Büntetőfeljelentést tesz rágalmazásért a főpolgármester-helyettes, sajtó-helyreigazítási pereket indít a főváros

2021. november 16. – 12:41

Másolás

Vágólapra másolva

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a budapesti városvezetés, ahol bejelentették többek között, hogy feljelentéseket fognak tenni az elmúlt időszakban megjelent hanganyagokkal, cikkekkel kapcsolatban, amelyek a Városháza esetleges eladásáról, illetve ebben különböző városvezetők szerepéről szóltak. (A legutóbbiról ebben a cikkünkben írtunk, a témában írt cikkeinket pedig itt olvashatja el.)

„Azért vagyunk itt, hogy egy aljas és hazug támadást visszaverjünk”

– kezdte Karácsony Gergely a sajtótájékoztatót, majd arról beszélt, 2019 óta folyamatosan el kell szenvednie Budapestnek a Fidesz támadásait, legyen szó megszorításokról, hátrányosan ható jogszabályokról, vagy épp a legújabb, mostani ügyről, amit minden tényt nélkülöző hazug rágalomnak nevezett a főpolgármester.

Karácsony Gergely a Városháza sajtótájékoztatóján – Fotó: Biró Marianna / Telex
Karácsony Gergely a Városháza sajtótájékoztatóján – Fotó: Biró Marianna / Telex

Karácsony szerint a kikerült felvételen – amin, a legfrissebben egy 53 ezer négyzetméteres, Bécsi úti telek értékesítésről van szó – olyan személyek beszélnek, akik semmilyen kapcsolatban nincsenek a városvezetéssel, és olyan állításokat tesznek, amik nem igazak.

A főpolgármester azt mondta, határozottan ki fognak állni egymásért, és bár a politikai támadás elsősorban neki szól, de ma egy kollégáját, Kiss Ambrust találta el, akiért „tűzbe teszi a kezét”, minden rágalom valótlan szerinte. Majd hozzátette, hogy mivel

a hazug rágalmak konkrétan törvénysértő módon hangzottak el, ezek tényként való bemutatása pedig bűncselekmény, ezért feljelentést tesznek.

Ezt kiegészítette azzal, hogy a főváros vagyongazdálkodásával kapcsolatban eddig is nyilvánosak voltak a döntések, de most még inkább megkönnyítik az újságíróknak ezek hozzáférhetőségét.

Karácsony többször megismételte, hogy a városvezetés egyetlen tagja sem találkozott, vagy tárgyalt azzal az emberrel, akit a felvételek alapján Gansperger Gyulaként azonosított a média, ahogy a Berki nevű úrral sem, aki szintén a hanganyagok egyik szereplője.

A legújabb szivárogtatásos hanganyagon egyébként állítólag 2021. október 6-án Gansperger Gyula üzletember beszél, és az elmúlt hetekben már széleskörűen megismert ingatlanosok és városházi vezetők szerepét taglalja.

Egészen abszurd, hogy olyan emberek, akikkel semmilyen kapcsolatban nem áll a városvezetés, ha bármit mondanak egy hangfelvételen, az bizonyító erejű bárkinek – mondta Karácsony, majd hozott is egy példát: ha ő és Kiss Ambrus egy felvételen arról beszélgetne, hogy Rogán Antal hogyan lopja ki a százmilliárdokból működő közmédiából a pénzt, nem hiszi, hogy bárkinek bizonyító erejű lenne. És megismételte, hogy azokkal a lapokkal szemben, akik tényként állítottak ezek alapján dolgokat, feljelentéseket fognak tenni.

Kiss Ambrus a sajtótájékoztatón – Forrás: Budapest Városháza
Kiss Ambrus a sajtótájékoztatón – Forrás: Budapest Városháza

Ezután Kiss Ambrus beszélt arról, hogy a felvételen hallható személyeket nem ismeri, velük nem találkozott, a vádakat visszautasítja,

„és rágalmazásért büntetőfeljelentést tesz ismeretlen tettes ellen”,

az ellen, akit a sajtó egy része Gansperger Gyulaként azonosított, tette hozzá. Majd megismételte, sem vele, sem a Berki nevű embert nem ismeri, elszámolni valója sincs így velük, nem találkozott velük. És az ezt közlő sajtótermékekkel szemben pedig helyreigazítást fognak kérni.

Kollégánk megkérdezte Karácsonyt, hogy nem tartja-e indokoltnak egy belső vizsgálat lefolytatását, de a főpolgármester azt válaszolta, egyáltalán nem látja indokát, majd megismételte: az egész teljesen abszurd, olyan emberek beszélnek egymás közt, akikkel semmilyen kapcsolatban nem vagyunk, állításaik nem állnak kapcsolatban a valósággal.

Szerinte ugyan most éppen Kiss Amburst találták el, de valójában rajta keresztül őt támadja a Fidesz, illetve azt az ellenzéki egységet, ami Európa legkorruptabb hatalmát akarja leváltani jövőre.

A legfrissebb felvételről, amire most reagáltak a sajtótájékoztatón eben a cikkünkben írtunk.

Frissítés: A fővárosi Fidesz-frakció vizsgálatot indítana

A fővárosi Fidesz-frakció továbbra is fontosnak tartja, hogy vizsgálat induljon az ügyben: ki kell deríteni, hogy ki, milyen információk birtokába jutott, amely a videófelvételeken
hallható állításokhoz vezetett, áll a képviselőcsoport közleményében. Kivel egyeztette kijelentéseit a Vagyonkezelő vezérigazgatója? Ha nyíltan szembement a vezetés döntésével, miért maradhatott a helyén? – teszik fel a kérdést.

A frakció emellett felszólítja Karácsony Gergelyt, hogy tegyen eleget a kötelezettségének és még erre a hétre hívja össze a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülését a Fidesz által javasolt napirendi ponttal (Javaslat vizsgálóbizottság felállítására a városháza eladásának ügyében).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!