MNO: Több nyomozást is folytat a rendőrség a Városháza-ügyben

2021. november 23. – 20:23

Másolás

Vágólapra másolva

„Az ügycsoportot érintően a rendőrségre több feljelentés is érkezett, amelyek alapján befolyással üzérkedés, csalás, vesztegetés, vesztegetés elfogadása, hivatali visszaélés és hűtlen kezelés elkövetésének gyanúja miatt eljárásokat folytatunk ismeretlen tettes ellen. A nyomozások érdekeire tekintettel ezekről nem adunk bővebb tájékoztatást”

ezt válaszolta a kormánypárti Mediaworks Hírcentrumnak a rendőrség, írja a Magyar Nemzet nevű kormánylap. A kérdés a Városháza-üggyel kapcsolatban ment a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodának.

Ahogy a lap is említi, a több kikerült hangfelvétel alapján Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő már két feljelentést is tett. Az egyikben – a Városháza nagytétényi telekeladása ügyében – már elrendelte a nyomozást a rendőrség, erről itt írtunk. Minden bizonnyal a rendőrség ezekre a feljelentésekre utal, illetve a Nemzet hozzáteszi, hogy a közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István is a nyomozóhatósághoz fordult már. Budai Gyulánál megemlítik, hogy további feljelentések várhatóak tőle.

Néhány napja újabb Facebook-bejegyzésben reagált Karácsony Gergely a Városháza-ügy néven futó zavaros történetre – amelyről legfrissebb, az eset szereplőinek hátterét feltáró cikkünket itt olvashatja, a legutolsó hangfelvételről szólót pedig itt olvashatja. Karácsony – aki a korábbi felvételek miatt már bejelentette, hogy pereket fognak indítani – az orosz titkosszolgálatot sejti a szivárgó felvételek mögött.

A Városháza-ügy dióhéjban:

  • November 4-én furcsa szerződésből szivárgott ki két oldal az Index portálon. Egy ingatlaniroda és egy, ma már kényszertörlési eljárás alatt álló cég a Városháza épületéről kötött valamilyen megállapodást, írtuk.
  • Karácsony Gergely főpolgármester hamar reagált a cikkre, amelynek tényállítása szerinte mindössze annyi, hogy a Városháza eladása érdekében „a fővárost vezető koalícióhoz közel álló üzleti körök” megtették az első lépéseket, ebből következtet arra, hogy a Fővárosi Önkormányzatnak van értékesítési szándéka. A főpolgármester hozzátette, nem tudják, kik azok az üzleti körök, és milyen lépéseket tettek, az ingatlan értékesítéséről semmilyen döntés nem született, arra nem keres vevőt a Fővárosi Önkormányzat.
  • Másnap Karácsony feljelentést tett az ügyben. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes közölte, szerinte is nonszensz, hogy lett volna eladási szándék.
  • November 9-én újabb hangfelvétel szivárgott ki, amely alapján úgy tűnik, mégis volt olyan időszak, amikor a Főváros a Városháza épülete eladásának lehetőségét vizsgálta. Ezt a főváros is elismerte azzal, hogy az ötletet végül már tavaly elvetették.
  • Felmerült, hogy a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vezetője, Barts J. Balázs eljárt egy ilyen verzió ismertetésének ügyében, de már az ötlet napirendről lekerülése után. Karácsony magyarázatot kért Bartstól, majd fegyelmiben részesítette.
  • Friss fejlemény, hogy Bajnai Gordon egy – állítása szerint idén nyáron készült – felvételen beszél arról: van ingatlanfejlesztői érdeklődés a Városháza iránt, és a Fővárosi Önkormányzatban is megvan még a szándék, hogy egy esetleges ingatlanfejlesztés után egy kisebb és modernebb épületbe költözzenek.

A Városháza 150 éve épült, eredetileg kaszárnyának, és már a 2000-es években felmerült, hogy nem igazán praktikus, akár másként is lehetne hasznosítani. 2008-ban egy nemzetközi pályázatot is kiírtak, amelynek győztese Erick van Egeraat építészirodája lett. A korábbi átalakítási tervekről itt olvashatja cikkünket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!