Tíz hónapon belül elkészül a magyar Sinopharm-vakcina gyártásához szükséges infrastruktúra

2021. szeptember 10. – 17:21

Másolás

Vágólapra másolva

Tíz hónapon belül létrehozzák a Sinopharm-vakcina gyártásához szükséges infrastruktúrát Magyarországon – jelentette be pénteken Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár.

Menczer a Facebook-oldalán azt írta, hogy együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá a kínai Sinopharm-vakcina magyarországi gyártására vonatkozóan Jang Huj-csuannal, a vakcinafejlesztő cég (Sinopharm-CNBG) alelnökével és Peng Hsziaóval, a Sinopharm-CNBG emirátusokbeli vegyesvállalati partnerének (G42) vezérigazgatójával.

Az államtitkár szerint ez az együttműködés lehetőséget adhat Magyarországnak arra, hogy új mutáció esetén friss információkkal rendelkezzünk, mivel a kínai és az emirátusokbeli kutatók folyamatosan vizsgálják a vírus új mutációit és dolgoznak az aktuálisan leghatékonyabb vakcinák kifejlesztésén. Menczer azt is kiemelte, hogy az oltás az egyetlen fegyver a vírus ellen. „Az van nagyobb biztonságban, aki vakcinát tud gyártani, lehetőleg minél többfélét” – írta.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május végén jelentette be, hogy az épülő Nemzeti Oltóanyaggyár alkalmas lesz a Sinopharm-vakcina előállítására is. A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította az oltóanyaggyár építését.

Szerbiában egy nappal korábban, csütörtökön tették le a Sinopharm oltóanyagának előállítására alkalmas vakcinagyár alapkövét. A Belgrádhoz tartozó Zimonyban (Zemun) épülő üzem a tervek szerint 2022 márciusára készül el, és azután kezdődhet el a vakcinák gyártása – írta a Portfolio.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!