Már hat embert tartóztattak le a Schadl–Völner-ügyben, tizenhárom gyanúsítottat hallgattak ki

2022. február 15. – 20:27

Másolás

Vágólapra másolva

Már hat embert tartóztattak le a Schadl–Völner-ügy néven elhíresült vesztegetési ügyben, derült ki abból a válaszból, amit Polt Péter legfőbb ügyész küldött meg Hadházy Ákos több kérdésére (pdf). Hadházy azt szerette volna tudni, hogy kiderült-e már, mi volt a vesztegetési ügy lehallgatási jegyzőkönyvében szereplő, Schadl György „Tónival, Barbarával és Ádámmal” történt találkozóján belengetett 35 éves biznisz, vizsgálják-e emiatt a korrupciós bűncselekmény gyanúját, illetve hogy hány gyanúsított és letartóztatott van az ügyben.

Polt válaszából kiderül, hogy hat embert tartóztattak le eddig, tizenhárom személy pedig gyanúsítotti kihallgatáson vett részt. Korábban tévesen terjedt el három további személy letartóztatása, mint kiderült a Fővárosi Törvényszék közlése alapján, ugyanazt a három embert vitték be megint, akiket korábban hazaengedtek bűnügyi felügyeletbe. Most viszont már biztos, hogy hat letartóztatásnál jár az ügy.

Ami a „35 éves bizniszt” illeti, Polt válaszából (pdf) csak az derül ki, hogy a „folyamatban lévő nyomozás a jelenleg már vizsgált korrupciós bűncselekményeken túl kiterjed minden olyan közvádra üldözendő bűncselekmény vizsgálatára, amellyel összefüggésben az eljárás során bűncselekmény gyanúját keltő adatok jutnak az ügyészség tudomására.”

A Schadl–Völner-ügy december 7-én robbant ki, amikor a Legfőbb Ügyészség közölte, hogy a fideszes parlamenti képviselő, akkori igazságügyi államtitkár Völner Pál a megalapozott gyanú szerint rendszeresen, alkalmanként 2–5 millió forintot kapott a Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől. A nyomozati jegyzőkönyvek alapján a 444.hu már több korábbi cikkben is megírta, hogy Schadl György a Magyar Végrehajtói Kamara elnökeként az ügyészség szerint rendszeresen adott át korrupciós pénzeket Völnernek, de azt is feltárták, hogy szakmányban intézett el egyetemi vizsgákat is az ismerőseinek, köztük Rogán Antal kabinetfőnökének, Nagy Ádámnak, aki időnként el sem ment a pécsi vizsgájára, de Schadl kérésére így is átengedték.

Rogán kabinetfőnökének és Schadlnak más kapcsolata is napvilágra került. A hazai végrehajtó szakma irányítását nem könnyű egyik napról a másikra gyökeresen megváltoztatni, de a korábbi korrupt rendszert kritizáló végrehajtók azért azon nagyon ki vannak akadva, hogy az eddigi vezetők továbbra is hatalommal bírnak, ellenőrzéseket folytatnak, pályázatokat írnak ki. Arról, hogy továbbra is milliókat keres naponta Schadl György és környezete, ebben a cikkben írtunk bővebben. A Völner-ügyet legutóbb ebben a cikkünkben foglaltuk össze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!