Jogszerűnek ítélte a bíróság első fokon a mozdonyvezetők közelgő sztrájkját

2022. február 11. – 10:30

Másolás

Vágólapra másolva

A Mozdonyvezetők Szakszervezete által március elejére meghirdetett sztrájk jogszerű – állapította meg elsőfokú végzésében a Fővárosi Törvényszék.

A bíróság a MÁV-Start Zrt. ellenkérelmét teljes egészében megalapozatlannak ítélte, és megállapította, hogy a tervezett munkabeszüntetés megfelel a sztrájk jogszerűségével szemben támasztott törvényi feltételeknek. A Mozdonyvezetők Szakszervezete a végzés jogerőre emelkedéséig, illetve a munkáltató fellebbezése esetén a jogerős végzésig tovább folytatja az elégséges szolgáltatást meghatározó jogszabálynak mindenben megfelelő munkabeszüntetés szervezését, és kész a sztrájkkövetelés teljesítésére vonatkozó egyeztetésre.

Az ítélet előzménye, hogy a vasúttársaság vezetése a bírósághoz fordult, mivel szerintük jogellenes a mozdonyvezetők tervezett sztrájkja. „A sztrájkfenyegetés felelőtlen hangulatkeltés, és nem szól másról, mint a kezdeményező szakszervezeti vezetők egyéni ambícióiról” – írták. A jogellenességről szóló állítást arra alapozta a MÁV, hogy szerintük a bérmegállapodás legutóbbi módosításakor a kollektív szerződést kötő szakszervezetek kijelentették, hogy a 2021. és 2022. évre vonatkozó bértárgyalásokat lezártnak tekintik. Így valótlannak mondták a Mozdonyvezetők Szakszervezetének azon állítását, miszerint tavaly nem történt többletkifizetés.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete február elején jelentette be, hogy ha március 10-én 0 óráig nem sikerül megállapodniuk a mozdonyvezetőknek a 2021. évi reálkereset kompenzálásáról, akkor sztrájkba lépnek. A sztrájkot határozatlan ideig tartanák. Barsi Balázs szakszervezeti elnök szerint sztrájk esetén akár minden második távolsági vonat kieshet a menetrendből.

Az elsőfokú ítélet mindazonáltal nem garancia semmire: csütörtök este derült ki, hogy a január végi pedagógussztrájk esetében másodfokon jogellenesnek találta a bíróság a munkabeszüntetést.

Frissítés: Közleményben reagált a MÁV-csoport a Mozdonyvezetők Szakszervezetének közleményére. Azt írják, hogy mivel a vasúttársaság az elsőfokú, nem jogerős végzést megalapozatlannak és indoklását tévesnek tartja, ezért fellebbezést nyújt be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!