Hiába adta be egyszerre a népszavazási kérdéseit a kormány és Karácsony, az NVB utóbbiét csak később bírálja el

2021. július 28. – 18:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapja szerint péntek délelőtt döntenek a kormány népszavazásra javasolt öt „gyerekvédelmi” kérdéséről. A Népszava azonban utánajárt annak, hogy július 21-én nemcsak a kormány adta be a népszavazási kérdéseit, hanem vele egy időben Karácsony Gergely főpolgármester is. Ennek ellenére Karácsony kérdéseiről előfordulhat, hogy csak ősszel dönt az Nemzeti Választási Bizottság. A kormány kérdései mellett további hét, korábban benyújtott kérdésről is döntenek, de ezek között nem szerepelnek a főpolgármesteréi.

A Népszavának az NVI és a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) együtt küldött tájékoztatást, amelyben leírják, hogy eljárásbeli különbség van, ha a népszavazási kérdéseket a kormány vagy egy választópolgár adja be, mint Karácsony. Mint írják, utóbbi esetében ellenőrizni kell a kezdeményező személyes adatait és azt is, hogy valós személyek írták-e alá a dokumentumokat, illetve a kérdések ütköznek-e alkotmányos alapelvekkel.

Az szintén kiderült, hogy ez a vizsgálat már megtörtént, így valamikor az NVB elé kerülhetnek Karácsony kérdései, de nem tudni, hogy pontosan mikor. Azért sem, mert

az NVI a formai vizsgálat miatt kicsúszott a bizottság elnöke által meghatározott határidőből, tehát a meghívók már kimentek az NVB tagjainak, mire a Karácsony-féle kérdéseket rendben találták.

A Népszava azt is írja, hogy mivel az NVB elnökének a benyújtástól számított 60 napon belül kell csak összehívnia a testületet, elképzelhető az is, hogy csak szeptember 17-én döntenek majd érdemben a Karácsony által beadott népszavazási kérdésekről.

Karácsony Gergely kérdései egyébként a következők:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy minden hatvan év fölötti, magyarországi lakóhellyel rendelkező személy ingyenesen legyen jogosult SARS-CoV-2 neutralizáló antitest kimutatására alkalmas tesztre?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy koncessziós szerződés keretében gazdasági társaságnak ne legyen átengedhető magyarországi gyorsforgalmi út üzemeltetése?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

A cikkben és a címben korábban pontatlanul írtuk, hogy az NVI bírálja el a népszavazási kérdéseket. A népszavazási kérdésekről az NVB dönt. A hibáért elnézést kérünk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!