Márki-Zay Budapesten tart kampánygyűlést vasárnap délután

2021. október 10. – 11:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Budapesti gyűléssel indítja be második fordulós előválasztási kampányát Márki-Zay Péter, az esemény vasárnap délután 3-kor kezdődik a Madách Imre téren.

A „Válassza a valódi változást! – Kormányváltás Márki-Zay Péterrel” című eseményen a Dobrev Klára ellenfeleként induló hódmezővásárhelyi polgármester előtt felszólal több egyéni képviselőjelölt és közszereplő, illetve Karácsony Gergely is beszédet mond. A résztvevők Márki-Zay mellett hallhatják kampányolni többek között Vajda Lászlót (a Márki-Zay-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom képviselőjelöltjét), Szél Bernadettet, Hadházy Ákost és Király Júliát, a Magyar Nemzeti Bank volt alelnökét. Az eseményről élőben tudósítunk a Telexen, és később videót is közzéteszünk. Vasárnap egyébként Dobrev is kampányol, országjárása során most Pécs következik, ahol szintén 15 órától lehet vele találkozni. A DK jelöltjének második fordulót megelőző kampánygyűléséről szombaton számoltunk be.

A hódmezővásárhelyi polgármester (aki első fordulós eredménye alapján a várost magába foglaló választási kerület egyéni képviselőjelöltje is) azután maradt a DK-s Dobrev Klára egyetlen kihívója a miniszterelnök-jelölti szerepre, hogy Karácsony Gergely hosszas huzavona után végül péntek délelőtt visszalépett a javára.

A visszalépés megelőző, fordulatokban gazdag tárgyalási folyamat lépéseiről itt írtunk bővebben. A lényeg: bár a főpolgármester több mint 42 ezer szavazatot gyűjtött be az első fordulóban Márki-Zaynál, és korábban azt mondta, csak akkor lép vissza, ha elüti egy villamos, végül mégis beállt hódmezővásárhelyi kollégája mögé. Erre annak ellenére került sor, hogy korábban Márki-Zay azt nyilatkozta, ő mindenképpen „félre fogja rántani a kormányt”, ha Karácsony nem teszi, mert az ő lelkén nem fog száradni, hogy esetleg Dobrev Klára legyen a közös jelölt. Karácsony azzal indokolta lépését, úgy látja, Márki-Zay több bizonytalan szavazót tud majd mozgósítani a 2022-es választás során, illetve hogy jobban akarja a jelöltséget, mint ő, és erre az elszántságra szükség lesz a kampányban. Karácsony emellett úgy látja, Márki-Zay személye garancia rá, hogy az ő zöld, szociáldemokrata programja is 80%-ban megvalósuljon a 2022-2026-os ciklusban.

Karácsony arra kérte szavazóit, hogy a második fordulóban támogassák Márki-Zayt Dobrev Klára ellenében, akivel szerintük sokkal kisebb esély lenne legyőzni a Fideszt jövőre a választók Gyurcsány Ferenccel kapcsolatos ellenérzései miatt. Hogy a választók szintjén ez a kérés mennyire talál meghallgatásra, még nem tudni, az viszont már nyilvánvaló, hogy a Karácsony mögötti koalíció pártjai nem álltak oda Márki-Zay mögé. Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes úgy indokolta a döntést: a párt tagsága megosztott a kérdésben, ezért nem lenne szerencsés, ha a vezetés választana a két talpon maradt jelölt közül. Korábban két MSZP-s politikus is nyíltan vállalta, hogy Dobrevet támogatja inkább, az MSZP volt tagja, Botka László szegedi polgármester viszont Márki-Zaynak kampányol.

A pártok közül jelenleg csak a Momentum az, amely egyértelműen a hódmezővásárhelyi polgármester jelöltsége mellett áll. A Jobbik egyik jelölt javára sem foglal állást a kérdésben.

Karácsony Gergely saját pártja, a Párbeszéd hivatalosan egyelőre nem közölt semmit a második fordulós támogatással kapcsolatban, ma reggeli hír viszont, hogy egy ismert párbeszédes, Barabás Richárd közzétette: ő Dobrev Klárára adta le a voksát. Indoklása szerint kétli, hogy Márki-Zay akár a koalíciós kormány felállításáig el tudna jutni a habitusával, és a miniszterelnökséghez „a politikai celebségnél több kell”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!