Miután kedden napi rekordot döntött a magyar állam eladósítása, szerdán tettek még rá egy lapáttal

2021. szeptember 15. – 19:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egyértelmű nemzetközi sikert hozott a szerdai eurókötvény-kibocsátás, ami azt jelzi, hogy a nemzetközi befektetők bíznak Magyarországban – mondta a pénzügyminiszter sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

Az MTI beszámolója szerint Varga Mihály arról beszélt: kedvező feltételekkel, alacsony kamattal 10 és 30 év futamidejű, 4,25 milliárd dollár (kb. 1258 milliárd forint) értékű dollárkötvényt bocsátottunk ki kedden (ez volt minden idők legnagyobb egynapi új adósságkibocsátás a magyar állam részéről), szerdán pedig

7 év lejáratú, 1 milliárd euró (kb. 350 milliárd forint) értékű eurókötvény került a befektetőkhöz.

Varga azt mondta, a késlekedő uniós forrásokat ezzel pótolni tudják, így a kormány biztosítani tudja, hogy az elfogadott helyreállítási program az idén mindenképpen elinduljon. Megjegyezte, hogy a mostani kibocsátás nem érinti a költségvetési hiányt, a tárca továbbra is az idénre tervezett 7,5 százalékos hiánnyal számol, emellett folytatja az adósság csökkentését.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) közleményéből kiderült az is, hogy a kötvények iránt jelentős volt a befektetői érdeklődés, négyszeres túljegyzés volt. Kedden a dollárkötvényekre is négyszeres kereslet volt.

Itt írtunk arról, hogy a helyreállítási alap csúszása miatt korábban jókora devizakötvény-kibocsátást tett lehetővé az ÁKK, amire azért volt szükség, mert lehetséges, hogy az Európai Uniótól várható RRF (Recovery and Resilience Facility, vagy ahogy emlegetni szokták, helyreállítási alap) előleg kifizetése megcsúszik az Európai Bizottság és a kormány vitája miatt.

Amikor kiderült, hogy az Európai Bizottság nem fogadja el a magyar helyreállítási tervet, így jó eséllyel csúszni fog a kifizetés,

a kormány is arról beszélt: a pályázatok ettől még a tervezett időben ki lesznek írva, az ország saját költségvetési forrásokból és piaci finanszírozással teremti elő a kellő összeget, ameddig nem kerül pont az ügy végére az EU-val.

A könnyed hitelfelvétel abból a szempontból pikáns, hogy a kormány előzőleg arra hivatkozva nem kérte ez RRF hitelrészét (3300 milliárd forintnak megfelelő összeget), hogy nem akar még jobban eladósodni. Az alapból kapható vissza nem térítendő támogatás első adagja már szeptember folyamán megérkezett volna, ha átmegy a magyar terv a Bizottságon. Az ezzel kapcsolatos vita hátteréről itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!