Sztrájkbizottságok alakulnak a Molnál

2022. február 15. – 16:05

Másolás

Vágólapra másolva

Közös közleményt adott ki a Molhoz tartozó három nagy szakszervezet, az Olajipari, a Mol Vegyész és a Mol Bányász Szakszervezet, amelyben közlik, hogy sztrájkbizottságokat állítanak fel – olvasható a közleményükben.

A szakszervezetek a Mol vezetésének azon döntése ellen tiltakoznak, amely a nekik járó juttatási csomagról egyoldalúan, a munkavállalók megkérdezése nélkül döntött.

A bizottságuk felállításáról a szervezetek tájékoztatták a munkaadójukat is, akinek jelezték, hogy első lépésükként egy demonstrációt fognak szervezni.

Közleményükben hozzátették, hogy mindezt a munkavállalók támogatásával és elvárásaként teszik.

A MOL erre úgy reagált: több hetes egyeztetés után döntött a béremeléséről: „7%-kal növeljük a teljes juttatási csomagot. Ezen felül megtartjuk a nagyértékű béren kívüli juttatásainkat és bevezetünk új családbarát intézkedéseket is. Az átlagon felüli évi 700.000 forintos cafeteria, a korai nyugdíjazást biztosító Vállalati Hűségprogram, az életbiztosítás és az egészségbiztosítás mellett extra szabadnapokat biztosítunk az újdonsült apáknak, az egyedülálló szülőknek és a lombikbébi programban résztvevő nőknek. A 30 éven aluli munkavállalók esetében pedig átvállaljuk a Diákhitel-tartozás felét.” A vállalat azt ígéri, a következő napokban részletesen is bemutatja a munkavállalóinknak „a javadalmazási stratégiáját”, amellyel „a speciális élethelyzetben lévő kollégáink támogatása mellett erősítjük a cég versenyképességét és a választ adunk a munkaerőpiaci kihívásokra is.”

Az elmúlt hetekben több sztrájkról vagy sztrájkfenyegetésről jelentek meg hírek. Sztrájkot tartottak a pedagógus-szakszervezetek – amit később a bíróság jogerősen jogszerűtlennek minősített –, és a folytatását ígérik, sztrájkot harangoztak be a mozdonyvezetők – ezt első fokon jogszerűnek találta a bíróság –, illetve a Molhoz tartozó tiszaújvárosi kombináttól is érkeztek hírek sztrájkfenyegetésről. Közben a kormány az oktatási intézményekben alkalmazandó sztrájkszabályokat egy péntek esti rendeletben írta át, amit a pedagógusok alkotmányellenesnek tartanak, és több fővárosi iskolában tiltakoztak ellene.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!