Több koronavírus-fertőzött van most lélegeztetőgépen, mint egy évvel ezelőtt

2021. szeptember 20. – 08:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek száma: 1072 (a múlt pénteken közölt adatokhoz képest: +593)
  • Új halálos áldozatok száma: 13 (a múlt pénteken közölt adatokhoz képest: +8)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 380 (a múlt pénteken közölt adatokhoz képest: +27)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 45 (a múlt pénteken közölt adatokhoz képest: +4)
  • Új mintavételek száma: 36 911 (a múlt pénteken közölt adatokhoz képest +21 331)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 859 814 (a múlt pénteken közölt adatokhoz képest: +4 755)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 5 571 043 (a múlt pénteken közölt adatokhoz képest: +6 485)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 612 000 (a múlt pénteken közölt adatokhoz képest: +22 000)

A harmadik hullám lecsengése óta a pénteki, szombati és vasárnapi adatokat egyben közlik a hivatalos honlapon. Egy évvel ezelőtt ezen a napon 1070 új fertőzöttről, 8 elhunytról lehetett tudni, és 404-en voltak kórházban, 32-en pedig lélegeztetőgépen. Ekkor még nem volt oltás.

A héten tovább folytatódik az iskolai oltás, most kapják majd meg a második Pfizer-adagot azok a 12 év feletti diákok, akiket szüleik az intézményi oltási kampányra regisztráltak, és a tanév első hetében már megkapták az első dózist. Az iskolai oltást 48 ezer diák szülei kérvényezték.

Noha felívelőben van a fertőzöttek és a kórházban ápolt betegek száma is, nem ez az egyetlen fertőző betegség, ami náthás-orrfolyós tüneteket okozhat ma: nemrég írtunk arról, hogy a legtöbb légúti tünetet egyelőre a nátha okozza, de azért nem árt elővigyázatosnak lenni, mert a tünetek gyakran mindkét betegségnél felbukkanhatnak, különösen gyerekeknél.

Apropó, gyerekek: világszerte egyre több helyen oltják már a 3 év felettieket is, és egy friss, a kínai Sinopharm-vakcináról készült kutatás eredményei szerint az oltás hatékony és biztonságos is a 3 és 18 év közöttiek körében az említett vakcina esetében.

Kis reménysugarat jelenthet a keleti vakcinákkal oltottak számára Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő kezdeményezése. A politikus ugyanis állítása szerint írásban és személyesen is lobbizott az Európai Bizottságnál azért, hogy azok a magyarok is megkaphassák az európai Covid-igazolványt, akiket eredetileg keleti vakcinákkal oltottak be, de harmadik alkalommal egy európai engedéllyel bíró vakcinát kapnak. Ujhelyi most írásbeli választ kapott Ursula von der Leyentől.

Az Európai Bizottság elnöke ebben arról írt, hogy bár a keleti oltások elismerését tagállami hatáskörben hagyták, „a felvetett kérdést a Health Security Committee, vagyis az unió Egészségbiztonsági Bizottságában meg fogják vitatni a koordináció elősegítése érdekében”. Ez annyit jelent, hogy legalább majd beszélnek róla.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!