Kellemetlen kérdésekben fordulhat Karácsony a kormányhoz, bliccel az állam a fővárosban

2021. november 18. – 17:21

Másolás

Vágólapra másolva

Kevés esélyt lát arra Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, hogy a fővárosi közgyűlés megszavazza Láng Zsolt javaslatát a vizsgálóbizottság felállításáról. A Fidesz fővárosi frakcióvezetője a Városháza eladásának ügyét szeretné kivizsgáltatni, indítványáról a testület jövő szerdai ülésén döntenek.

A főpolgármester-helyettes arról beszélt egy csütörtöki háttérbeszélgetésen, hogy a fővárost vezető koalíciós pártoknak kell megegyeznie arról, hogy elfogadják-e Láng javaslatát, még folynak róla az egyeztetések, de nem valószínű, hogy átmegy a döntés. Pont az lenne a meglepő, ha megszavaznák, miután Karácsony Gergely a keddi sajtótájékoztatón úgy fogalmazott a Telex kérdésére: nem látja indokát a belső vizsgálatnak.

„A városháza nem eladó, nem eladható”

– jelentette ki Kiss Ambrus a csütörtökön nyilvánosságra került videóról, hozzátéve, a főváros vezetése egyetlen befektetővel sem tárgyalt a Városháza eladásáról.

Megbénulhat a tömegközlekedés decemberben

Még mindig nem fizette ki a kormány a fővárosi közösségi közlekedés állami normatíváját – erről is szó volt a csütörtöki háttérbeszélgetésen. A központi költségvetésben szereplő 12 milliárd forintos célzott támogatást az év végéig kellene átutalni a főváros számlájára, ám eddig Kiss állítása szerint semmilyen lépést nem tett a kormány az ügyben.

„Az állam bliccel, nem veszi meg a bérletet”

– fogalmazott a főpolgármester-helyettes. Karácsony nemrég levélben kereste meg Orbán Viktort ezzel kapcsolatban, de nem kapott rá választ. Kiss azt mondta, a főváros nem tudja kifizetni az állam helyett a 12 milliárdot, így jelenleg nem tudni, miként fog működni Budapesten a tömegközlekedés november 25. után. További lépéseket fontolgat a városvezetés, Kiss úgy fogalmazott, „sok minden elképzelhető”, egyszerűen rá kell ébreszteniük a kormányt, hogy ha nem fizetnek, nem fog működik a tömegközlekedés.

Arról is beszélt a főpolgármester-helyettes, hogy Tarlós alatt már nyárra megérkezett az éves normatíva fele, a maradékot pedig hónapról hónapra fizette ki a kormány. Tavaly – Karácsony főpolgármesteri ciklusának első évében – csak októberben kapta meg a főváros a támogatási szerződés tervezetét, novemberben írták alá a közgyűlési döntés után, és decemberben érkezett meg a pénz.

Azt sem zárta ki Kiss, hogy jogi lépéseket tesz a főváros az ügyben, de nonszensznek tartaná, ha egy állami normatíva miatt kellene elkezdeni pereskedni.

Kellemetlen kérdések miatt fordulnak a kormányhoz

A jövő szerdai közgyűlésen egy úgy nevezett felterjesztési jogról is szavaznak a képviselők. Megbízhatják Karácsony Gergelyt, hogy forduljon közvetlenül a kormányhoz azokban a

„kellemetlen kérdésekben, amelyeknél a polgármesterek még várnak arra, hogy a Fidesz-központ megmondja a jó válaszokat.”

A kellemetlen kérdésekről Kovács Péter, a XVI. kerület kormánypárti polgármestere beszélt a Fidesz vasárnapi kongresszusán. Azt azonban később sem árulta el, pontosan milyen kérdésekre gondolt. A főváros vezetésének vannak rá ötletei. Ilyen kérdés Kiss Ambrus szerint a gépjárműadó és az iparűzési adó elvonása, vagy a fővárosi szolidaritási hozzájárulásának megemelése, és ilyen a BKK – már fent említett – kompenzációjának elmaradása is.

Az önkormányzati törvényben az szerepel, a képviselő-testület bármely önkormányzati ügyben közvetlenül a kérdésben hatáskörrel rendelkező állami szerv vezetőjéhez fordulhat, és kifogással élhet egy döntéssel kapcsolatban, valamint kezdeményezheti annak megváltoztatását, visszavonását. A törvény szerint a megkeresett állami szerv harminc napon belül köteles rá érdemben válaszolni.

Jövő szerdán 12 órakor kezdődik a közgyűlés, amelyen a fentiek mellett még elfogadhatják a Népliget stratégiai tervét is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!