A DK alaposan felkapta a vizet Márki-Zay beszédén

2021. október 8. – 12:55

frissítve

A DK alaposan felkapta a vizet Márki-Zay beszédén
Márki-Zay Péter mond beszédet Karácsony Gergely visszalépése után a Kossuth téren – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteki sajtótájékoztatóján bejelentette Karácsony Gergely, hogy visszalép az előválasztástól Márki-Zay Péter javára, tudósításunkat itt olvashatja. Ezután a hódmezővásárhelyi polgármester kapott szót, aki arra utalt beszédében, hogy a DK is megkereste Karácsonyt a visszalépés ügyében. Ezt újságírói kérdésre is megerősítette Márki-Zay, aki szerint ha Karácsonyt csak a saját sorsa érdekelte volna, akkor nem vele köt szövetséget.

A DK közleményében tagadta, hogy így történt volna. Azt írták, nem keresték Karácsonyt, és nem is tárgyaltak vele a visszalépésről.

„Azt javasoljuk, hogy az előválasztás szellemiségét megóvva minden szereplő tartózkodjon az igaztalan kijelentésektől, vigyázzunk egymásra!”

Nem sokkal később a párt egy újabb közleményben reagált Márki-Zay beszédére. A DK szerint Márki-Zay azt mondta, hogy aki Dobrev Klárára szavaz, az Orbán Viktorra szavaz. Szerintük azokat sértik meg, akik Dobrevre szavaztak az első fordulóban, és ezért felszólítják Márki-Zayt, hogy kérjen bocsánatot tőlük. Márki-Zay és maga Karácsony is többször hangoztatta az első forduló után, hogy Dobrev Klárával nem tudják legyőzni Orbán Viktor és a Fideszt.

A közlemény-cunami közben Dobrev is posztolt, mintegy odaszúrva Karácsonynak és Márki-Zaynak, akik napokig vitáztak a visszalépésről, a sajtóban üzengetve egymásnak. A DK miniszterelnök-jelöltje azt írta: „Engem megtaláltok ott, ahol a helyem van: az emberek között.!”

Az előválasztás első fordulójának miniszterelnök-jelölti versenyét Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje nyerte csaknem 35 százalékkal, a második Karácsony lett 27 százalékkal, a harmadik pedig Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere lett, aki a szavazatok 20 százalékát gyűjtötte össze. Karácsony az első forduló után még úgy nyilatkozott, hogy „csak akkor fog visszalépni, ha elüti a villamos”.

A Fidesz és Orbán reakcióját Karácsony visszalépésére itt olvashatja. A Karácsonyt eddig támogató LMP egyik jelölt mögé sem áll be a második fordulóban. Az már korábban kiderült, hogy a Jobbik is semleges marad. A Momentum már akkor bejelentette, hogy Márki-Zayt támogatja, amikor Karácsony még versenyben volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!