Hatékony a Sinopharm a gyerekeknél egy friss kínai kutatás szerint

2021. szeptember 18. – 18:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Erőteljes immunválaszt vált ki a gyermekeknél is a koronavírus elleni Sinopharm-oltás egy kínai kutatás szerint. Az egyik legnagyobb orvosi szaklapban, a Lancetben megjelent vizsgálatban már három éveseknél is tesztelték a vakcinát.

Biztonságos és erőteljes ellenanyagválaszt vált ki a Sinopharm a 3-18 év közötti korosztályokban: ezt mutatta ki egy frissen publikált kínai kutatás a Magyarországon is használt kínai oltásról. A Lancetben megjelent tanulmányról a koronavírus-vakcináció szakirodalmát kiterjedten szemléző Dobson Szabolcs ír a Facebook-oldalán.

A tanulmány a Sinopharm gyerekekre kifejtett hatásáról ad számot a Fázis 1 és Fázis 2 klinikai vizsgálatok alapján, és az eredmények ez alapján meggyőzőek. A tesztek alapján a Sinopharm- vakcina egyszerre biztonságos és hatékony, ugyanis robusztus ellenanyagválaszt váltott ki a 3-18 évesek között is. Mint Dobson írja:

Az összes beoltott gyermeknél kialakult az ellenanyagtermelés és a semlegesítő ellenanyagok szintje az oltás utáni 28-ik napon a felnőttekével összevethető volt.

A fázis 2 vizsgálatban 720 gyermek vett részt, közülük különböző hatáserősséggel 540-en kaptak oltást. A mellékhatások többnyire enyhe, illetve közepes súlyosságúak voltak, a leggyakoribb oltási reakciók az oltás helyén jelentkező fájdalom és a láz voltak.

Az ellenanyagszintek átlaga a második oltás után egy hónappal a 3-5 éveseknél 105,3-180,2, a 6-12 éveseknél 84,1-168,6, míg a 13-17 éveseknél 88,0-155,7 volt, ami igen magasnak számít. A teszteket lefolytatták egy harmadik oltásra is a gyerekeknél: ezek azt mutatják, hogy egy harmadik oltás a Sinopharmnál tovább növeli a védelmet: a legkisebbeknél 143,5-224,4, a 6-12 éveseknél 127-184,8, míg a 13-17 éveseknél 150,7-199-es átlagértékek közé.

Idáig Kína és az Egyesült Arab Emirátusok kezdte el a gyerekek oltását Sinopharmmal augusztusban, ott már hároméveseket is oltanak a kínai vakcinával. A Sinopharm a magyar oltáspolitikában is meghatározó szerepet játszik, de ez váltotta ki a legtöbb vitát is. Míg a friss kutatás szerint a gyermekeknél jól működőnek látszik a kínai oltóanyag, az időseknél jóval kevésbé, márpedig nálunk éppen a hatvan év felettiek kapták a legnagyobb arányban a Sinopharmot. Az épülő debreceni nemzeti oltóanyaggyárat úgy tervezik, hogy ott Sinopharmot is lehessen előállítani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!