Újra lehet népszavazásokat tartani, Karácsony is kezdeményez egyet a Fudanról és az autópályákról

2021. július 21. – 10:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Reggel 8 órás hatálybalépéssel kijött egy rendelet, amely szerint végre országos népszavazás kezdeményezhető”

– kezdte bejegyzését a Facebookon szerdán délelőtt Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, ellenzéki miniszterelnök-jelölt, majd azzal folytatta, hogy a rendelet alapján országos népszavazást kezdeményez arról, hogy

„a kínai egyetem helyett a Diákváros épüljön meg Budapesten, hogy a kormány ne adhassa el az autópályákat és hogy legyen általános, ingyenes antitestszűrés minden 60 év feletti honfitársunknak. #népszavazás”

– írta. Népszavazást a Covid-járvány óta, előző év tavaszától nem lehetett tartani.

Karácsony bejelentése a népszavazásról nagyjából Orbán Viktoréval egy időben történt: csak míg az ellenzéki jelölt a fenti témákról kezdeményez szavazást, addig a kormány a gyermekvédelmi törvényről.

Fudan, autópálya, antitestmérés

Az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek egységesen kiálltak a Fudan Egyetemmel szemben, levelet is írtak együtt a kínai elnöknek, amiben az állt: ha nyernek, leállítják a Fudant. Júniusban a parlament kormánypárti többsége 134 igen és 25 nem szavazattal megszavazta a Fudan Hungary Egyetem Alapítvány létrehozását és azt, hogy ingyen átadják a még tervezés alatt álló beruházásnak a fejlesztési terület legértékesebb, Duna-parti telkeit.

Június első hétvégéjén a Diákvárosért és a Fudan Egyetem ellen is több ezer ember tüntetett. Ezután Budapesten konzultációt is tartották a Fudanról, amit több mint harmincezer ember töltött ki. A kitöltők majdnem száz százaléka nem támogatja a beruházást, és nem szeretné, hogy a magyar állam hitelt vegyen fel vagy költségvetési forrást biztosítson az egyetem budapesti kampuszának megépítésére. A tiltakozások idején már jelezték Karácsonyék, hogy népszavazást is ki akarnak írni az ügyben.

A Fudan Egyetem létrehozásának anyagi hátteréről – amely szerint a magyar állam kínai hitelt vesz fel, hogy létrehozza a kínai egyetemet Budapesten, nagyrészt a megálmodott Diákváros helyére – először a Direkt36 írt. A Fudan-beruházásról szóló cikkeinket itt olvashatja.

Karácsony Gergely július elején bejelentette, hogy kötelezettségszegési eljárást javasol amiatt, hogy a kormány tíz évre titkosította a magyarázatot arról, miért kell 35 évre érvényes koncessziós pályázatot hirdetni a magyarországi autópályákra. A harmadik nagy téma, amit Karácsony felkarolt, az idősek védettsége a koronavírussal szemben. Az ellenzéki jelölt ennek azután lett kifejezetten hangos képviselője, hogy több sinopharmos is megkereste, segítsen nekik, mert a kormány nem foglalkozik azzal, hogy esetleg többen hiába oltatták be magukat, nem védettek.

Kedden írtunk arról, hogy megjelent az első olyan, tudományos igényű vizsgálat, ami kimondja: az idősek negyedénél nincs antitest a kínai vakcina után.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!