Félig üres termekben kezdődnek a magyarérettségik, délután megoldások a Telexen

2021. május 3. – 04:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn reggel 9-kor megkezdődtek az érettségik az országban. A diákok először magyar nyelv és irodalomból írásbeliznek. A vizsga 4 órás lesz. A Telexen hétfőn délután Kovács Péter, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanára ismerteti egy videón a középszintű feladatsor megoldásait.

Két feladatlap, 240 perc

Hétfőn 71 ezren vizsgáznak középszinten, és közel 2 ezren írják a nehezebb, egyetemi felvételihez szükséges emelt szintű írásbelit.

Az írásbeli magyarérettségi két feladatsorból áll. Az első feladatlap megoldására 90 percet kapnak a diákok. Egy 60 perces szövegértési és egy 30 perces szövegalkotási feladatot kell megoldaniuk. A szövegértési feladatnál egy szövegrészlet alapján kell különböző kérdéseket megválaszolniuk. A szövegalkotási feladatnál választhatnak, hogy megadott szempontok alapján egy érvelést írnak, vagy egy gyakorlati szövegműfajt készítenek el 120-200 szavas terjedelemben. Tavaly például egy hivatalos levelet kellett írni egy iskola igazgatójának egy fogyatékkal élőknek szóló program szervezéséről, 2019-ben pedig egy település jegyzőjének szóló levelet kellett megfogalmazni azzal a kérdéssel, hogy mi legyen a kertben talált régészeti lelet sorsa.

A feladatlap második része a hagyományos esszékérdés kidolgozása, amelyre 150 percet kapnak az érettségizők. Itt is lehet választani egy mű adott szempontú értelmezése, vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése között.

Csak írásbeli lesz

A koronavírus-járvány miatt ahogy tavaly, idén is a legtöbb érettségi tárgyból csak írásbeli vizsga lesz, szóbelit nem tartanak. Szóbelizni csak azokból a tárgyakból kell, amelyekből amúgy sem tartank írásbelit Ezek a tárgyak a következők: célnyelvi civilizáció, bibliaismeret, judaisztika, népművészet, hittan. Testnevelésből a szóbeli és – bizonyos feladatok mellőzésével – a gyakorlati vizsgát is meg kell szervezni. Szóbelit néhány speciális eset mellett az tehet, akinek rosszul sikerül az írásbelije (csak 12-25 százalékos eredményt ér el), vagy akit felmentettek az írásbeli vizsga alól.

Különösen érdekes, hogy tavalyhoz hasonlóan az emelt szintű idegen nyelvi érettségiken sem tartanak szóbeli vizsgákat. Márpedig aki ezen legalább 60 százalékos eredményt ér el, az ezzel egyben egy középfokú, B2 típusú nyelvvizsgát is szerez. Tehát idén is úgy lehet ilyen nyelvvizsgát szerezni, hogy a vizsgázónak nem kell megszólalnia az adott idegen nyelven.

Félig üres termek, maszk, kézfertőtlenítő

Az érettségiket idén is szigorú járványvédelmi intézkedések betartásával rendezik meg. Egy teremben legfeljebb 10 vizsgázó ülhet egymástól másfél méteres távolságra, emiatt több teremre és több felügyelő tanárra lesz szükség. A felügyelő tanároknak kötelező maszkot viselniük, ők kesztyűt is kapnak. A diákoknak az írásbeli ideje alatt csak ajánlott a maszkviselés. Az iskolák központilag kapnak kézfertőtlenítőt is.

Kedden reggel 9-től matematikából, szerdán történelemből, csütörtökön angolból, pénteken német nyelvből tartanak írásbeli érettségiket.

A Telexen kedden a középszintű matematika, szerdán pedig a középszintű történelem érettségi megoldásait is ismertetik majd tanárok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!