Dobrev: Felhívott Márki-Zay, hogy próbáljuk meg, hogy ne legyen nagy összeveszés

2021. október 9. – 17:45

Dobrev: Felhívott Márki-Zay, hogy próbáljuk meg, hogy ne legyen nagy összeveszés
Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje lép a színpadra 2021. október 9-én. Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Bár meglepte a pénteki visszalépés, de nem változtatja meg az elképzelt stratégiáját a DK miniszterelnök-jelöltje. Márki-Zay Péterrel beszéltek telefonon, és nagyon reméli, hogy további politikusok vállalják nyíltan az ő támogatását a második fordulóban. Dobrev Klára kampányeseményén jártunk.

Először tartott nyilvános kampányeseményt Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje, mióta két kihívójából az egyik, Karácsony Gergely visszalépett Márki-Zay Péter javára. A javára való visszalépés persze kérdéses, mennyire működik a szavazók szintjén is – erről itt írtunk hosszabban –, de ami érdekes kérdés volt ma: hogy az elmúlt napok eseményeiről látványosan nem nyilatkozó Dobrev értékeli-e nyilvánosan a visszalépést, illetve ejt-e szót egyetlen kihívójáról, Márki-Zay Péterről.

A Kőbányai Kulturális Központ színházterme teljesen megtelt, sokan álltak a sorok szélén, vagy be sem jutottak. Dobrevet hatalmas taps fogadta, beszéde végén álló tapssal jutalmazta közönsége:

Az első felszólaló Arató Gergely volt, a DK – kőbányai előválasztáson nyertes – parlamenti képviselője, és úgy tűnik, neki jutott az a szerep, hogy valamilyen formában mégis értékelhesse nyilvánosan Dobrev kihívóját. Arató úgy fogalmazott:

„hiszünk az emberek egyenlőségében, éppen ezért nem hisszük azt, hogy a verés nevelési eszköz, nem hisszük azt, hogy más család tagjainak magánéletével kell kampányolni, nem hisszük azt, hogy roma honfitársainkat támogatás helyett listázni kell, és persze nem hisszük azt sem, hogy valaki csak női mivolta ellenére lehet sikeres”.

Hogy világos legyen, Arató minden bizonnyal Márki-Zay következő dolgaira reagált szépen sorban: 1. a hódmezővásárhelyi polgármester egy Partizán-interjúban arról beszélt, ütötte már meg a gyerekét, dühből volt, hogy odacsapott. 2. Márki-Zay a fideszesek szexuális orientációjáról is szívesen beszél, sőt, a miniszterelnök fiának esetleges homoszexualitására is utalt már sokszor kampánya során. 3. Márki-Zay szerint nem lenne ördögtől való, ha statisztikát vezetnének arról, ki cigány és ki nem, ez lehet alapja szerinte ugyanis a pozitív diszkriminációnak. 4. Márki-Zay az első forduló értékelése közben úgy fogalmazott, Dobrev női mivolta létére jó eredményt ért el.

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselője. Fotó: Huszti István / Telex
Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselője. Fotó: Huszti István / Telex

Arató azt is megjegyezte, hogy nem egy neokonzervatív, jobboldali miniszterelnököt szeretnének, és hozzátette: „kikérjük magunknak azt, hogy Orbán támogatóinak nevezzen minket bárki”, utalva Márki-Zay beszédére, amit Karácsony visszalépésekor mondott, és amiből már akkor volt egy kis konfliktus a DK és közte. Arató azt is mondta, ők tisztelik az előválasztásos ellenfeleiket, ők is azt kérik, „tiszteljen minket, Orbán legrégebbi és legelszántabb ellenségét”.

Több felszólaló után végül jött Dobrev Klára. Ő viszont nem beszélt ellenfeléről direktben, nem értékelte az elmúlt napok eseményeit a színpadon. Csak annyit jegyzett meg, hogy természetesen ő is látja az indulatokat, és az aggodalmat az emberek részéről, hogy nehogy összevesszen az összefogott ellenzék, de ő megnyugtat mindenkit: még egy hét, és utána lenyugszanak a kedélyek.

Beszéde után viszont kérdeztük a visszalépésről, az egyedül talpon maradt kihívójáról, és a várható együttműködésekről.

„A legfontosabb, ami engem érint ebből, hogy igyekezzek mindenkit nyugalomra inteni. Hogy egyáltalán ne okozzunk olyan sebeket, és ne vegyük fel a kesztyűt, ami utána meggátolja az együttműködést. Én úgy érzem, hogy egyelőre még minden rendben van”

– mondta Dobrev a visszalépésről. Hozzátette, természetesen őt is meglepte a visszalépés, de ez nem változtat az ő kampánystratégiáján. „Az, ami nekem fontos, ahogy én felépítettem azt, hogy hogyan fogom ezt az előválasztást megnyerni, azon nem változtat” – mondta.

Dobrev Klára a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje. Fotó: Huszti István / Telex
Dobrev Klára a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje. Fotó: Huszti István / Telex

Hogy kedvez-e neki ez a visszalépés, arra úgy válaszolt:

„Nem foglalkoztam ilyen kalkulációkkal, mert az ember akkor kalkulál és számolgat, ha ebből valami lépés következik, vagy valamit másképp kell csinálni.

Azért nem foglalkozom vele, mert nem fog változtatni azon, amit holnaptól teszek.

Ugyanazt fogom csinálni: igyekszem kormányzóképességemet megmutatni, igyekszem az emberekkel együtt lenni és megnyerni az előválasztás második fordulóját”.

A kérdésre, hogy beszélt-e Márki-Zay Péterrel az elmúlt napokban, és ha igen, miről, Dobrev elmondta, hogy

„igen, Márki-Zay Péter felhívott telefonon, hogy próbáljuk meg, hogy nehogy véletlenül nagy összeveszés legyen itt az emberek között, és mondtam neki, hogy igen, én is így gondolom”.

Megkérdeztük, szó volt-e róla, és ha igen, mikre jutottak a két esetben: ha Márki-Zay alakíthatna kormányt, vagy ha ő. „Velem ilyesmiről még nem lehet beszélni, mert ahogy mondtam, nagyon idő előtti. A legfontosabb, hogy a hat párt megállapodott. Az a kormány a hat koalíciós párt, és a bejutó civilek kormánya lesz, nem a miniszterelnök kormánya lesz.”

Bár az MSZP nem foglalt állást, hogy Dobrev Klárát vagy Márki-Zay Pétert támogatják-e az ellenzéki előválasztás második fordulójában, két MSZP-s politikus már pénteken, Karácsony Gergely visszalépése után nem sokkal jelezte, Dobrev mögé állnak be. A DK miniszterelnök-jelöltjét erről is megkérdeztük, várható-e még a következő napokban ilyen támogatói comingout, amire úgy felet:

„remélem”.

Dobrev Klára a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje. Fotó: Huszti István / Telex
Dobrev Klára a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje. Fotó: Huszti István / Telex

Dobrev a beszédében végigvette a kampányban felsorolt témákat, köztük azt, hogy szerintük feles felhatalmazással is el lehet törölni kétharmados törvényeket, bebetonozott pozíciókat. Azt is elmondta, tudja, hogy képes arra, hogy ezt az egész ellenzéki csapatot egyben tartsa majd, és jövő februárra már úgy fognak tudni felállni a Fidesszel szemben,

„olyan erős, szolidáris csapattal, amivel az elmúlt 30 évben nem találkozott a Fidesz.”

Dobrev szerint ehhez meg kell bízniuk egymásban, érezniük kell a felelősséget, hogy ha bármi megrepeszti ezt az egységet, oda azonnal beférkőzik a Fidesz és megpróbálja az egészet tönkretenni.

„Vigyázzunk a hat párt és civilek erejére, vigyázzunk egymásra, mert így fogunk tudni vigyázni az országra”

– üzente.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!