliumi Testvérközösség – is megállapította, hogy a munkavállalóik után nem fizettek járulékot, sőt bevallást sem nyújtottak be.

A gyanú szerint csaknem 1300 alkalmazott után összességében hárommilliárd forint járulékot nem fizettek meg.

A munkáltató szabályszegésével amellett, hogy veszélybe kerülhet az érintett munkavállalók egészségügyi ellátása, nem fogják megkapni a teljes nyugellátást, függetlenül attól, hogy a nyugdíjjárulékot tőlük levonták. A szervezet többször hivatkozott arra, hogy nem is áll szándékában adót fizetni, indokként pedig az Országgyűlés egy korábbi döntését jelölte meg.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a hatályos jogszabályok alapján jár el, politikai kérdésekben nem foglal állást. A pénzügyi nyomozók a büntetőeljárásban előírt szabályokat maradéktalanul betartva vizsgálták a szervezetet. „A mai házkutatás során bizonyítékot gyűjtöttek, amelyet az egyesület által összehívott tömeg próbált megakadályozni” – írta az adóhivatal.

Az ügy háttere, hogy az elmúlt tíz évben komoly tartozásokat halmozott fel a MET a közművek felé, tavaly februárban pedig a szervezet egyes intézményeire összesen 246,13 millió forintos bírságot szabott ki a NAV. A szervezetet vezető Iványi Gábor vezetője évek óta következetesen azt mondja, hogy azért nem tudják kifizetni a tartozásaikat, mert ők sem kapják meg a magyar államtól nekik járó támogatásokat.

Iványi a Telexnek arról beszélt, közel 12 milliárd forinttal tartozhat nekik az állam.

1 milliárd forintot a strasbourgi emberi jogi bíróság (EJEB) 2017-es ítélete után kártérítésként megkaptak, de a strasbourgi testület azt is kimondta, hogy a magyar egyházügyi törvény sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét. Itthon az Alkotmánybíróság kétszer is megállapította, hogy Alaptörvény-ellenes mulasztást követ el az országgyűlés azzal, hogy nem rendezi a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség jogállását. Tovább nehezítette Iványiék működését, amikor Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár tavaly júniusban közölte velük, hogy a következő tanévre nem köt szerződést velük az Emmi a többlettámogatásokról, amit egyházi státuszuk elvesztése óta minden évben megkaptak a köznevelési intézményeknek járó központi támogatáson túl.

Ebben a cikkünkben összefoglaltuk, hogyan jutott idáig az elmúlt tíz év folyamán a MET és a magyar állam viszonya. A NAV kivonulása után rendezett, hétfő esti tüntetésről itt lehet olvasni. Helyszíni videónk pedig itt látható:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!