Egy hangfelvétel szerint a Városházát árusítani akaró vállalkozó egy másik telekeladásban is kavart, Karácsonyék erre közzétették az ügylet részleteit

Legfontosabb

2021. november 8. – 09:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb, nehezen kibogozható elemmel bővül a Városháza állítólagos eladási/mutyi ügye: aki az első fejezetről lemaradt, itt pótolhatja be, a lényeg, hogy egy professzionálisnak semmiképpen sem kinéző állítólagos szerződést dobott be az Index, mely szerint egy – azóta kényszertörlés alatt lévő – cég megbízott egy ingatlanost, hogy ha az szerez vevőt a 100 millió euróért eladandó Városházára, akkor 20 százalékos sikerdíjat kap.

A Főpolgármesteri Hivatal erre azt reagálta, hogy szó sincs az ingatlan eladásáról, nem tudják, mi ez a papír, és feljelentést tesznek.

És akkor itt jön a második, friss felvonás: egy szerkesztőségeknek elküldött felvétel, amelyen egy Anonymus-maszkos férfi ül, majd „nem tudjátok, ki az a Berki Zsolt?” felkiáltással elindít egy hangfelvételt. (Berki Zsolt a Városháza-ügyben az állítólagos szerződés szerint az ingatlanost megbízó, kényszertörlés alatt lévő Northern Rock tulaja.)

Forrás: Telex
Forrás: Telex

Nem tudni, ki beszél a felvételen, és kinek beszél, mindenesetre azt mondja, hogy neki „Guszti (2020) áprilisban mondta, hogy összeismertették egy figurával, aki a fővárosi önkormányzat vagyonkezelőjének intézi az ügyeit”, ő volt Berki Zsolt, leültek, „mondtam neki, hogy néztem pár ingatlant, ha adsz egy listát, és adott egy listát”, aztán „kinéztem ezt a telket, leültünk a Tabáni Teniszklub büféjében, megállapodtunk, lementünk a Fővárosi Vagyonkezelőbe, összehozott az ügyintézővel, (…) és akkor megvolt ez a biznisz. Annyit kért, hogy kössek vele megbízási szerződést, 2 millió forintot fizettem neki.”

Ezután az ismeretlen beszélő azt mondja, ő a saját cégével beadott egy pályázatot az ingatlanra, majd szóltak neki, hogy „meg van nyerve”. Aztán „kifizettem a Zsoltit”. És ezután Zsolt küldözgette mindig a listákat az ingatlanokról.

Eddig a hangfelvétel, majd újra „Anonymus” jelenik meg a képernyőn, és közöl egy helyrajzi számot.

A helyrajzi szám alapján egy nagytétényi, XXII. kerületi, a Nagytétényi út külső részén lévő nagy ipari telekről van szó. Az interneten megtalálható egy nyilvános dokumentum, mely szerint a 7400 négyzetméteres telket a fővárosi önkormányzat a Grébics Ingatlan Zrt.-nek adta el 2020-ban 101,6 millió forintért. Maga a dokumentum az egyébként fideszes vezetésű XXII. kerületi önkormányzat határozati előterjesztése arról, hogy nem élnek az elővásárlási jogukkal, mert magas az ingatlan ára, ők 74 millióra mérették fel, és amúgy sem akarnak vele mit kezdeni.

A Grébics Ingatlan tulajdonosa Szabó Gergő István, akinek a neve egy Átlátszó-cikkben merül fel, mint aki egy Morando-bizniszben részt vevő cégben is benne volt. A Morando egy tőkealap-kezelő, amely a Jeremie-pénzeket szivattyúzta ki nagyüzemben, például Tombor Andráshoz köthető céghez.

Mindehhez ma adott ki közleményt a Fővárosi Önkormányzat. Azt írták, az ingatlanértékesítéseket transzparensen, az elérhető legnagyobb nyilvánosság előtt, közvetítők igénybevétele nélkül, a saját gazdasági társaságukon keresztül bonyolítják le, és nyilvános üléseken döntenek, mely fővárosi önkormányzati ingatlanok értékesíthetők. Ezekről Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ készít nyilvános értékbecslést, majd nyilvános pályázatot írnak ki az eladásra, amit szintén közzétesznek több helyen. Ha több érvényes pályázat érkezik egy meghirdetett ingatlanra, anonim elektronikus licit jön, majd magáról az eladásról is a közgyűlés vagy feladatkörrel rendelkező bizottsága nyilvános ülésen hoz döntést.

Ami a konkrét telket illeti, Karácsonyék közleménye szerint ezt is így adták el. A közgyűlés 2019. március 27-én, még az előző önkormányzati ciklusban döntött arról, hogy az ingatlant eladják, azóta nyilvános ez a tény. Utána értékbecslést készítettek, és kiírták a nyilvános pályázatot, amin csak a Grébics Ingatlan Zrt. nyújtott be ajánlatot. A tulajdonosi bizottság 2020. június 23-i ülésén egyhangúlag, a fideszes bizottsági tagok igen szavazatával hozott döntést az eladásról.

A Fővárosi Önkormányzat felveti, hogy Szabó Gergő István Tombor Andráshoz köthető a céghálók alapján. A közleményük azzal zárul, hogy

„egy olyan ingatlanértékesítést, amely Tarlós István ideje alatt indult, ahol a vevő a NER-hez ezer szállal kötődik, amelyet a Fidesz által javasolt bizottsági tagok is támogattak, és amivel szemben a budafoki fideszes városvezetésnek sem volt kifogása, ellenben minden szempontból átlátható és korrekt volt, nehéz baloldali korrupciós ügyként tálalni. Főleg, hogy ehhez a lakájmédia egy olyan hangfelvételt használ, amin a szövegből kikövetkeztethetően Tombor András egykori munkatársa beszél. Gratulálunk.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!