Az Európai Parlament alelnöke korlátozná az uniós támogatások kifizetését Magyarország és Lengyelország számára

2021. július 20. – 10:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországon és Lengyelországban is vannak hiányosságok a demokratikus elvekben, ezért korlátozná az uniós támogatások kifizetését Katarina Barley, az EP elnöke, aki ugyanakkor fontosnak tartja, hogy a korlátozások elsősorban a kormányokat érintsék, ne a lakosságot.

Magyarország esetében azt sérelmezi Barley, hogy már nem lehet demokratikus körülményekről beszélni: meglátása szerint ugyanis Orbán Viktor miniszterelnök kormánya jelentős változtatásokat eszközölt, ideértve például a melegellenes törvényt – írja a 24.hu a Zeit cikke alapján. Lengyelországnál az igazságszolgáltatás függetlensége miatti aggodalmáról beszélt.

A magyarországi intézkedésekkel vagy hírekkel kapcsolatban rendre visszatérő elem a brüsszeli vagy Ursula von der Leyentől érkező kritikák között az „EU elveivel össze nem egyeztethető” fordulat – ez hangzott el a melegellenes törvény esetében is.

Múlt héten derült ki, hogy az Európai Bizottság több kötelezettségszegési eljárást is indít Magyarország és Lengyelország ellen az esélyegyenlőség és az alapvető jogok védelmében, erről részletesen itt írtunk.

Barley nyilatkozatának aktualitását a keddre várható jogállamisági jelentés adta (az előző itt olvasható), aminek a tervezete már eljutott a Politicóhoz. Ez alapján Magyarország számos kritikára számít a korrupcióval és a sajtó helyzetével kapcsolatban – írja a 444.hu.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!