458 új fertőzöttet találtak szerdán, 36-tal nőtt a kórházban ápolt betegek száma

2021. szeptember 16. – 09:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek száma: 458 (az előző napi adatokhoz képest: +87)
  • Új halálos áldozatok száma: 4 (az előző napi adatokhoz képest: -8)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 343 (az előző napi adatokhoz képest: +36)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 40 (az előző napi adatokhoz képest nincs változás)
  • Új mintavételek száma: 15 682 (az előző napi adatokhoz képest: +2 790)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 850 887 (az előző napi adatokhoz képest: +3 885)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 5 558 919 (az előző napi adatokhoz képest: +5 573)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 565 000 (az előző napi adatokhoz képest: +21 000)

Egy éve ilyenkor 8 halott volt, kevesebben, 324-en voltak kórházban és 18-an lélegeztetőgépen, holott ekkor még nem volt oltás. A fertőzöttek száma akkor 581 volt.

Az aktív fertőzöttek száma már szeptember 3-a óta nem csökken, hanem napról napra emelkedik a delta variáns terjedésével.

Szerdán derült ki, hogy a Moderna legfrissebb vizsgálatai azt mutatják, hogy egy idő után csökken a védettség, így szükség lehet harmadik oltásra. Az amerikai gyártó közlés előtti (azaz tudományosan még nem lektorált) tanulmánya szerint a Moderna vakcina 96 százalékban hatékonynak bizonyult a Covid–19 miatti kórházi kezelések kivédésében, és 87 százalékban hatékony volt a fertőzés megelőzésében. A vizsgálathoz több mint 700 ezer embert adatait nézték meg Dél-Kaliforniában, akiknek a fele kapott oltást, a másik fele oltatlan volt. A fertőzést az oltott személyek 47 százalékánál a delta variáns okozta.

Több középiskolában is úgy döntöttek, szigorúbb járványügyi szabályokat tartanak, mint amit a hivatalos ajánlás előír, a legtöbb helyen a maszkhasználatot tették kötelezővé valamilyen formában. A Kásler Miklós által küldött hivatalos javaslat szerint

  • a maszkviselés nem kötelező (de tiltani sem szabad);
  • nem kell mérni a diákok testhőmérsékletét;
  • a padokat sem kell távolabb helyezni egymástól.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt nyilatkozta, hogy a magas átoltottságnak köszönhetően az idei tanévben nem kell számítani digitális átállásra. Gulyás Gergely a szerdai kormányinfón már arról beszélt, hogy az iskolák azért nem állhatnak át digitális oktatásra, mert „általános tilalom van”, a kormány ugyanis azt akarja, hogy az iskolák is működjenek. A miniszter ehhez ugyanakkor hozzátette, hogy ha a járványhelyzet romlik, akkor „a kormánynak az a lehetősége megvan”, hogy bezárjon egyes iskolákat, és azok digitális oktatásra álljanak át.

Eközben Európában egyre több helyen tiltják a szövetmaszkot, de nem azért, mert baj lenne a maszkhordással. Épp ellenkezőleg: egyre egyértelműbb, hogy a maszk fontos és hatékony fegyver a koronavírus ellen. Viszont több uniós kormány és légitársaság a jobb és megbízhatóbb típusokat kezdi előnyben részesíteni. Amerika más utat jár, ott továbbra is ajánlott a szövetmaszk. Abban viszont nincs vita, hogy az oltottaknak sem érdemes eldobniuk a maszkot.

A koronavírus-járvány tavaly őszi második hullámától kezdve nagy viták övezik Magyarországon azt a kérdést, hogy mennyire számít súlyosnak a hazai halálozási adat, és milyen mérőszám alapján lehet egyáltalán lefolytatni ezt a vitát. Kézenfekvő a halálesetek számának figyelése, ennek az értelmezését viszont definíciós és módszertani problémák nehezítik. De még ha tökéletesen és ellentmondásoktól mentesen lehetne is meghatározni, hányan haltak meg a járvány miatt, akkor is lenne egy probléma: nem biztos, hogy a halottak száma elég jó mérőszám, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy valaki egészséges fiatalként vagy beteg idősként hal bele a koronavírus-fertőzésbe. Ezért szokás a helyzet árnyalására egy másik mérőszámot használni: az elvesztett életéveket. Komplex cikkünkből kiderül, hogy hány életév veszett el Magyarországon a koronavírus-járvány miatt.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!