A pápa nem beszélt a migrációról Orbánnal, és jó hangulatúnak nevezte a 40 perces találkozót

Legfontosabb

2021. szeptember 15. – 22:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyarok „számos értékéről” beszélt Ferenc pápa a Szlovákiából a Vatikánba tartó repülőúton az őt kísérő újságírókkal folytatott kötetlen beszélgetésen, melyen beszámolt a budapesti találkozóiról. A Magyar Hang beszámolója szerint a pápa az Áder Jánossal, Orbán Viktorral és Semjén Zsolttal folytatott találkozóról azt mondta: inkább csak Magyarország elnökével (Áder Jánossal beszélgetett), de valóban ott volt a kormányfő (Orbán Viktor nevét nem ejtette ki) és a miniszterelnök-helyettes is, akik inkább csak hozzászóltak kettejük beszélgetéséhez.

Az MTI részletes beszámolója szerint a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus vasárnapi zárómiséjéről a pápa azt mondta: megérintette őt a magyarok mély ökumenikus szellemisége. Félreértésnek nevezte, hogy egyesek szemére vetették a budapesti látogatás rövidségét.

„Nem volt jól érthető, hogy miért megy a pápa csak a zárómisére, és miért nem tesz hosszabb látogatást a magyaroknál; volt, aki rosszra gondolt, de én elmagyaráztam, hogy a szlovákiai út már korábban meg volt szervezve.”

Az egyházfő harmadik alkalommal találkozott Áder Jánossal, és nem zárta ki, hogy újra hazánkba látogat. „Megígértem az államfőnek, hogy megnézem, el tudok-e újra menni (Magyarországra) jövőre vagy egy másik évben” – mondta. A pápa szerint a találkozón kiemelten beszéltek a környezetvédelemről: „kalapot emelek a magyarok ökológiai tudatossága előtt”.

A környezetvédelem mellett részletesen beszéltek a magyar családvédelmi intézkedésekről is, melyek a gyermekvállalást segítik. A pápa megjegyezte, hogy Budapesten és szlovákiai látogatása helyszínein is nagyon sok fiatal párt és gyermeket látott, miközben Európa nyugati országaiban a demográfiai tél kelt aggodalmat. A Magyar Hang azt írta: a pápa szerint e ponton kapcsolódott be a beszélgetésbe Orbán és a miniszterelnök-helyettes, akik „hozzátettek valamit ahhoz”, vagyis az Áder által elmondottakhoz. Majd ismét visszatértek a természetvédelmi kérdésekhez. Az MTI tudósításában az áll, hogy a pápa szerint „elég hosszú”, „jó hangulatú” negyvenperces beszélgetésen a migrációról nem esett szó.

A találkozóról eddig csak képeket hoztak nyilvánosságra, de azt nem, hogy pontosan mi hangzott el a pápa és Orbánék között. Semjén Zsolt azt mondta, hogy Ferenc pápa „nagyon örült annak, hogy csökkent az abortuszok száma, nőtt a házasságkötések száma. És jeleznünk kellett, hogy a családvédelmi intézkedéseink miatt támadás alatt állunk Brüsszeltől – itt az LMBTQ-dolgokra gondolok –, és Őszentsége azt mondta, hogy a család az apa, anya, gyerek, pont”. Orbán Viktor azt írta ki a Facebookra, ő maga arra kérte Ferenc pápát, „ne hagyja elveszni a keresztény Magyarországot”.

Ferenc pápa újságírókhoz beszél az Alitalia légitársaság gépén útban Pozsonyból Rómába – Fotó: Tiziana Fabi/AP/MTI
Ferenc pápa újságírókhoz beszél az Alitalia légitársaság gépén útban Pozsonyból Rómába – Fotó: Tiziana Fabi/AP/MTI

A Rómába tartó gépen is szóba került az Európai Parlamentnek az LMBTQI-emberek jogairól elfogadott állásfoglalása. Erről az egyházfő azt mondta:

az államok feladata törvényekkel segíteni a meleg párok együttélését, valamint jogaik védelmét, hiszen „fivéreinkről, nővéreinkről van szó”.

A pápa szerint ennek szerinte „semmi köze” a házasság szentségéhez, amely az egyház tanítása szerint egy férfi és egy nő között köttetik. „Mindenkit tiszteletben kell tartani, de kérlek, ne akarjátok, hogy az egyház megtagadja saját igazságát” – jelentette ki Ferenc pápa.

Az abortuszról az egyház állásfoglalása azért annyira „kemény, mivel ha elfogadná (az abortuszt), olyan lenne, mintha igent mondana a mindennapi gyilkosságra”. „Jogos problémamegoldásként véget vetni egy emberi életnek, jogos problémamegoldásként gyilkost fogadni?” – tette fel a kérdést a pápa.

Az egyházfőt újságírók arról kérdezték, hogy vajon Joe Biden amerikai elnöktől és más politikusoktól meg kell-e tagadni az áldozást a művi terhességmegszakítással kapcsolatos álláspontjuk miatt. Amerikai püspökök megállapodtak, hogy iránymutató dokumentumot dolgoznak ki, amely sokak reménye szerint megdorgálná a katolikus politikusokat, közöttük Bident, amiért áldoznak annak ellenére, hogy támogatják az abortuszhoz való jogot. Ferenc pápa nem volt hajlandó nemmel vagy igennel válaszolni a kérdésre, arra hivatkozott, hogy nem ismeri eléggé az amerikai ügyet.

Sokkal fontosabb, hogy a papoknak és a püspököknek lelkipásztori, nem pedig politikai szemszögből kell kezelniük bármilyen, elébük kerülő problémát. Mint mondta, „Isten stílusában”, „bensőséggel, együttérzéssel és gyengédséggel” kell kísérniük a híveket. „Márpedig a lelkipásztornak mit kell cselekednie? Pásztornak lenni, nem pedig elítélni” – tette hozzá a pápa.

Az Európai Unióról szólva a pápa kijelentette, hogy az nem állhat értekezletekből, nem lehet „ügykezelő hivatal”, hanem vissza kell térnie az alapító atyák szellemiségéhez és álmaihoz. „Az igaz, hogy egyes, talán nem európai érdekeltségek ki akarják használni az Európai Uniót ideológiai gyarmatosításra (..) az Európai Uniónak azonban függetlennek kell lennie, és minden tagállamnak egyenrangúnak” – jegyezte meg.

Arra a kérdésre válaszolva, miszerint a vakcinázási kötelezettség az egyház tagjait és a hívőket is megosztja, a pápa kijelentette, hogy az oltások az emberiség történetéhez tartoznak. Mint mondta, a bíborosi testületben is vannak vírustagadók, „de, a sors iróniájából, egyikük kórházba is került” – tette hozzá. Azt mondta, egy kis csoportot kivéve a Vatikánban mindenki át van oltva.

Egy olasz hírcsatorna a magyar származású holokauszttúlélő Edith Brucknak a budapesti és szlovákiai látogatás alatt írt levelét adta át a pápának. Ebben az írónő, akit Ferenc pápa februárban személyesen felkeresett, köszönetet mondott az egyházfőnek, amiért útja több beszédében is felemelte szavát az antiszemitizmussal szemben. „Az antiszemitizmus divattá vált és újraéledt” – figyelmeztetett Ferenc pápa.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!