Bajnai Gordon szerint titkosszolgálati módszerekkel figyelték meg, amikor találkozott Gansperger Gyulával

Legfontosabb

2021. november 18. – 22:51

Másolás

Vágólapra másolva

Bajnai Gordon csütörtök este a Facebook-oldalán reagált arra, hogy ő is belekeveredett a Városháza-ügybe. A volt miniszterelnök szerint titkosszolgálati módszerekkel figyelték meg, amikor nyáron találkozott Gansperger Gyula vállalkozóval, az ügy másik érintettjével.

A volt miniszterelnök azt írta, hogy a Bennfentes nevű kormányközeli portálon egy Anonymous-álarcos figura által folyamatosan adagolt „karaktergyilkos dokumentumok” titkosszolgálati eszközök és módszerek segítségével készültek. Szerinte ilyen az a fotó is, amit csütörtökön tettek közzé, és amin Gansperger Gyula vállalkozóval látható együtt.

Bajnai azt írja, hogy Ganspergerrel először 1998-ban találkozott, amikor Gansperger az első Orbán-kormány állami vagyonkezelésért felelős vezetője volt. Később, 2003 és 2005 között együtt dolgoztak a Wallis-csoportnál. Bajnai 2005-ben hagyta ott a Wallist, ami után már ritkábban találkoztak.

„Ez év nyarán Gansperger Gyula azzal keresett meg, hogy vállalkozása a leggazdagabb magyarországi befektető család [vélhetően a Rahimkulov családról van szó – a szerk.] által irányított cégcsoporttal működik együtt ipari infrastruktúra és ingatlanfejlesztési projektekben. Jelezte, hogy a cégcsoport egyik fő tulajdonosa szeretne bemutatkozni nekem személyesen, és kérte, hogy vegyek részt egy rövid találkozón. A meghívást elfogadtam” – írja Bajnai. A találkozóra a nyár végén került sor, a cégcsoport székhelyén.

„Vélhetőleg itt készült a Fidesz-médiában ma publikált fotó (amely leginkább a felvétel készítőit leplezi le: nyilvánvalóan egy gondosan előkészített titkosszolgálati jellegű megfigyelési akció, tudatos provokáció zajlott)”

– írja Bajnai, aki szerint a találkozón két téma merült fel:

„Elsőként az, hogy az a nemzetközi tanácsadó cég, amelynek már évek óta Londonban az egyik vezetője vagyok, tud-e segíteni a befektetőcsoport infrastruktúra jellegű projektjeiben. Az általuk felvetett befektetési projektek ismertetése során világossá vált, hogy ebben nem tudunk közreműködni, mivel a londoni tanácsadó cég ebben a régióban nem aktív, és a tevékenysége is más szektorokra irányul.”

„A találkozó második részében véleményemet kérték egy, a budapesti Városházával kapcsolatos fejlesztési elképzelésük politikai megvalósíthatóságáról, esélyeiről. Először világossá tettem, hogy ebben az ügyben nincs befolyásom, közvetítői szerepem.

A beszélgetés során azt is kifejtettem, hogy az én helyzetértékelésem szerint egy ilyen szimbolikus jelentőségű épületet érintő beruházás a jelenlegi irracionális politikai környezetben mindenképpen politikai támadások kereszttüzébe kerülne.

Végezetül hangsúlyoztam, hogy függetlenül az aktuális helyzettől, egy ilyen fejlesztés csak átfogó politikai konszenzus mellett, és teljesen átlátható folyamatban lehetne egyáltalán megfontolás tárgya a döntéshozók részéről.”

Bajnai állítása szerint további kapcsolatfelvételre nem került sor. „(…) A múltban már többször voltam alanya politikai lejárató kampányoknak. Ismerem a működésüket: eredeti szövegkörnyezetükből kiragadott mondatok, összevágott hangfelvételek, fokozatos szivárogtatás, sejtetések, elferdített tények, állandósult negatív jelzők – mindez a Fidesz-média szőnyegbombázásával terítve... attól tartok, hogy ez a lejárató kampány csak bemelegítés ahhoz, amit a vesztét érző NER bevet majd a választásokhoz vezető hónapokban” – írja a volt miniszterelnök.

A Városháza állítólagos eladásával kapcsolatban kiszivárogtatott egy hangfelvétel is. Ezen állítólag 2021. október 6-án Gansperger Gyula üzletember beszélt, és az elmúlt hetekben már széleskörűen megismert ingatlanosok és városházi vezetők szerepét taglalja. Azt mondja, hogy Berki Zsolt, aki amúgy mindenféle kényszertörölt vagy felszámolt cég egykori képviselője az Opten szerint, frontol (azaz a nevét adja egy háttérben maradó, valódi vállalkozó helyett) az ügyletekben, de Gansperger szerint van a történetben egy Berki József nevű ember is, aki „a testvére vagy az unokatestvére” Zsoltnak.

A beszélgetés egy pontján Bajnai Gordon volt kormányfő is előkerül, mint aki állítólag két embert javasolt Karácsony Gergelynek, részben Kiss Ambrust, részben Tordai Csabát (ő a főpolgármester jogi főtanácsadója), akinek a kezén a beszélgetés szerint minden szerződés átfut.

A szövevényes Városháza-ügy fejleményeit ebben a cikkben foglaltuk össze. A témában írt cikkeinket itt olvashatja el.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!