289 új fertőzöttet regisztráltak, öt beteg halt meg

2021. szeptember 21. – 08:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek száma: 289 (az előző napon közölt hétvégi adatokhoz képest: -783)
  • Új halálos áldozatok száma: 5 (az előző napon közölt hétvégi adatokhoz képest: -8)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 401 (az előző napon közölt hétvégi adatokhoz képest: +21)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 45 (az előző napon közölt hétvégi adatokhoz képest nincs változás)
  • Új mintavételek száma: 9 892 (az előző napon közölt hétvégi adatokhoz képest: -27 019)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 862 458 (az előző napon közölt hétvégi adatokhoz képest: +2644)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 5 579 231 (az előző napon közölt hétvégi adatokhoz képest: +8188)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 626 000 (az előző napon közölt hétvégi adatokhoz képest: +14 000)

A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló kormányzati oldal ezúttal is egyben közölte a pénteki, szombati és vasárnapi járványügyi adatokat hétfőn. Eszerint napokra lebontva 357 embert regisztráltak átlagban új fertőzöttként, és átlagosan 4 ember vesztette életét.

AZ NNK legfrissebb vizsgálata szerint lassan, de továbbra is növekszik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja. A vizsgált települések zömét stagnáló tendencia jellemzi, Pécsen és Székesfehérváron azonban növekedés, míg Szolnok esetében csökkenés tapasztalható. A koncentrációt tekintve 13 városban továbbra is alacsony a víruskoncentráció, míg 9 mintavételi hely a mérsékelt tartományba esik.

A héten tovább folytatódik az iskolai oltás, most kapják majd meg a második Pfizer-adagot azok a 12 év feletti diákok, akiket szüleik az intézményi oltási kampányra regisztráltak, és a tanév első hetében már megkapták az első dózist. Egész iskolát még nem kellett karanténba zárni vagy digitális oktatásra átállítani ebben a tanévben, „jelenleg az iskolák egy százalékát – jellemzően egy-egy osztályt – érint tanügyi intézkedés” – közölte hétfőn az Emmi. „Mivel az oltás 12 év felett elérhető és a diákok nagy része fel is vette az oltást, így egész osztályra vagy iskolára vonatkozó tanügyi intézkedés főszabály szerint csak az alsóbb évfolyamokon, az óvodában vagy az általános iskola 1–6. évfolyamán történik. Emellett 12 év feletti tünetes és igazoltan fertőzött diáknak is természetesen otthonában kell gyógyulni, akkor is, ha oltott” – írt az Emmi a lap megkeresésére.

Hamarosan az 5–11 éveseket is elkezdhetik majd oltani a Pfizer vakcinájával. A Pfizer és a BioNTech közleménye szerint a klinikai vizsgálatok alapján a vakcinájuk az 5 és 11 év közötti gyerekeknél is biztonságos, és kiemelkedő antitestválaszt vált ki a szervezetükben. Ezek az első ilyen eredmények ebben a korcsoportban, az adatokat pedig egyelőre még nem is tették közzé, de a közlemény szerint minél előbb szeretnék benyújtani őket a szabályozó szerveknek. A klinikai vizsgálatokban vizsgált másik két korcsoport, a 2–5 év közötti, illetve a hat hónapostól kétévesig terjedő adatai még idén megérkezhetnek a bejelentés szerint. Dr. Scott Gottlieb, az FDA korábbi biztosa, a Pfizer igazgatótanácsának tagja elmondta, hogy az oltás akár már halloweenkor, vagyis október végén elkezdődhet az 5 és 11 év közötti korosztályban.

Noha felívelőben van a fertőzöttek és a kórházban ápolt betegek száma is, nem ez az egyetlen fertőző betegség, ami náthás-orrfolyós tüneteket okozhat ma: nemrég írtunk arról, hogy a legtöbb légúti tünetet egyelőre a nátha okozza, de azért nem árt elővigyázatosnak lenni, mert a tünetek gyakran mindkét betegségnél felbukkanhatnak, különösen gyerekeknél.

Egyre hatékonyabban terjed a levegőben a koronavírus, egyre fontosabbak a jól záró maszkok. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a koronavírus delta variánsa virulensebb, vagyis fertőzőképesebb az elődeinél, egy friss kutatás pedig most rámutatott, hogy a vírus a fejlődéssel egyre hatékonyabban képes terjedni a levegőben. A kutatók szerint emiatt a nagyon magas átoltottság eléréséig továbbra is fontos lesz a megfelelő szellőztetés, a levegő szűrése és tisztítása, valamint a jól záró maszkok viselése. A kutatásból az is kiderült, hogy a lazán illeszkedő maszkok (vagyis a szövetmaszkok és a sebészi maszkok) is a felére csökkentik a levegőbe kerülő vírus mennyiségét, de egy jól záró maszkkal még ennél is hatékonyabban lehet megakadályozni az aeroszolos terjedést. Az utóbbi időben egyre több országban elkezdték betiltani a szövetmaszkokat, éppen azért, mert bár ezek is képesek csökkenteni a levegőbe jutó vírus mennyiségét, ahhoz nem elegendőek, hogy teljes mértékben kiszűrjék a vírust. Erről bővebben ebben a cikkben írtunk.

Több mint százmillió adag védőoltás romolhat meg még idén, ennek több mint negyven százaléka az Európai Unió tagállamainál van. Ha az oltásokat azonnal más országok rendelkezésére bocsátanák, az elegendő lenne az eddig beszerzett és elérhetővé tett vakcinákkal együtt ahhoz, hogy a lakosok 70 százalékát beoltsák az alacsony és közepes jövedelmű országokban. A WHO újra és újra felszólal az oltóanyagok igazságosabb elosztásáért. Míg a fejlett országokban már sokan a harmadik oltást kapják meg, addig a szegényebb országokban még sokaknak az elsőt sem adták be. A szervezet szerint ez egyrészt igazságtalan, másrészt veszélyes is: az oltatlanok között hatékonyabban terjed a vírus, így a mutáció esélye is nagyobb. Ez hosszú távon akár a már beadott vakcinák hatékonyságát is ronthatja, tehát tulajdonképpen mindenkinek érdeke, hogy világszerte minél többen legyenek beoltva.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!