Uniós testület elé kerül az eredetileg keleti vakcinával oltott, de harmadjára nyugati oltóanyagot kapó magyarok ügye

2021. szeptember 19. – 10:59

Uniós testület elé kerül az eredetileg keleti vakcinával oltott, de harmadjára nyugati oltóanyagot kapó magyarok ügye
Magyar és angol nyelvű igazolását mutatja egy férfi, miután beoltották az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagjával a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. június 21-én – Fotó: MTI/Balázs Attila

Másolás

Vágólapra másolva

Megoldás születhet a keleti vakcinákkal beoltott magyar állampolgárok uniós Covid-igazolványának ügyében – közölte Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője.

A politikus vasárnap egy Facebook-bejegyzése szerint írásban és személyesen is lobbizott az Európai Bizottságnál azért, hogy azok a magyarok is megkaphassák az európai Covid-igazolványt, akiket eredetileg keleti vakcinákkal oltottak be, de harmadik alkalommal egy európai engedéllyel bíró vakcinát kapnak. Ujhelyi most írásbeli választ kapott Ursula von der Leyentől. Az Európai Bizottság elnöke ebben arról írt, hogy bár a keleti oltások elismerését tagállami hatáskörben hagyták,

„a felvetett kérdést a Health Security Committee, vagyis az Unió Egészségbiztonsági Bizottságában meg fogják vitatni a koordináció elősegítése érdekében.”

Az MSZP európai parlamenti képviselője azt mondta, hogy ez a bizottság az uniós tagállamok egészségügyi hatóságainak képviselőiből áll, vagyis a magyar kormány delegáltjának ott kell majd „megharcolnia azért, hogy a többi tagállam megértse a sok százezer magyar ember problémáját, még akkor is, ha azt alapvetően épp a magyar kormány idézte elő”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!