Felére csökkenhet a vasúti közlekedés a nagyvárosok között, ha sztrájkolnak a mozdonyvezetők

2022. február 6. – 20:51

Másolás

Vágólapra másolva

Minden második távolsági vonat kieshet a menetrendből a mozdonyvezetők sztrájkja miatt, mondta a Mozdonyvezetők Szakszervezetének feje, Barsi Balázs az RTL Híradónak vasárnap.

Február elején a szakszervezet bejelentette, hogy ha március 10-én 0 óráig nem sikerül megállapodniuk a mozdonyvezetőknek a 2021. évi reálkereset kompenzálására, akkor sztrájkba lépnek. A sztrájkot határozatlan ideig tartanák.

A lehetséges sztrájkot jogellenesnek tartó MÁV-Volán-csoport ugyan idén több dolgozónak is tervezi emelni tíz százalékkal a fizetését, Barsi elmondta a Híradóban, hogy a sztrájk nem a 2022-es év bérfejlesztéséről szól, hanem a 2021-es nulla százalékos emelésről, és a hozzá járó 7 százalékos inflációról, a kettő különbözetének kompenzációját követelik.

A munkáltató hétfőn ül le tárgyalni a szakszervezettel, Barsi szerint akár már aznap is megtárgyalhatják azt, hogy mi lesz az a minimális szolgáltatás, amit ellátnak.

A Budapestről induló, nagyvárosokat összekötő vasúti hálózaton, amelyek nem elővárosnak minősülnek (…) minden második vonat fog csak közlekedni, ott ötven százalékos közlekedést kell biztosítani.

– mondta Barsi.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!