Orbán: A szülői szabadságomat korlátozza a liberalizmus

2021. július 23. – 07:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Percről percre követtük a miniszterelnöki interjút, amiben a Pegasus-botrányról Orbán Viktor semmit sem mondott, annál több szó esett viszont a brüsszeli támadásról, zsarolásról és fenyegetésekről.

Véget ért Orbán Viktor pénteki nyilatkozata, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.

Pénteken kezdődik az olimpia, Orbán is fel fog kelni hajnalban miatta. Fájdalmas most ez az olimpia a miniszterelnök szerint, a járványügy miatt, hiszen zárt kapus.

De ha Magyarország rendezné az olimpiát, semmi akadálya nem lenne annak, hogy normális körülmények között és nyitott kapukkal rendezzék meg, jelentette ki Orbán.

15 millió magyar várja a magyar érmeket, „hajrá, magyarok”, fejezte be a pénteki megszólalását Orbán Viktor.

Sok támadás van most, de a kormány a helyén van, az operatív törzs működik, a legjobb koponyák szintén folyamatosan dolgoznak, a kormány pedig célratörően és határozottan hoz döntéseket, amikor kell, mondta Orbán.

Az oltásokról ezeket mondta Orbán:

  • Augusztus 1-jétől elkezdik beadni a harmadik dózist itthon.
  • Az eddig be nem oltott időseket személyesen felkeresik majd, hogy meggyőzzék őket arról, hogy oltassák be magukat, de egyébként ők döntenek.
  • 12 éves kor felett általános oltási akciót kezdenek majd az iskolaév elején.
  • A munkahelyeken is fel lehet majd venni az oltásokat.

Járványügyi szempontból Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország Európában, mondta Orbán, miután áttértek a járványkezelésre az interjúban. Magyarország is része lesz a negyedik hullámnak a miniszterelnök szerint, de az oltások megvédenek a súlyos szövődményektől.

Pegasus-ügyben Pintér Sándor belügyminiszter mindent elmondott, amit el lehetett mondani, mondta szűkszavúan Orbán a lehallgatási botrányról.

Nem az a kulcskérdés, hogy a népszavazás érvényes lesz-e, hiszen a kormány nem törvényt akar azzal hozni, mert törvény már van a gyerekekről, csak azt a törvényt akarják ezzel megvédeni, magyarázta Orbán.

„A magyar embereket nem kéne lenézni, elég sértő feltételezés, hogy csak egy dolgot tud észben tartani, tud ő kettőt vagy hármat is” – válaszolta Orbán arra a felvetésre, hogy kritikák szerint a népszavazással a kormány valami más történésről akarja esetleg elvinni a figyelmet.

A helyreállítási program gazdaságpolitikai tartalmában teljes az egyetértés Orbán szerint, de az unió most ezt késlelteti, „de nem tudják nem ideadni. Ez nem ajándék, hanem jár nekünk.” A jogállamiság rendszerszintű problémái miatt az Európai Bizottság ugyanis nem fogadja el azt a helyreállítási tervet, amiben Magyarország 2500 milliárd forintnyi vissza nem térítendő forrásra tart igényt.

Ezért a kormány létrehozza a magyar helyreállítási alapot, és „ezt a csatát meg fogjuk nyerni”, mondta Orbán.

„Az én szülői szabadságomat korlátozza a liberalizmus” – mondta Orbán. A brüsszeli zsarolás elfogadhatatlan, „igazságot Magyarországnak” – tette hozzá a miniszterelnök.

Brüsszel azt is akarja, hogy már a kisgyerek is megismerkedjen azzal, hogy létezik a nemváltoztatás lehetősége, de a kormány azt akarja, hogy ezzel „civilizációs problémával” kiskorú ne találkozzon.

Orbán ismeri azokat a német tananyagokat, mesekönyveket, ahol a herceg vagy lovag nem a királykisasszonyt menti meg, hanem a királyfit, és boldogan élnek. És ezt olvassák a gyerekeknek a német óvodákban, mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a magyar kormány ilyet itthon nem akar.

Mivel támad Brüsszel? – kérdezték Orbánt. Először is, azt akarják, hogy az LMBTQ-aktivistákat engedjük be az iskolákba, hozta fel példaként Orbán.

Brüsszel, Európa szerint „az az igazi szabadság, ha valaki a nemétől is megszabadulhat”, tette hozzá. „A gyerekekkel a felnőttek nem tehetnek meg akármit”, a szülő dönt, az állam meg segíti a szülőt.

Brüsszel zsarol minket, fenyeget, de a gyerekeinkről van szó, nem lehet engedni. A kormány ehhez nem elég, szüksége van minden magyar ember támogatására, különben „ezt a csatát nem tudjuk megnyerni” – mondta Orbán. Ezután felhozta példaként, hogy 2016-ban a migránskérdésben is népakarattal tudták visszaszorítani Brüsszel akaratát.

„Azért van szükség a népszavazásra, mert Brüsszel megtámadta Magyarországot, az Európai Bizottság 54 oldalas dokumentumot küldött a magyar kormánynak, és 54 oldalon keresztül azt követelik, hogy változtassuk meg a magyar gyerekvédelmi szabályokat, gyerekvédelmi törvényt” – kezdte Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban.

Az elmúlt napokban több fontos esemény is történt, egyebek mellett kirobbant a magyar érintettséggel is bíró Pegasus-ügy, az ún. kémszoftveres lehallgatási botrány, erről bővebben itt; az Európai Bizottság nem hagyta jóvá a magyar helyreállítási tervet; megjelent a jogállamisági jelentés, súlyos kritikákkal: korrupt elit, aggasztó jogalkotás és médiahelyzet, egyebek mellett ezek állnak benne; az EP alelnöke közölte, hogy korlátozná az uniós támogatások kifizetését Magyarország és Lengyelország számára; illetve bejelentették, hogy az EU kötelezettségszegési eljárást indít Magyarországgal szemben a melegek alapvető jogainak megsértése miatt.

Orbán Viktor tíz éve csak és kizárólag a kormányközeli sajtónak ad interjút, a Kossuth rádióban rendszeresen szólal meg péntekenként.

Ez alól váratlan kivétel volt a több mint egy év után először nem online megtartott, pár héttel ezelőtti kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely mellett minden előzetes bejelentés nélkül a kormányfő is megjelent, és a visszakérdezés lehetőségével válaszolt is az újságírók kérdéseire.

Ezzel szemben a közszolgálati rádiónak adott interjúkban váratlan, meglepő kérdések nem hangzanak el, ráadásul a kérdések sokszor leginkább állítások. A kormányfő maga mondta el 2019-ben, miért nem áll szóba nem baráti sajtóval: szerinte egy interjú nem bikaviadal, és máshogy is el tud jutni a választókhoz.

Orbán 2019 elején azt hangoztatta, hogy Magyarországon baloldali, liberális és kormányellenes médiatöbbség van, majd tavaly ősszel Olaszországban már arra utalt, mintha ez kiegyenlítődött volna: „ha a magyar médiára vetünk egy pillantást, akkor a baloldalnak maximum 60, de inkább csak 50 százaléka van, és a keresztény-konzervatív jobboldalnak szintén 40-50 százaléka van”.

A magyar média helyzetéről itt olvashat bővebben is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!