Városháza-ügy: Bajnai Gordon beszél egy újabb kiszivárgott hangfelvételén

2021. november 19. – 19:12

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb hangfelvétel jelent meg a Városháza ügyében: ezen Bajnai Gordon hallható, aki egy ismeretlennel arról beszélt, hogy van ingatlanfejlesztői érdeklődés a Városháza iránt, és a Fővárosi Önkormányzatban is megvan még a szándék, hogy egy esetleges ingatlanfejlesztés után egy kisebb és modernebb épületbe költözzenek.

A felvétel Bajnai Gordon csütörtöki közleménye szerint idén nyáron készülhetett, amikor „titkosszolgálati módszerekkel” megfigyelték, miközben találkozott Gansperger Gyula vállalkozóval. A volt miniszterelnök a felvételen elmondja, hogy a Városháza-projekt ügyében beszélt azzal, aki jóval Barts Balázs felett áll. Kézenfekvő, hogy a Fővárosi Vagyonkezelő Központ Zrt. vezetője felett Karácsony Gergely legyen, de Bajnai neveket nem említ. Ez annyiban jelent változást, hogy Karácsony korábban közölte: tavaly novemberben már döntés született arról, hogy a Városháza épületét nem adják el.

„Erre van egy belső számításuk, hogy az egész önkormányzat elférne itt, egy újonnan épített, modern irodai szárnyban, és ezt lehetne fejleszteni egy szálloda, iroda, vagy bármilyen lakás, ami a fejlesztő elképzelése” – mondja a felvételen Bajnai.

„Én annyit tudok tenni, hogy jelzem még egyszer a Tordainak, hogy én úgy hallottam, hogy van szándék továbbra is” – hallatszik Bajnai. (Tordai Csaba a főpolgármester tanácsadója és a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. igazgatósági elnöke.)

Egy keresztnév hangzik még el, Gyula, akit Bajnai régi harcostársának nevez, és aki érdeklődött, hogy kihez kellene fordulnia a Városházát érintő ingatlanfejlesztési tervekkel kapcsolatban. Bajnai már csütörtökön közölte: Gansperger Gyulával beszélt az ügyben.

Bajnai elmondta, hogy „a találkozó második részében véleményemet kérték egy, a budapesti Városházával kapcsolatos fejlesztési elképzelésük politikai megvalósíthatóságáról, esélyeiről. Először világossá tettem, hogy ebben az ügyben nincs befolyásom, közvetítői szerepem.

A beszélgetés során azt is kifejtettem, hogy az én helyzetértékelésem szerint egy ilyen szimbolikus jelentőségű épületet érintő beruházás a jelenlegi irracionális politikai környezetben mindenképpen politikai támadások kereszttüzébe kerülne.

Végezetül hangsúlyoztam, hogy függetlenül az aktuális helyzettől, egy ilyen fejlesztés csak átfogó politikai konszenzus mellett, és teljesen átlátható folyamatban lehetne egyáltalán megfontolás tárgya a döntéshozók részéről” – mondta Bajnai összhangban azzal, ami a felvételen is hallatszik.

Miről szól a Városháza-ügy?

  • November 4-én furcsa szerződésből szivárgott ki két oldal az Index portálon. Egy ingatlaniroda és egy, ma már kényszertörlési eljárás alatt álló cég a Városháza épületéről kötött valamilyen megállapodást, írtuk.
  • Karácsony Gergely főpolgármester hamar reagált a cikkre, amelynek tényállítása szerinte mindössze annyi, hogy a Városháza eladása érdekében „a fővárost vezető koalícióhoz közel álló üzleti körök” megtették az első lépéseket, ebből következtet arra, hogy a Fővárosi Önkormányzatnak van értékesítési szándéka. A főpolgármester hozzátette, nem tudják, kik azok az üzleti körök, és milyen lépéseket tettek, az ingatlan értékesítéséről semmilyen döntés nem született, arra nem keres vevőt a Fővárosi Önkormányzat.
  • Másnap Karácsony feljelentést tett az ügyben. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes közölte, szerinte is nonszensz hogy lett volna eladási szándék.
  • November 9-én újabb hangfelvétel szivárgott ki, amely alapján úgy tűnik, mégis volt olyan időszak, amikor a főváros a Városháza épülete eladásának lehetőségét vizsgálta.
  • Felmerült, hogy a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vezetője, Barts J. Balázs eljárt egy ilyen verzió ismertetésének ügyében. Karácsony magyarázatot kért Bartstól, majd fegyelmiben részesítette.

Az, hogy a 150 éves, eredetileg kaszárnyának épült és nem is teljes egészében megvalósult épülettel valamit kezdene a főváros, már a 2000-es években is felmerült. 2008-ban egy nemzetközi pályázatot is kiírtak, amelynek győztese Erick van Egeraat építészirodája lett. A korábbi átalakítási tervekről itt olvashatja cikkünket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!