Karácsony visszalépése kockázatos döntés volt, az egész szövetségi rendszert megingathatja

2021. október 9. – 07:01

frissítve

Karácsony visszalépése kockázatos döntés volt, az egész szövetségi rendszert megingathatja

Másolás

Vágólapra másolva

Nemcsak Karácsony Gergely személyes politikai ambíciói, hanem az őt támogatott pártok megítélése, esélyei, és anyagi erőforrásai is komoly veszélybe kerültek a főpolgármester visszalépésével. A vélhetően hatalmas összeget felemésztő miniszterelnök-jelölti kampány kukázása szíven ütötte a Párbeszéd-MSZP-LMP közösségét, aminek mindenképpen lesznek technikai és politikai következményei az előválasztás vasárnap induló második fordulójában. Karácsony visszalépése egyelőre tehát minden, csak éppen nem garancia arra, hogy Márki-Zay Péter képes legyőzni Dobrev Klárát.

Hiába kérte kortesbeszédében a Jóistent és szövetségeseit, nem állnak be Márki-Zay Péter mögé az eddig Karácsony Gergelyt támogató pártok, és egyelőre az is kérdéses, hogy az előválasztáson mintegy 170 ezer vokssal második helyen végzett főpolgármester visszalépésével hogyan lesznek mozdíthatóak a második körben az ő szavazói, illetve azok, akik eddig mellette kampányoltak.

Az MSZP és az LMP sietett közölni, hogy az előválasztás második fordulóját megnyerő jelöltet fogják támogatni, de Karácsony visszalépését követően sem Márki-Zay, sem Dobrev Klára mellett nem fognak kifejezetten kampányolni – ahogyan az egyébként Karácsonyt nem támogató Jobbik sem. Ezzel együtt péntek este már akadt MSZP-s politikus, aki Dobrev Klárát támogatja.

A Párbeszéd cikkünk megjelenéséig hallgatott, ami nem meglepetés, hiszen Karácsony nemcsak miniszterelnök-jelöltjük volt, hanem a párt társelnöke is, aki ráadásul az elmúlt hét napban nemcsak személyes sorsát, de a Párbeszéd képviselői helyeit és kampányát is kockára tette Márki-Zay kudarcba fulladt győzködése során.

Megrengett a pártszövetség

Hogy mindez komoly feszültségeket szült Karácsony közvetlen környezetében és pártos kapcsolataiban, az egyértelmű, hiszen nemcsak a főpolgármester előválasztási kampányfőnöke, Gál J. Zoltán mondott le, de csütörtökön többórás vitán próbálta az MSZP-Párbeszéd pártszövetség több vezető politikusa is meggyőzni arról, hogy ne lépjen vissza, de legalábbis ne Márki-Zay javára.

Karácsony Gergely és volt kampányfőnöke Gál J. Zoltán – Fotó: Huszti István / Telex
Karácsony Gergely és volt kampányfőnöke Gál J. Zoltán – Fotó: Huszti István / Telex

Úgy tudjuk, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) miniszterelnök-jelöltjére Karácsony stábja alaposan berágott, árulásnak érezték Márki-Zay visszatáncolását korábbi ígéreteitől, az MSZP-vel pedig már az első forduló idején feszült volt a viszony, miután az RTL-es miniszterelnök-jelölti vitában a közös jelölt előzetes tájékoztatás nélkül kihátrált a zuglói Tóth Csaba, azaz a szocialisták parlamenti frakcióvezető-helyettese, elnökségi tagja mögül.

Mindez egyébként egyfajta magyarázatként is szolgálhat arra, hogy a legesélyesebb esélyes jelöltként induló Karácsony kampányából miért is hiányzott az erő – főként vidéken, ahol sok-sok forrás szerint a korábban hálózattal rendelkező MSZP „nem kifejezetten aktivizálta magát”. Nem is túl nagy kérdés, mit várhat ezek után, a szocialisták számára vélhetően végzetes visszalépést követően a Karácsony által teljes retorikai repertoárral megtámogatott Márki-Zay, akire a szocialista szavazók a legtöbb mérés alapján aligha szavaznának – jóval esélyesebb, hogy a baloldali érzelmű Karácsony-szimpatizánsok előbb adják le Dobrev Klárára voksukat, mint a hódmezővásárhelyi polgármesterre.

Ez egyébként éppen Karácsony legerősebb érve volt Márki-Zay visszalépése mellett az elmúlt hét napban, és a főpolgármester pártja is ezt a nézetet hangoztatta, még órákkal azelőtt is, hogy Karácsony Gergely elindult Szabó Tímea Párbeszéd-társelnökkel elsőként közölni, hogyan is döntött.

Péntek reggel kiszivárgott egy levél is, pontosabban Karácsony üzenete, amelyet az Újrakezdés nevű párbeszédes Facebook-csoportba posztolt, és amiben úgy fogalmazott, hogy ugyan nagy dolgokat értek el az előválasztáson, a párt megkerülhetetlen tagja lesz a következő kormánynak, de nem tudják megnyerni az előválasztást. Azt is írta, hogy Dobrev Klára az előválasztást meg tudja ugyan nyerni, de nem képes legyőzni Orbán Viktort. Szerinte Márki-Zay meg tudja nyerni az előválasztást, ha ő mellé áll, és meg tudja majd verni Orbán Viktort, ezért nagyon nem lát más választást. „Ez most a haza érdeke” – fogalmazott Karácsony, hozzátéve, noha tudja, csalódást okoz sokaknak, mégis azt kéri, hogy bízzanak benne, így lesz a legjobb mindnyájuknak.

Magyarán a Karácsony által péntek délelőtt 11 óra óta képviselt visszalépési döntés, az elmúlt egy hét bénázása, az értékes kampánynapok elvesztegetése a szavazóinak mind részvételi, mind pedig Márki-Zay támogatására való hajlandóságát erősen megtépázhatta. Könnyen lehet, hogy miközben Márki-Zay Péter belép, sokan inkább elhagyják Karácsonyt és 99 Mozgalmát.

Egy kikukázott kampány ára

Karácsony Gergely visszalépése (vagyis miniszterelnök-jelölti kampányának kudarca) anyagi oldalról is megközelíthető, és értesüléseink szerint ez a szempont sem mellékes abban, hogy a mögötte álló pártkoalícióban feszültté vált a hangulat.

A hét elején küldtünk kérdéseket az összes pártnak és jelöltnek arra vonatkozóan, összesen mennyit áldoztak a miniszterelnök-jelölti kampányokra, és hogyan oszlottak meg ezek a költések. Erre Karácsony Gergely stábjától, támogató pártjaitól még nem kaptunk választ, de azt azért valószínűsíthetjük (és ezt maga Karácsony is megerősítette a pénteki sajtótájékoztatón), hogy a főpolgármester kampánya túlnyomórészt online zajlott. Ezen belül is domináns lehetett a Facebook-költés: az Ad Library szerint Karácsony posztjait az elmúlt három hónapban több mint 104 millió forint értékben tolta meg az általa alapított 99 Mozgalom. Hogy egy kicsit kontextusba helyezzük ezt az összeget: a költések szempontjából mögötte második helyen álló Dobrev Klára 36 millióért hirdetett ugyanebben az időszakban.

Karácsony Gergely sajtótájékoztatója 2021 júbiusában, ahol bemutatta a 99 mozgalom jóvátételi programját – Fotó: Huszti István / Telex
Karácsony Gergely sajtótájékoztatója 2021 júbiusában, ahol bemutatta a 99 mozgalom jóvátételi programját – Fotó: Huszti István / Telex

A Facebookkal azonban még nincs lefedve a teljes online reklámtér, Karácsonynak voltak bannerei újságok oldalán is – ezekre a költésekre a kampánystáb közlése híján nem látunk rá, ahogyan arra sem, hogy mennyiért bérelhetett a csapata óriásplakát-helyeket. Az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek közül ugyanis Karácsony volt az, aki a kampánya során országszerte a legtöbb a óriásplakáton bukkant fel.

Ha mindezt összegezzük, jelentős összegre rúghat a teljes büdzsé, és bár Karácsony túlzónak minősítette Márki-Zay Péter korábbi becslését, miszerint a főpolgármester akár fél milliárd forintból is kampányolhatott, a több százmilliós összeg valószínűleg nem áll távol a valóságtól.

Ezt figyelembe véve nem csoda, hogy a Telexnek több, névtelenséget kérő szocialista forrás felháborodottan nyilatkozott a Karácsony-kampányra fordított, nem kis összegű kampányköltségek „elvesztegetése” miatt, más, elsősorban a DK holdudvarához tartozó politikai szereplők pedig egyenesen pénzégetésnek látják a történteket.

Karácsony Gergely természetesen a visszalépés bejelentése utáni sajtótájékoztatón is kapott pénzügyekkel kapcsolatos kérdéseket. Az azt firtató kérdésre, nem volt-e kidobott pénz a kampányára fordított összeg, illetve hogy miként reagálnak erre a támogatói, azt mondta: a pénz, amit erre költöttek, „építette azt a politikát is, amit ő az első fordulóban képviselt”, és a kampánya az ellenzéki szövetség épülését és megszilárdítását szolgálta. Ezt figyelembe véve Karácsony szerint a kampánya nem volt hiábavaló, „új gondolatokat hozott a politikába”, és ezeket az eredményeket most átadhatja Márki-Zay Péternek.

Hogy ebben mennyire értenek egyet vele a jelölti kampányára sok pénzt áldozó pártok, támogatók, az minimum kérdéses. A kormányközeli média az eseményen keményen beleállt Karácsony Facebook-költéseibe illetve a finanszírozás hátterébe (kik fizették a költséges kampányt). A főpolgármester a 99 Mozgalmat, illetve annak magánszemély támogatóit nevezte meg forrásként, ám arra nem tért ki, a mozgalomnak milyen forrásokból volt pénze, és azzal lőtt vissza, hogy szerinte a fideszes politikai influencerek Facebook-hirdetéseire fejenként több pénzt fordítanak az adófizetők, mint amennyit ő ott elköltött a mozgalmának nyújtott támogatásokból a kampányra.

A lebonyolítás és a mozgósítás rovására mehet

Persze az is kérdéses, hogy Karácsony döntése mennyiben lesz fájdalmas mind szervezési, mind pedig financiális szempontból az előválasztás második fordulójára, és ha az MSZP-Párbeszéd, illetve az LMP nem veszi ki a részét akár csak a sátras szavazás, akár a Márki-Zay melletti aktivistáskodás feladataiból, milyen eredményt hoz a visszalépés.

Az előválasztás második fordulójának előkészítésével ugyanis nemcsak a Karácsony-Márki-Zay tandemes őrület babrált ki, hanem az is, hogy kiesett jelöltjeiket követően több párt nem tűnt túlságosan érdekeltnek abban, hogy erőfeszítéseket tegyen. Eleve mindenki azzal számolt, hogy a második fordulóban alacsonyabb lesz a részvétel, hiszen ez a kör csak hétnapos, azaz rövidebb, mint az első, ráadásul itt már nem kampányolnak magukért az egyéni jelöltek, azaz egyéni érdekeltség jelentősen csökkent. A Demokratikus Koalíció már a hét elején figyelmeztette a másik öt pártot, hogy amennyiben nem tartják magukat az előválasztást érintő vállalásaikhoz, döcögni fog a lebonyolítás.

Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter az ATV stúdiójában az ott tartott miniszterelnökjelölti vita előtt 2021 szeptemberében – Fotó: Huszti István / Telex
Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter az ATV stúdiójában az ott tartott miniszterelnökjelölti vita előtt 2021 szeptemberében – Fotó: Huszti István / Telex

Már Karácsony visszalépése előtt is felmerült például, hogy számos vidéki sátorba egészen egyszerűen nem kívántak szavazóbiztosokat delegálni a pártok, holott az előválasztás lebonyolításához több tízezer, egyes források szerint mintegy ötvenezer aktivistára, illetve pártdelegáltra van szükség. Ennek nagyrészét már az első fordulóban is a DK és a Jobbik biztosította, ahogyan e két párt vállalt nagyobb részt az első forduló 120 millió forintos költségén felül felmerült kiadásokból is. Noha az OEVB közlése szerint a pártok végül kedden megállapodtak a költségek biztosításáról, egy, a Telex birtokában lévő belső szocialista levelezés szerint Karácsony visszalépését követően az elnökségnek arról is győzködnie kell a tagságot, hogy egyáltalán vállaljanak valamiféle szerepet a második forduló lebonyolításában.

Mindez nemcsak Márki-Zaynak lehet ártalmas. Az előválasztás első fordulójának miniszterelnök-jelölti versenyét Dobrev Klára nyerte 35 százalékkal, a második Karácsony lett 27 százalékkal, a harmadik pedig Márki-Zay, aki a szavazatok 20 százalékát gyűjtötte össze. Az előválasztás első körében Dobrev Klára nagyjából 90 ezer szavazattal kapott többet, mint Márki-Zay, és csaknem 50 ezer szavazattal előzte Karácsonyt. Dobrev és Márki-Zay között Budapesten nem volt érdemi különbség (15 ezer szavazattal szerzett többet a DK-s jelölt, de a fővárosban mindkettejüket előzte Karácsony), vidéken viszont 75 ezer szavazattal verte Dobrev a MMM jelöltjét.

Noha a DK mozgósítási ereje nemcsak sérülésmentes Dobrev első fordulós győzelme után, hanem erősödni is látszik az utóbbi napokban, Gyurcsány Ferenc pártjának minden elemző szerint továbbra is egy minél alacsonyabb részvétel kedvezne. Ezt a Karácsony visszalépésével elbizonytalanodó, távolmaradó szavazók, valamint a finoman szólva is lelkesedésüket vesztett pártok is megágyazhatják.

Magyarán aligha lehetne azt kijelenteni, hogy Karácsony visszalépésével érdemben csökkentek volna Dobrev Klára esélyei. Nagy hátrány lenne ugyanakkor számára, ha kizárólag a DK delegálna embereket a párt első fordulós fellegvárainak számító, vidéki szavazósátrakba, így azok – a szavazóbiztosok egypártiságát tiltó OEVB-htározatra hivatkozva – nem nyithatnának ki. Noha ebben mindenféleképpen a DK segítségére siet a Jobbik, hiszen több idevágó vállalást tett Jakab Péter is, a Momentum azt vállalta, hogy az online előválasztás lebonyolításába fektetett első fordulós erőfrrásait most is rendelkezésre bocsátja – online pedig Márki-Zay Péter, főként Karácsony Gergely támogatását és támogatottságát maga mögött tudva, komoly bázisra tehet szert.

Így tehát az igazi, csak egy maradhat küzdelem most kezdődik, Karácsony visszalépése semmiképpen sem döntötte el, kiből lesz az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje 2022-ben. Az előválasztás második fordulója vasárnap reggel indul, és egy hétig tart, a lebonyolítás technikai részleteiről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!