Az amerikai nagykövetség ügyvivője: Ha magyar lennék, érdekelnének az 570 milliárdos kínai hitel feltételei

2021. július 29. – 08:56

Másolás

Vágólapra másolva

„Úgy vélem, az átláthatóság a Belgrád–Budapest vasútvonal és a Fudan Egyetem ügyére sem jellemző. Ahogy tudom, a kínai Eximbank az előbbi építéséhez 570 milliárd forintos hitelt nyújt, ám a szerződés részletei titkosak. Ha magyar lennék, fölmerülne bennem a kérdés, vajon milyen feltételek szerepelnek a megállapodásban. A transzparencia hiánya bizonytalanságot kelt az üzleti életben, de nemzetbiztonsági szempontból is” – mondta a HVG360-nak adott interjújában Marc Dillard, az amerikai nagykövetség ügyvivője.

Dillard szerint a Joe Biden-adminisztráció egyik prioritása Kína, és céljuk például „a magyar kormányzati szervezeteknek és vállalatoknak segíteni megérteni, melyek azok a területek, ahol mögöttes szándékokról beszélhetünk”, valamint „a munkánk része segíteni Magyarországnak megérteni, hogy fel legyen készülve, milyen kockázatokat rejt magában, ha Kínával vagy kínai entitásokkal üzletel”. Entitások alatt kormányzati szervezeteket, vállalatokokat vagy épp olyan intézményeket ért Dillard, mint a Fudan Egyetem.

A Fudan építése körül hónapok óta óriási viták zajlanak. A kormányoldalról azt hangsúlyozzák, hogy a világ egyik legjobb egyeteméről van szó, amelynek Budapestre településével Magyarország csak nyerhet. Az ellenzék viszont kritizálta a projektet egyebek mellett azért, mert 500 milliárd forintos kínai hitelből építenék kínai cégek, és mert kezdettől nem volt teljesen tiszta, mennyi helyet venne el a Diákváros elől. De azt is gyakran emlegetik, hogy a kínai felsőoktatási intézmények a Kínai Kommunista Párt közvetlen irányítása alatt állnak, így akár nemzetbiztonsági kockázatot is jelenthet egy ilyen intézmény, és hogy a magyar kormány ezzel a lépéssel is csak Kínához igyekszik láncolni Magyarországot a nyugati orientáció helyett. Utóbbi miatt az USA is aggodalmát fejezte ki. Erről Karácsony Gergely főpolgármester, ellenzéki miniszterelnök-jelölt indít népszavazást, és bár hiába adta be egyszerre a kormány népszavazási kérelmével, Karácsonyét csak később fogják elbírálni.

Dillard arról is beszélt a HVG-nek, az USA értékeli Magyarország NATO-szövetségesi hozzáállását, hozzájárulását az afganisztáni misszióhoz vagy a koszovói békefenntartáshoz, de „az aggodalmainknak is hangot adunk az emberi jogokkal vagy a demokratikus intézményrendszerrel és a sajtószabadsággal kapcsolatban”. Korábban az amerikai külügyminiszter, Anthony Blinken is arról beszélt a Telexnek, hogy aggódnak a magyarországi médiahelyzet hanyatlása miatt.

Itt olvashat bővebben arról, hogy darálta le a szabad médiát a hatalom Magyarországon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!