Hétfőtől az érettségi feladatok megoldásai a Telexen

2021. május 2. – 06:38

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn 111 ezer diák kezdi meg az érettségiket. A hagyományokhoz híven először magyar nyelv és irodalomból fognak írásbelizni, kedden matematikából, szerdán történelemből.

Az érettségi tesztek hivatalos megoldókulcsai csak a vizsga másnapján jelennek meg. A Telex azzal segít az érettségizőknek, hogy hétfőn, kedden és szerdán kiváló tanárok ismertetik egy-egy videón a középszintű magyar, matematika és történelem feladatlap megoldásait.

Az adásokat az érettségik lezárulása után délután lehet majd megtalálni a Telexen.

  • Hétfőn a magyarérettségi megoldásait Kovács Péter, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanára ismerteti.
  • Kedden a matematika feladatokat Gerőcs László, a Korrepeta tanára és Csapodi Csaba, az ELTE oktatója vezeti le a kamera előtt.
  • Szerdán a történelem írásbeli fogós kérdéseit Repárszky Ildikó, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium vezető tanára válaszolja meg.

A koronavírus-járvány idén is több ponton módosította a vizsgák menetét. Az írásbelik nem reggel 8-kor, hanem 9 órakor kezdődnek, egy teremben csak tíz diák ülhet, és az érettségi tárgyak többségéből csak írásbeli vizsga lesz. Szóbelit csak azokból a tárgyakból tartanak, amelyeknek nincs írásbeli vizsgarésze (célnyelvi civilizáció, bibliaismeret, judaisztika, népművészet, hittan). Testnevelésből a szóbeli és – bizonyos feladatok mellőzésével – a gyakorlati vizsgát is meg kell szervezni.

A most induló vizsgaidőszakban 72 303 végzős középiskolás érettségizik, rajtuk kívül 39 447-en tesznek még legalább egy tárgyból valamilyen érettségit. A már érettségizettek közel 10 500 ismétlő- vagy kiegészítő vizsgára jelentkeztek, az előre hozott vizsgák száma összesen 25 821, a szintemelő vizsgáké 14 568, valamint együttesen 2740 a pótló- és javítóvizsgák száma.

Május 3-án magyarból középszinten 71 ezren, emelt szinten mintegy 2 ezren tesznek vizsgát. Másnap matematikából 68 ezren középszinten, több mint 5 ezren pedig emelt szinten írásbeliznek. Május 5-én történelemből középszinten 66 ezer, emelt szinten mintegy 8 ezer diák érettségizik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!