Iványi Gáborék az egyház elleni támadásként értékelik a NAV hétfői fellépését

2022. február 22. – 15:49

Iványi Gáborék az egyház elleni támadásként értékelik a NAV hétfői fellépését
Iványi Gábor és a NAV sorfala – Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Közleményben értékeli a hét elején kialakult helyzetet az Iványi Gábor lelkész által vezetett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET), amelynek központját hétfőn megszállta az adóhatóság, mert gyanújuk szerint 3 milliárd forintnyi járulékot nem fizettek be a dolgozóik után. (A NAV álláspontját ebben a cikkünkben olvashatja.)

A közlemény szerint a NAV hárommilliárd forint be nem fizetett adóról beszél, de a magyar állam ennek négyszeresét halmozta fel a MET-tel szemben. A jogszerű teljesítést követően ebből azonnal rendezik hátralékainkat, teszik hozzá. Leszögezik: a MET minden munkatársát bejelenti, a 2017 előtti állapotokat a strasbourgi döntés biztosította forrásokból rendezte, a jelenlegi állami tartozások kikényszerítése azonban még folyamatban van. Kiemelik: ez a helyzet nem is állna fenn, ha a magyar állam politikai megfontolásokból nem kezdte volna el sanyargatni a MET-et.

A MET tiltakozik a NAV eljárásmódja és a minősítés ellen, de törvénytisztelő állampolgárokként készek együttműködni. Meggyőződésük, hogy a 2022-es választási kampány időszakára időzített eljárás politikai üzenet, és a kormány megfélemlítési taktikája, miközben sokan felháborodottan kérdezik, mi történt az uniós támogatások és a magyar költségvetés jelentős hányadával, hogyan gazdagodhattak mértéktelenül a miniszterelnök családtagjai és politikai baráti köre.

A MET az egyház elleni támadásnak is tekinti azt, ami történt. A magyar kormány álláspontjuk szerint az egyházi törvény csűrés-csavarásával egy olyan egyházi törvényt kreált, mellyel üldöztetéseket követően negyven évvel ezelőtt megalakult, törvényesen elismert és bevett egyházzá nyilvánított felekezetüktől az Alkotmánybíróság döntése szerint is alkotmánysértő módon megvonta státuszát, évtizedes huzavona után pedig tiltakozásuk ellenére egyesületi kategóriába lökte, és annak ellenére nem adja vissza státuszát.

A MET közli, hogy az eljárás alatt az intézmény konyhája zavartalanul folytatta munkáját, mintegy 800 adag ételt főzve hajléktalanoknak és iskoláknak. A MET a vállalt feladatait (Isten igéjének hirdetése szavakkal és tettekkel: szegények élelmezése, ruházása, érdekeik képviselete, menekültek, foglyok [köztük a politikaik is] egyértelmű támogatása, segítése, a szabadság hirdetése, a hit, a remény és a szeretet erősítése) folyamatosan tovább végzi. Köszönik annak a sok száz lelkes szimpatizánsnak, testvérnek a megjelenését, akik a tegnap este hat órakor hirtelen összehívott demonstráción megjelentek.

Kivonult a Freeszfe Egyesület is

A modellváltáson átesett Színház- és Filmművészeti Egyetem tiltakozó oktatóiból és hallgatóiból szerveződött Freeszfe Egyesület is kivonult a Dankó utcába, írja a Hvg.hu. A Freeszfe Egyesület a nap folyamán már korábban is jelezte Iványiék felé a támogatását. Kiállásuk várható volt, ugyanis két évvel ezelőtt Iványi Gábor az elsők között ment el az egyetemfoglalás helyszínére, a Vas utcába, és biztosította támogatásáról a Színház- és Filmművészeti Egyetem tiltakozó hallgatóit.

Fotó: Todoroff Lázár
Fotó: Todoroff Lázár

Ebben a cikkünkben összefoglaltuk, hogyan jutott idáig az elmúlt tíz év folyamán a MET és a magyar állam viszonya. A NAV kivonulása után rendezett, hétfő esti tüntetésről itt lehet olvasni. Helyszíni videónk pedig itt látható:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!