Nagyon örülünk, hogy nem lesz szóbeli, azzal a gyengébb sulikban szokták felhúzni a számokat

2021. május 3. – 09:52

frissítve

Nagyon örülünk, hogy nem lesz szóbeli, azzal a gyengébb sulikban szokták felhúzni a számokat
Érettségizők a budapesti Madách Imre Gimnázium előtt – Fotó: Bozzay Balázs / Telex
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító
Laczó Balázs
Laczó Balázs
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Mindenki nagyon örül annak, hogy nem kell majd szóbelizni, azzal inkább a gyengébb iskolákban szokták felhúzni a pontszámokat, a digitális oktatás pedig rendkívül flottul ment – erről beszélt a Telexnek a budapesti Madách Imre Gimnázium néhány végzős diákja.

Hétfőn reggel 9-kor elkezdődtek az érettségik az országban. 71 ezren vizsgáznak középszinten, és közel 2 ezren írják a nehezebb, emelt szintű írásbelit. A hagyományokhoz híven kedden matematikából, szerdán történelemből vizsgáznak majd a diákok. A koronavírus-járvány miatt ahogy tavaly, idén is a legtöbb érettségi tárgyból csak írásbeli vizsga lesz, szóbelit nem tartanak. Összesen 117 ezer diák érettségizik a napokban.

A Telexen hétfőn délután Kovács Péter, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanára ismerteti egy videón a középszintű feladatsor megoldásait.

Nagyon örülnek, hogy nem lesz szóbeli

A Budapest hetedik kerületében lévő Madách Imre Gimnázium érettségiző diákjai közül bárkit kérdeztünk meg, mindenki nagyon örül annak, hogy nem kell majd szóbelizni, hiszen így most, néhány nap alatt letudhatják az érettségivel járó bonyodalmakat. Egyáltalán nem aggódnak amiatt, hogy nem tudják majd feljebb tornászni a pontszámaikat, a középiskolai tanárnak készülő Kristóf szerint a szóbelivel inkább a gyengébb iskolákban szokták „kijavítani” az írásbeli eredményét. Egy másik diák külföldi egyetemre is felvételizik, az itthoni szóbelik elmaradásával több ideje lesz majd arra készülni.

Az online oktatás színvonalával szintén egyöntetűen meg voltak elégedve, a fizika és biológia emelt érettségivel orvosira készülő Marci arról beszélt, más iskolákba járó ismerőseiktől hallották, hogy nehézségeket is tud okozni, például ha a tanár csak annyit csinál, hogy kiosztja a feladatokat, az nem túl jó, de náluk rendkívül flottul ment a dolog, a tanárok részéről nem nagyon voltak bénázások, „ciki” jelenetek. Ez szerintük annak köszönhető, hogy még tavaly, a járvány elején összeültek a tanárok, és átbeszélték egymás között, hogyan is kellene csinálni, és mivel egy év alatt ki tudott csiszolódni a rendszer, az utóbbi hónapokban már egyáltalán nem voltak fennakadások. De Marci szerint azért voltak olyan órák, amiknek „nem sok értelme volt”, mert „inkább az időt vitték”, de az online oktatás „ebben a suliban tényleg tök jól meg van oldva”.

Kristóf, Bence és Marci a budapesti Madách Imre Gimnázium előtt – Fotó: Bozzay Balázs / Telex
Kristóf, Bence és Marci a budapesti Madách Imre Gimnázium előtt – Fotó: Bozzay Balázs / Telex

Sokan be vannak már oltva

Az utóbbi hetekben már tényleg nem nagyon találkoztak egymással, a szülők is mondták, és ők is úgy voltak vele, hogy nem lenne jó az utolsó pillanatban megfertőződni, és emiatt kihagyni az érettségit.

Mivel sokan már nagyon korán regisztráltak az oltásra, ezért jó páran már meg is kapták az első adag vakcinát, Marci Pfizert, a pszichológiára készülő Bence Modernát, Kristóf pedig Sinopharmot kapott, ő a szüleivel kis ideig gondolkodott azon, hogy beoltassa-e magát a kínaival, de aztán végül úgy döntöttek, hogy igen, nem akartak problémázni ezzel.

A szüleik tegnap este és ma reggel is bíztatták őket, de nagy életbölcsességeket nem puffogtattak, a pszichológiára készülő Bencének csak annyit mondtak viccesen, hogy „Írjam fel minden lapra a nevemet. Igazából ez a gyengepontom”.

A diákok közül többen informatikai és gazdasági képzésekre jelentkeztek, de van aki tanárnak megy, páran pedig pszichológiára, orvosira, közlekedésmérnökire vagy jogra jelentkeztek.

Csak az öltönyért mozdult ki

Olyan évfolyam végzősei kezdik meg mától az érettségit Győrben is, akiknek szintúgy kimaradt tíz hónap az iskolai felkészülésükből, akár másoknak az országban. A riportban megszólalók mind pontosan tudják, hol folytatnák a tanulmányaikat. Tudatos felkészülésüket az sem akadályozta, hogy nagyrészt egyedül csinálták végig a tavalyi három, és az idei hét hónapot. Egyetlen veszély leselkedhet rájuk: ha megbetegednek, és karanténba kényszerülnek. Akkor ugorhat a felvételi.

A Győr és Mosonmagyaróvár közötti Lébényből érkezett Takács Marcell; negyed kilenckor Győrben, az iskolája közelében szállt le a vonatról. Nem késett a járat, ezért is választotta busz helyett a vasutat Marcell. A kocsiban, amelyben utazott a szokásos forgalom volt, ülőhely is akadt, mondta, nem ért össze az emberek könyöke.

Takács Marcell és Jaitl Dorka – Fotó: Sudár Ágnes / Telex
Takács Marcell és Jaitl Dorka – Fotó: Sudár Ágnes / Telex

„Nem tartottam a tömegközlekedéstől, úgy voltam vele: hiszen a héten esetleg elkapnék valamit, a vizsgáim már nem forognak veszélyben. De az elmúlt hetekben nagyon óvatos voltam, a terasznyitásra sem mentem el, és szinte csak egyszer mozdultam ki, hogy öltönyt és cipőt vegyek az érettségihez” – mondja a Kazinczy Ferenc Gimnázium tanulója.

Angolból és törtélemből ír emelt szintűt, tanárszakra szeretne bekerülni. „Történelemből egyértelműen könnyebb lett volna, ha az órán készülhetek. Angolból viszont így –, hogy feladatmegoldás helyett negyvenöt perces discord óráink voltak –, a folyamatos beszélgetések során sokat fejlődtem” – összegzi az elmúlt hónapokat. Többen egyébként – például Marcell iskolatársa, Simon Glória épp azt érezte ennek a három féléven át otthon készülő évfolyam fő problémájának, hogy nem tudták gyakorolni az idegen nyelvet. A másik mumus Glória szerint a matematika. „Annál a rendes óra pótolhatatlan.”

Nehezebb dolguk lesz

Matematikát tanít a győri Révai Miklós Gimnáziumban (amelynek igazgatója is) Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Nem vitatja, hogy nehezebb dolga van a most érettségiző évfolyamnak, hisz „a tavalyi három hónapban, s az idén novembertől tartó időszakban elmaradt a személyes találkozás a tanárokkal. Most ugyan az érettségizőkről beszélünk, de ez igaz valamennyi középiskolásra. A szóbeli érettségi elengedése valóban könnyebbség, hisz az írásbeli feladatoknál sokkal inkább a készségszintű tudást tudják mérni és nézni; szóbelin olyan tárgyi tudást kellett volna felmutatni – gondoljunk a tételek mellett akár csak egy kémia kísérletre –, amelynél valóban elengedhetetlen a tanári segítség. Tizenkét év alatt a készségszint elérhető ilyen körülmények között is, ezzel együtt valóban nem könnyű így felkészülni és érettségizni.”

Remélem – feleli a lázmérés előtti utolsó pillanatokban Takács Marcell –, hogy a vers- és novellaelemzésnél olyan művet kapunk, amivel azonosulni tudok; az érvelésre pedig nem lehet felkészülni: annál ez a négy év maga volt a felkészülés. Pillanatnyilag örülök, hogy nincs szóbeli vizsga, de ha esetleg valami kevésbé jól sikerülne, nem lehetne javítani.

A matek a nehéz most, nem a magyar

Kemenczei Helga autóval jött Pannonhalmáról Győrbe, szintén a Kazinczy-gimnáziumba. A korábbi tapasztalatokból sejtette, hogy lehetetlen reggel parkolni. (Ez így is történt: a Kazinczynál már nyolc előtt sem lehetett megállni.)

„Az ellen nem lehet tenni, ha esetleg valaki – aki nem vallja be, hogy a hétvégén gyanús tünetei voltak – bejön és megfertőz mindenkit. De őszintén szólva haragudni sem tudnék rá, mert túl nagy a tét. Ötödévesek vagyunk, senki nem szeretné elveszteni még ezt a félévet is” – vallja a végzős lány.

Kemenczei Helga – Fotó: Sudár Ágnes / Telex
Kemenczei Helga – Fotó: Sudár Ágnes / Telex

„Mivel nekünk kiesett az érettségiig tartó folyamat és a lezárás, az ember egyszer csak ráébredt, hogy a nyakán van az érettségi, pedig tanult rá egész évben; de nem voltak rendes órák, a nyomást néhány héttel ezelőtt kezdtem el igazán érezni. Hogy »de hát én érettségizni fogok!«️”.

„A magyarra is sokat készültünk, de talán épp annál kisebb a jelentősége, hogy órán vagy online tanulunk. A matekkal más a helyzet. Jártam fakultációra, nagyon jó tanárom volt és az elmúlt két évben nagyon megszerettem a matematikát, s most mégis lemaradtam az otthoni tanulásban annyira, hogy attól félek a legjobban” – mondta.

Idén újra kellett tervezni

„A novellaelemzésben személy szerint jobban szeretem a versekénél azt, hogy többet bele tudok vinni saját magamból. A másik résznél inkább az érvelést választom, mert abba is több saját gondolat fér, és tartalmasabb lehet egy-egy írás” – mondta az ötödéves Utassy Jázmin, akit a „Kazinczy” bejárata előtt, a Petőfi szobornál szólítunk meg. A szoborhoz egyébként diáktradíció is fűződik: Petőfi lábujja szerencsét hoz.

Utassy Jázmin eredetileg biológiából tett volna emelt szintű érettségit, de idén „újratervezett”, mert úgy érezte, arra nem képes iskolai órák nélkül felkészülni. Fél év alatt két nyelvből tette le a felsőfokút, így több pluszponttal ugorhat neki a vizsgáknak.

„Kicsit tartok tőle, hogy az érettségin az ember nem tudja kivédeni a fertőzésveszélyt, pedig eddig kivártam otthon. Normális esetben biztos, hogy azért egy kávézásra, beszélgetésre bementem volna a társaságba, de a vírus miatt nem kockáztattam, nehogy emiatt október legyen belőle.”

Az orvosnak készölő Tüű Réka számára a kockázat nagyobb, hiszen kémiából később vizsgázik; vagyis még bukhat az érettségi, ha most az iskolában betegszik meg.

„Mivel elég szigorúak az előírások, például hogy egy teremben hányan ülhetnek (tízen), ezért nem tartok ettől, de az érettségik között nem megyek sehová, csak ha nagyon muszáj.”

Két feladatlap, 240 perc

Az írásbeli magyarérettségi két feladatsorból áll. Az első feladatlap megoldására 90 percet kapnak a diákok. Egy 60 perces szövegértési és egy 30 perces szövegalkotási feladatot kell megoldaniuk. A szövegértési feladatnál egy szövegrészlet alapján kell különböző kérdéseket megválaszolniuk. A szövegalkotási feladatnál választhatnak, hogy megadott szempontok alapján egy érvelést írnak, vagy egy gyakorlati szövegműfajt készítenek el 120-200 szavas terjedelemben.

A győri Kazinczy Ferenc Gimnázium végzősei – Fotó: Sudár Ágnes / Telex
A győri Kazinczy Ferenc Gimnázium végzősei – Fotó: Sudár Ágnes / Telex

A feladatlap második része a hagyományos esszékérdés kidolgozása, amelyre 150 percet kapnak az érettségizők. Itt is lehet választani egy mű adott szempontú értelmezése, vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése között.

20 hónapból mindössze 6-ot tölthettek az iskolákban

Az érettségiket idén is szigorú járványvédelmi intézkedések betartásával rendezik meg. Egy teremben legfeljebb 10 vizsgázó ülhet egymástól másfél méteres távolságra, emiatt több teremre és több felügyelő tanárra lesz szükség. A felügyelő tanároknak kötelező maszkot viselniük, ők kesztyűt is kapnak. A diákoknak az írásbeli ideje alatt csak ajánlott a maszkviselés. Az iskolák központilag kapnak kézfertőtlenítőt is.

Amíg az előző évfolyam úgy tett érettségi vizsgát, hogy előtte március közepétől kezdve nem járhattak iskolába, addig az idei végzősök az elmúlt két tanév összesen 20 hónapjából mindössze 6-ot tölthettek az iskolákban. Őket ebben a cikkben arra kértük, mutassák meg, hol és hogyan tanultak a rendhagyó járványkörülmények között.

A digitális oktatás személyes tapasztalatairól pedig itt írtunk, a telexes szülők vegyes, de inkább pozitív benyomásokkal élték meg az egyéves évfordulót.

A terasznyitás óta sok fiatalt lehet látni a Budapest belvárosában lévő vendéglátóhelyek, kocsmák körül. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár múlt héten azt kérte az érettségizőktől, ne teszteljék a teraszok nyitva tartását az érettségi előtti hétvégén, ehelyett inkább pihenjék ki magukat, minimalizálják a fertőzésveszélyt és rendszerezzék a tudásukat.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!