Az Oktatási Hivatal Karácsony nyelvvizsga-bizonyítványának megvizsgálását kéri a Corvinustól

2021. június 7. – 15:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Oktatási Hivatal hétfőn felveszi a kapcsolatot a Budapesti Corvinus Egyetemmel, és arra kérik az egyetemet, hogy vizsgálják meg Karácsony Gergely főpolgármester nyelvvizsga-bizonyítványának ügyét – írja a Magyar Nemzet.

Karácsony angoltudása az elmúlt hetek egyik fő kampánytémája volt kormányzati oldalon. A Fidesz és médiája szinte naponta számol be arról, hogy a főpolgármesternek nincs nyelvvizsgája, hogyan nem tud angolul, hogyan hazudik a nyelvvizsgájáról és az angoltudásáról, és hogy mennyibe kerül az adófizetőknek a tolmácsok alkalmazása a főpolgármester nemzetközi tárgyalásainál.

Az üggyel kapcsolatban megszólalt a CEU-n oktató Tóka Gábor, aki Karácsony egy korábbi angol nyelvű tanulmányát dicsérte, kitérve külön a nyelvi részre is. Lánczi András, a Corvinus rektora a Mandinerben írta le, hogy annak idején ő alkalmazta Karácsonyt a Politikatudományi Tanszéken a Corvinuson, de mivel nem fejezte be a doktoriját, később megszüntette a munkaviszonyát.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere – Fotó: Huszti István / Telex
Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere – Fotó: Huszti István / Telex

A Telexnek adott interjújában a főpolgármester azt mondta, hogy az egyetemi lektorátusi nyelvvizsgáját 2000-ben szerezte meg az ELTE idegen nyelvi lektorátusán, akkoriban ez is elég volt a diploma megszerzéséhez. Szerinte 2004-ben nem kellett ennél komolyabb papír ahhoz, hogy tanársegéd lehessen a Corvinuson.

A Magyar Nemzet szerint viszont ez nem igaz, azt írják a Corvinus akkori doktori szabályzatára hivatkozva, hogy a tanársegédi pozíció betöltéséhez nyelvvizsgára volt szükség. „Az adjunktusi feladatok ellátásához pedig még egy második idegen nyelv szaknyelvi és előadói szintű ismerete is szükséges lett volna” – írják.

Karácsony korábban azt is mondta a Telexnek, hogy a nem megfelelő nyelvoktatás súlyos probléma Magyarországon. „Az én esetem az angollal annyiban speciális, hogy huszonéves koromban az egyetemi angoltanárom mondta, hogy nekem valószínűleg diszlexiám lehetett iskoláskoromban, amit azóta kinőttem, vagy, azt hiszem, ez a szakszerű kifejezés, kompenzáltam” – fogalmazott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!