Kerpel-Fronius: A főváros valószínűleg nem tudja megvétózni az atlétikai vb-t

2021. szeptember 2. – 13:30

Másolás

Vágólapra másolva

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes szerint a fővárosnak valószínűleg nincs tényleges vétójoga a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezése kapcsán, de politikai mozgásterük van – mondta az ATV Start című műsorában.

Kerpel-Fronius azt mondta, hogy a pártja, a Momentum jelenleg nem az atlétikai vb megrendezését tartja a legfontosabbnak feladatnak, de tartják magukat ahhoz a 2019-es megállapodáshoz, ami szerint megrendezik a budapesti vb-t, ha a leendő atlétikai stadion közelében felépül a Diákváros, valamint az állam öt év alatt ötvenmilliárd forinttal támogatja az Egészséges Budapest Programot. Most azonban úgy látják, hogy a Fudan Egyetem terjeszkedése miatt veszélybe került a Diákváros, és az egészségügyi program idei tízmilliárdjának kiutalása is késik.

Arra a kérdésre, hogy a főváros vezetése megtorpedózhatja-e a vb rendezését, azt mondta, hogy valószínűleg nincs tényleges vétójoguk, de hozzátette, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség korábban többször is kifejezte, nem akarnak olyan városokban versenyeket rendezni, ahol a városvezetők nem állnak ki teljes mellszélességgel az esemény mellett. „Tehát politikai mozgástér ebben igenis van” – mondta.

Karácsony vétózna, az atlétikai szövetség szerint nem tud

Karácsony Gergely főpolgármester augusztus 26-án jelentette be, hogy azt javasolja, a fővárosi közgyűlés vonja vissza a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezéséhez szükséges hozzájárulását. Ezt azzal indokolta, hogy a kormány a Fudan-törvénnyel megszegte a fővárossal kötött 2019-es megállapodást. A főpolgármester bejelentése egyébként még a a fővárosi koalícióban is feszültséget okozott, erről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Az épülő atlétikai stadion Budapesten a Mol épülő székházából fotózva 2021. augusztus 3-án – Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Az épülő atlétikai stadion Budapesten a Mol épülő székházából fotózva 2021. augusztus 3-án – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Öt nappal később a Magyar Atlétikai Szövetség egy közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy a fővárosnak nincs köze az atlétikai vb megrendezéséhez. A rendezést a szövetség pályázta meg, és nyerte el a magyar kormány támogatásával. „Magyarország Kormánya garantálta a rendezési költségeket. Mivel Budapest Főváros Önkormányzata a rendezésben nem működik közre, feladata és kiadása nincs, így természetesen nem is szerződő fél” – írja a közlemény, amely ezzel arra utalnak, hogy Budapestnek nincs vétójoga a rendezés kapcsán.

Diákváros vs. Fudan Egyetem

Ennek ellenére a főváros szeptember elsejei közgyűlésén 18-13 arányban megszavazták, hogy Budapest nem szeretne a 2023-as atlétikai világbajnokság házigazdája lenni, ha a kormány végrehajtja a Fudan-törvényt, és a Diákvárosnak szánt területből a Fudan Egyetemnak adnak át telkeket, de akkor is vétóznak, ha a kormány nem teljesíti az Egészséges Budapest Program 2021-es kifizetéseit.

Ez még nem jelenti azt, hogy a közgyűlés biztosan visszavonja a hozzájárulást a vb-hez, az elfogadott határozat szerint csak akkor következik be, ha jogilag is megtörténik a Diákvárosnak szánt terület átadása (ami a Fudan-törvényben benne van).

A kínai Fudan Egyetem kampuszát – részben a Diákváros helyén – a magyar állam több mint 400 milliárd forintot jelentő kínai hitelből építené meg, de a kormány egyelőre nem halad ennek az előkészítésével. A főpolgármester már áprilisban jelezte, hogy ha nem épül meg a ferencvárosi Diákváros, akkor a főváros kész lemondani a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezéséről. A Fudan-ügyről Karácsony Gergely benyújtott egy népszavazási kérdést, amelyről eddig nem tárgyalt a Nemzeti Választási Bizottság. A főpolgármester addig is online kezdett aláírásokat gyűjteni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!