Húsz tanár nem vette fel a munkát kedden a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban

2022. február 15. – 06:41

Másolás

Vágólapra másolva

Tizenkét pedagógus nem vette fel a munkát hétfőn a Kőbányai Szent László Gimnáziumban, írja a 444.hu. Így tiltakoznak a kormány pénteki rendelete ellen.

A jogszabály azt mondja ki, hogy a gyermekfelügyeletet minden, sztrájkkal érintett köznevelési intézményben biztosítani kell – közölte korábban az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). A szakszervezetek nem fogadják el, hogy a kormány a felhatalmazási törvényre hivatkozva alapjogot korlátoz.

„Én azt nyerem ezzel, hogy reggelente egy kicsit könnyebben nézek a tükörbe. Az, hogy most meghurcolnak valamennyire, az nekem még belefér, remélem azért nem rúgnak ki. De ahhoz, hogy egy kicsit ki tudjam húzni magam nap mint nap, amikor ilyeneket csinálnak velem, ahhoz nekem kell, hogy valamit tegyek, a polgári engedetlenségen kívül pedig már semmi más lehetőségem nincs”

– mondta a 444-nek Molnár Attila, a Kőbányai Szent László Gimnázium informatikatanára.

Kollégája, Hajba László úgy fogalmazott, hogy „az állásom elvesztésétől annyira nem félek, mert elmegyek bármelyik Lidlbe vagy Aldiba és háromszor ennyit keresek, de bármelyik nyelviskolánál is kétszer ennyit. Soha nem a pénz motivált abban, hogy itt legyek”.

A polgári engedetlenségi mozgalom a terézvárosi Kölcsey Gimnáziumban folytatódik kedden. A Tanítanék mozgalom Facebook-oldalán közzétett nyilatkozatot húszan írták alá.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő az alapjogi biztoshoz fordul „a pedagógussztrájk alapjogsértő ellehetetlenítése miatt”.

Szél Bernadett azt kérdezi, hogy

  • „a tantermi oktatás folyamatossága mióta járványügyi vagy közegészségügyi érdek?
  • Miért pont most lett fontos a kormánynak, hogy ne legyenek csoportösszevonások? A pedagógushiány miatti összevonások eddig miért nem aggasztották őket?”

Január 31-én 2016 óta először sztrájkoltak országszerte a pedagógusok, a kétórás, figyelmeztető sztrájkban több mint húszezren vettek részt. Az Emmi többször is törvénytelennek nevezte a sztrájkot, fellebbezett is a jóváhagyó bírósági ítélet ellen, a minisztérium szerint a baloldal műve a tiltakozás. A Fővárosi Ítélőtábla február 10-én jogerősen kimondta, hogy jogellenes volt a sztrájk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!