Egyre hatékonyabban terjed a levegőben a koronavírus, egyre fontosabbak a jól záró maszkok

2021. szeptember 20. – 12:22

Másolás

Vágólapra másolva

Azt eddig is tudni lehetett, hogy a koronavírus delta variánsa virulensebb, vagyis fertőzőképesebb az elődeinél, egy friss kutatás pedig most rámutatott, hogy a vírus a fejlődéssel egyre hatékonyabban képes terjedni a levegőben. A kutatók szerint emiatt a nagyon magas átoltottság eléréséig továbbra is fontos lesz a megfelelő szellőztetés, a levegő szűrése és tisztítása, valamint a jól záró maszkok viselése – írja a Science Daily.

A University of Maryland School of Public Health kutatói a Clinical Infectious Diseases című szaklapban publikált tanulmányban arra jutottak, hogy a vírus fejlődésével egyre hatékonyabb az aeroszolképzés, így a vírus egyre jobban terjed a levegőben. A kutatás idején domináns variánssal megfertőződött emberek az eredmények szerint akár százszor több vírust lélegeztek ki a levegőbe, mint azok, akiknek a szervezetébe még az eredeti vírustörzs jutott be. A kutatásból az is kiderült, hogy a lazán illeszkedő maszkok (vagyis a szövetmaszkok és a sebészi maszkok) is a felére csökkentik a levegőbe kerülő vírus mennyiségét, de

egy jól záró maszkkal még ennél is hatékonyabban lehet megakadályozni az aeroszolos terjedést.

A kutatók szerint az oltások mellett továbbra is fontos a megfelelő védekezés, mert ez a tanulmány is bizonyítja, hogy a vírus egyre jobban képes terjedni a levegőben. Az utóbbi időben egyre több országban elkezdték betiltani a szövetmaszkokat, éppen azért, mert bár ezek is képesek csökkenteni a levegőbe jutó vírus mennyiségét, ahhoz nem elegendőek, hogy teljes mértékben kiszűrjék a vírust. Erről bővebben ebben a cikkben írtunk.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!