Palkovics meghívta Karácsonyt és Baranyit, hogy egyeztessenek a Fudanról, Baranyi sok jóra nem számít

2021. május 10. – 10:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elment a meghívó Baranyi Krisztinának és Karácsony Gergelynek, Palkovics László meghívta őket, hogy tájékoztatást adjon nekik a Diákvárosról és a Fudanról – tudta meg az Atv.hu.

Baranyi Krisztina az Atv-nek megerősítette a meghívást, és azt mondta: elmegy, jó lesz, ha megkapják a várt információkat, de „sok jóra nem számít”. Baranyi azt várta volna, hogy a döntéselőkészítésbe vonják be őket, eldöntött dolgokról nehéz egyeztetni. Mint mondta, a döntések a fejük fölött már megszülettek. Szerinte a legfontosabb kérdés, hogy mi lesz a Diákváros terveivel, mi a megvalósítás pontos helye és ütemezése. És a pénzügyi konstrukció is érdekelné őket, például a több százmilliárdos kínai hitel részletei.

Palkovics május 17-re hívta meg a főpolgármestert és a ferencvárosi polgármestert a Diákváros projekt megvalósításával és a Fudan Egyetem elhelyezésével kapcsolatos egyeztetésre.

A Fudan építése körül óriási viták zajlanak, kormányoldalról azt hangsúlyozzák, hogy a világ egyik legjobb egyeteméről van szó, amelynek Budapestre településével Magyarország csak nyerhet. Az ellenzék viszont kritizálta a projektet egyebek mellett azért, 500 milliárd forintos kínai hitelből építenék kínai cégek, és mert kezdettől nem volt teljesen tiszta, mennyi helyet venne el a Diákváros elől.

De azt is gyakran emlegetik, hogy a kínai felsőoktatási intézmények a kínai kommunista párt közvetlen irányítása alatt állnak, így akár nemzetbiztonsági kockázatot is jelenthet egy ilyen intézmény, és hogy a magyar kormány ezzel a lépéssel is csak Kínához igyekszik láncolni Magyarországot nyugati orientáció helyett. Utóbbi miatt az USA is aggodalmát fejezte ki.

A kormány ezekre a vádakra úgy reagált, hogy a Fudan és a Diákváros-projekt nem üti egymást, és hogy ha a kínaiak Magyarországon akarnak kémkedni, ahhoz nem kell egyetem. Mindemellett a Fudan elleni ellenzéki narratíva úgy néz ki, jobban átment Budapesten, Karácsony Gergelyék friss felmérése szerint legalábbis a fővárosiak 90%-a nem kér a kínai egyetemből, melyről pár napja derült ki, hogy kiemelt beruházás lehet, ez esetben pedig kérdéses, hogy lehet-e népszavazást tartani az ügyről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!