Orbán: A kötelező oltást a magyar ember gyomra nem veszi be

2021. szeptember 17. – 08:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pontról pontra, röviden összefoglaltuk Orbán Viktor szokásos pénteki rádióinterjúját azoknak, akik lemaradtak róla.

Nyakunkon a koronavírus-járvány negyedik hulláma, újra kötelező lesz-e használni a maszkot?

Látja, hogy sokan hordják a boltokban és a tömegközlekedésben, senkit sem akar lebeszélni róla, de szerinte nem ez a megoldás. Hanem az oltás. Attól függ a negyedik hullám súlyossága, hogy mennyien oltatják be magukat. Az idősek veszélyben vannak, akinek krónikus vagy daganatos betegsége van, szervátültetése volt, őket külön is biztatja. Kötelező oltás nem lesz, „a kormány erre nem tud rákényszeríteni senkit”. Kivéve azokat, akik például az egészségügyi ellátásban dolgoznak. „A kötelező oltást a magyar ember gyomra nem veszi be” – tette hozzá.

Mit gondol a konzultációról?

Nagy vívmánya a politikai életnek. Azt az eszközt látja benne, amelyben egyetértési pontokat lehet kijelölni. A járvány meg fogja változtatni az életünket, ezért volt szükség az újabb konzultációra. Orbán szerint nehéz évtized előtt állunk, migrációk és járványok korát fogjuk élni. A szeptember 8-i adatok szerint az íveket 1 millió 423 ezren töltötték ki.

Miért kellett kötvényt kiadni?

Grandiózus célt tűztünk ki: már idén 5,5 százalék fölé akarjuk emelni a növekedést. Minden emberi számítás szerint sikerülni fog, és akkor „nagy dolgokat tudunk csinálni”, szép évünk lesz 2022-ben, mondta Orbán.

Az elmúlt napok fontos híreinek egyike, hogy kedden minden idők legnagyobb egynapi új adósságkibocsátását végezhette az Államadósság Kezelő Központ. 1258 milliárd forintnyi kötvényt bocsátottak ki a helyreállítási alap csúszása miatt. Aztán szerdán még rátettek egy lapáttal.

Visszatérve a miniszterelnök gondolataira: az első világháború után elvették tőlünk az ásványkincseinket, a tengerpartunkat és például az épületfát is. Brüsszelből több pénz jön, mint amennyit befizetünk, de a mérleg negatív, ha megnézzük, mennyit visznek ki tőlünk a nyugati cégek. „A pénz munkából van, azért kell kiállnunk az Európai Unió mellett, mert csak így tudjuk eladni a munka révén előállított termékeinket” – tette hozzá.

„Eljött az ideje annak, hogy most már komolyan vegyük fontolóra esetleges kilépésünket” – írta augusztusban a kormánypárti Magyar Nemzetben Fricz Tamás politológus. Az euroszkeptikus hangok már a kötcsei pikniken gyorsan elhalkultak, az EU mellett teljes mellszélességgel kiálltak a vezető fideszes politikusok.

Mit gondol az őszödi beszédről, amely éppen tizenöt éve szivárgott ki?

Dermesztő pillanat volt a magyar politikában, „de a legdermesztőbb, hogy még ma is ugyanez az ember a baloldal vezetője, a velünk élő múlt vissza akar térni”. Szerinte „nemcsak arról van szó, hogy véresre verték az embereket”, hanem gazdasági lépések is jöttek, „éveket vettek el az emberek életéből, és a végén csődbe vitték az országot” – tette hozzá Orbán. Az őszödi beszéd nem inspirálja őt semmire, csak leveri a lábáról.

Miről beszélgettek a pápával?

Kerülték azokat a témákat, amelyekben nem értenek egyet. „Vasárnap reggel volt” – indokolt Orbán. Sokkal jobban egyetértettek a családok kérdésében, mint gondolta. Orbán szerint Ferenc pápa is látja, hogy nagy erők dolgoznak Brüsszelben, hogy relativizálják a családot, ami „apa, anya és gyerek”, és a pápa hozzátette, hogy „go ahead!” vagyis „folytassuk” ugyanezt a családpolitikát.

Van-e antiszemitizmus, amiről a pápa is beszélt?

„Az antiszemitizmus divattá vált és újraéledt” – figyelmeztetett Ferenc pápa. Orbán erre úgy reagált, hogy Magyarországon senkit sem érhet hátrány a vallásgyakorlása miatt. Szerinte össze sem lehet vetni a magyar és az európai közbiztonságot ebből a szempontból.

A miniszterelnöki rádióinterjút korábban itt közvetítettük élőben>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!