Karácsony Gergely: Amíg nem készülnek el Márki-Zay Péter ellen is a hasonlóan alaptalan ügyek, tartom a hátamat

2021. november 12. – 13:48

frissítve

Karácsony Gergely: Amíg nem készülnek el Márki-Zay Péter ellen is a hasonlóan alaptalan ügyek, tartom a hátamat
Karácsony Gergely főpolgármester – Fotó: Mónus Márton / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Karácsony Gergely főpolgármester november 12-én arról tartott sajtótájékoztatót a Városházán (igen, igen, még megvan), hogy a kormány nem utalja a BKK-nak járó 12 milliárd forintnyi normatív támogatást, de a kedves vendégeket valamiért a Városháza érdekelte jobban.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint van két „ügy”:

  • a Városháza el nem adása, ami egy kreált történet, és ahol nem történt károkozás;
  • illetve az, hogy a fővárosiak (de a Budapestre látogató vidéki vendégek) tömegközlekedését is veszélyezteti az, hogy a kormány visszatartja a törvény szerint járó 12 milliárd forintos állami támogatást.

Milyen hazugság? Normatív támogatás!

Nem fogunk sokáig zsákbamacskát árulni, a főpolgármester szerint az utóbbi a súlyosabb ügy, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök azt ígérte, hogy a főváros és a kormány viszonya nem fog azzal változni, hogy ellenzéki vezetésű lett a város.

Karácsony Gergely szerint ez nem teljesült, hiszen miközben a kormányzat még 2020-ban is növelni tudta a központi adóbevételeket, addig mégis közel négyszeresére, 10 milliárd forintról 36 milliárd forintra emelte a szolidaritási hozzájárulást, illetve 2020-ban elvonták és jövőre is el fogják vonni a kkv-k iparűzési adójának a felét.

Karácsony szerint ebbe a sorba illeszkedik a közösségi közlekedés finanszírozásának kérdése is. Tarlós István idején ilyenkor már mindig megkapta Budapest az állami támogatást (vagyis inkább kiegészítést), amely itthon inkább csak a fővárosi közösségi közlekedés egykilencedét dotálja, máshol a jegybevétel, az állami és az önkormányzati forrás azonos súllyal esik latba.

A választók mint BKV-ellenőrök

Az ellenőrök – nagyon helyesen – megbüntetik azt az utast, aki potyautasként, ingyen szeretne utazni a BKV-járatain – mondta Karácsony, aki levelet is írt Orbánnak, amelyben felszólította, hogy a kormány se blicceljen, mert ha elblicceli a maga törvényeit, és a közösségi közlekedés tönkretételén dolgozik, akkor ha más nem, a választók majd megbüntetik.

Azt, hogy ennek a képnek a választók mennyire örülnek, nem tudhatjuk, de talán már elmúlt az az időszak, amikor az ellenőr polgártársaink kevesebb társadalmi megbecsülést kaptak. E letűnt kor lenyomata volt anno Laár András A víziló című verse:

„A víziló is randa és büdös a szája,,

mégse mondja mindig, hogy: jegyeket, bérleteket kérem ellenőrzésre felmutatni!”

És akkor a kérdések…

Azt nem tudjuk, hogy a jelen levő sajtóképviselők mennyire rökönyödtek meg a 12 milliárdos hiányt és akár hitelfelvételt is generáló állami késlekedés miatt, de a kérdéseik zömében Barts Balázsra, a vagyonkezelő igazgatójára, és ahogy a Karácsony-stáb keretezné, a „Városháza el nem adására” vonatkoztak.

Az a képzavar ugyan nem hangzott el, hogy miképpen a kormány csődbe húzná a BKK-t, úgy húzták csőbe a tárgyalásokat kezdeményező magánbefektetők és a beszélgetést rögzítők Barts Balázst, de a fővárosi narratíva alapvetően erről szólt. Vagyis:

  • nincs Városháza-ügy, a főváros nem szeretné eladni a Városházát;
  • itt csak az követett el bűncselekményt, aki a beszélgetést rögzítette;
  • Barts ugyan mondott egy-két szerencsétlen dolgot, de őt sem informálisan, sem formálisan erre nem bíztatták;
  • az értékesítés nem szerepel a hosszabb távú tervekben, bár a főváros valóban szeretne egy modern városházát építeni és az épületkomplexum többi részét hasznosítani.

A bizalom nem fogyott el

Karácsony Gergely kitért arra, hogy Barts irányába a fegyelmi indokolt volt, de a bizalom nem fogyott el (erről mindig eszembe jut egy régi élményem: Orbán Viktor kirúgott egy fontos embert, aki kijött a parlamentből, és csillogó szemekkel mondta, hogy elvesztette az állását, de a bizalom nem fogyott el). Mindenesetre Bartsnak a jövőben érzékenyebben kell tárgyalnia, mert számos olyan ellenfele van a városnak, akik csak azért kezdeményeznek tárgyalásokat, hogy azzal visszaéljenek.

Jogos kérdés azért maradt bőven:

Ha a befektetők már Tarlós István idején felbukkantak, vajon ők tényleg csak azért érkeztek, hogy fenekedjenek Karácsonyra?

Esetleg éppen azért használta fel valaki a titokban, illegálisan rögzített hanganyagot, mert „hiába tépte a száját”, a tárgyalások megfeneklettek?

Mit lehet mondani?

Azon én is szoktam gondolkodni, hogy ha valaki minden beszélgetésemet rögzítené, hogyan élhetne vissza vele:

„Nekem nem tetszik az a mentalitás, hogy lopjunk el mindent, játsszunk össze, aztán utánunk az özönvíz.”

Ha ezt mondom, nem kóser, ha csak onnan hallatszik a felvétel, hogy lopjunk.

Itt azonban nem erről van szó, Barts tényleg arról beszél, hogy van realitása, politikai támogatása az eladásnak.

  1. Nem igaz, hazudott.
  2. Igaz, nem hazudott.

Ezek a forgatókönyvek, de a főváros egyelőre mégis csak ilyeneket kommentál:

  • „Mondott néhány rosszul sikerült mondatot.”
  • „Az nem szerencsés, hogy nem zárta ki kategorikusan az eladás lehetőségét, de nem követett el semmit.”

A tények

Mindenesetre a Főpolgármesteri Hivatal szerint minden ingatlanértékesítés anonim, elektronikus liciten keresztül zajlik, és bár azt nem tudják, hogy melyik ügyekben előzetesen ki lobbizott, de a lényeg a végeredmény, a tényadat, és a vezetők nem tárgyalnak ilyen ügyekről.

Karácsony Gergely alapvetően politikai térbe helyezi az egészet:

„Habosítanak valamit, ami nem létező, eközben tönkreteszi a nemzet fővárosát, csak azért, hogy az ellenzéki összefogást támadják. Arra készültek, hogy én leszek Orbán kihívója, ügyeket kellett kreálni, addig tartom a hátamat, ameddig nem készülnek el Márki-Zay ellen a hasonlóan alaptalan ügyek.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!