Karácsony Gergely máris benyújtott öt népszavazási kérdést

2021. július 21. – 15:32

frissítve

Karácsony Gergely máris benyújtott öt népszavazási kérdést
Karácsony Gergely érkezik leadni népszavazási kérelmét, mellette Kunhalmi Ágnes és Kocsis-Cake Olivio – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Népszavazási kérelmet nyújtott be Karácsony Gergely öt kérdésben szerda délután. A Nemzeti Választási Irodánál tartott sajtótájékoztatón arról beszélt a főpolgármester, hogy a népszavazási kezdeményezés arról szól, „hogy hogyan védjük meg Magyarország jövőjét az Orbán-kormány ámokfutásától”.

„Ezek Magyarország legfontosabb kérdései most” – fogalmazott, hozzátéve, ezek a kérdések nem várhatnak a 2022-es kormányváltásig. Szerinte Orbán már pontosan tudja, milyen csúfos vége lesz a hatalmának, ezért elkezdett csomagolni, és elkezdte hátrahagyni a magyar társadalmat a legnehezebb időszakban. Olyan döntéseket hozott szerinte a kormány, amely korlátozza a következő kormány mozgásterét, és feléli az ország jövőjét.

A Párbeszéd mellett az MSZP és az LMP is támogatja Karácsony kezdeményezését.

Hatályon kívül helyezték a népszavazási tilalmat

A következő kérdéseket nyújtotta be Karácsony a Nemzeti Választási Irodának:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy minden hatvan év fölötti, magyarországi lakóhellyel rendelkező személy ingyenesen legyen jogosult SARS-CoV-2 neutralizáló antitest kimutatására alkalmas tesztre?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy koncessziós szerződés keretében gazdasági társaságnak ne legyen átengedhető magyarországi gyorsforgalmi út üzemeltetése?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

A járvány kezdete, tavaly tavasz óta nem lehet népszavazást kiírni és tartani Magyarországon. Reggel jelent meg egy rendelet a Magyar Közlönyben, amely a járvány miatt őszig meghosszabbított veszélyhelyzetben is engedélyezte a népszavazások kiírását.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Karácsony már reggel közölte Facebook-oldalán, hogy népszavazást fog kezdeményezni a fenti témákban, de azt már június elején, a fővárosi konzultáció eredményhirdetésekor jelezte, hogy a Fudan Egyetemről országos népszavazást szeretne.

Az aHang konzultációjából az derült ki, hogy a kitöltők majdnem száz százaléka nem támogatja a Fudan Egyetem fővárosi kampuszának beruházását, és nem szeretné, hogy a magyar állam hitelt vegyen fel vagy költségvetési forrást biztosítson az építkezéshez. Karácsony akkor azt ígérte, mindent megtesznek azért, hogy megakadályozzák a Fudant, és a Diákváros az eredeti tervek alapján épülhessen meg.

Karácsony: A kormány már a gonoszsághoz se ért

„Szánalmas” – fogalmazott a szerda délutáni sajtótájékoztatón Karácsony arról az ötkérdéses népszavazásról, amit Orbán Viktor jelentette be délelőtt. Ahelyett, hogy a kormány a választás előtt az emberek szemébe nézne, és elszámolna azzal, hogy mit tett az elmúlt 12 évben, hazug és álságos kérdésekkel próbálja meg újraértelmezni a politikai napirendet – folytatta Karácsony.

„Úgy tűnik, hogy az Orbán-kormány már gonosz sem tud lenni. Ezek a kérdések olyan kérdések, amelyekre józan ész szerint mindenki nemmel fog válaszolni.”

A magyar jogszabályok Karácsony szerint már most is világosan fogalmaznak.

„Ezek a kérdések – bár a gonoszság szándékával születtek – úgy tűnik, hogy a kormány már a gonoszsághoz se ért.”

Ezek a kérdések szánalmasak, megvetésre méltóak, és semmilyen mértékben nem járulnak hozzá ahhoz, hogy a gyermekeinket vagy bárkit ebben az országban bármitől megvédjünk – mondta a főpolgármester. Semmilyen logikai kapcsolatban nem állnak szerinte a parlament által elfogadott melegellenes törvénnyel.

Öt igenes és öt nemes népszavazásra készül

Úgy készül Karácsony, hogy a kormány által bejelentett népszavazást meg fogják tartani, és azt szeretné elérni, hogy az ő kérdései is rajta legyenek a szavazólapon. „Arra bíztatok mindenkit abban az esetben, hogy ha ez létrejön, és (…) tíz kérdés lesz a szavazólapon, menjenek el bátran, és szavazzanak igennel Magyarország jövőjének megmentésére, és nyugodtan szavazzanak nemmel az Orbán-kormány ostoba kérdéseire.”

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A nem kétértelmű lesz szerinte: „nemet mondunk az Orbán-kormány szánalmas próbálkozására, amellyel megpróbálnak gyűlöletet kelteni”.

Öt igenes és öt nemes népszavazásra készül – tette hozzá.

A kormány többek között arról tartana népszavazást, hogy a választók támogatják-e a nemi átalakító kezelések népszerűsítését kiskorú gyermekek számára, illetve támogatják-e, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhető legyenek a nemátalakító kezelések.

Az Orbán által kezdeményezett ötkérdéses népszavazásról írt véleménycikkünket itt tudja elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!