Akár öt évet is kaphat, aki védettségi igazolványt hamisít

2021. május 1. – 17:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnaptól öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, ha valaki védettségi igazolvánnyal kapcsolatos visszaélést, bűntettet követ el, derült ki a szombati Magyar Közlönyben megjelent egyik kormányrendeletből.

„Aki a SARS-CoV-2 koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló kormányrendeletben meghatározott hamis közokiratot vagy magánokiratot készít; közokirat vagy magánokirat tartalmát meghamisítja; hamis, hamisított vagy más nevére szóló valódi közokiratot vagy magánokiratot felhasznál; információs rendszerbe adatot jogosulatlanul vagy jogosultsága kereteit megsértve bevisz, megváltoztat, töröl vagy hozzáférhetetlenné tesz, bűntett miatt öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”

– mondja ki a kormányrendelet.

Ugyanígy büntetendőek azok is, akik hamis védettségi igazolványt hoznak forgalomba, vagy azzal kereskednek, illetve a bűncselekményhez szükséges vagy ezt könnyítő jelszót, számítástechnikai programot készítenek, hoznak forgalomba vagy azzal kereskednek.

A magyar kormány februárban döntött a koronavírus elleni védettségi igazolvány bevezetéséről, majd március közepe óta magyarok millió kapták meg a védettségüket igazoló okiratot. Azt már akkor közölték, hogy az ingyenes kártya kizárólag személyi igazolvány vagy útlevél felmutatásával együtt lesz érvényes, hogy az állam hivatalból postázza majd ki azokat, a kiállításukat pedig nem kell külön kérni, hetekig nem lehetett azonban tudni, hogy mire is lesz majd egyszer jó a kártya.

Orbán Viktor aztán ezen a héten bejelentette, hogy amennyiben az oltások száma szombatra meghaladja a 4 milliót, további enyhítések következhetnek. Legalábbis azoknak, akiknek van védettségi igazolványuk, a kormány ehhez kötötte ugyanis a mozikba, színházakba, vendéglátóhelyekre, focimeccsekre történő belépést. Csütörtökön az is kiderült, hogy védettségi igazolvánnyal Szerbiába és Montenegróba már biztosan az utazási korlátozások alól mentesülve utazhatnak majd a magyarok, szombaton pedig arról cikkeztünk, hogy magyar védettségi igazolvánnyal Szlovéniába és Bahreinbe is szabadon lehet utazni.

A nyitás ellentmondásaival nemrég ebben a cikkünkben foglalkoztunk, a védettségi igazolványok körüli zűrzavarról pedig – az olvasóink beszámolói alapján – itt írtunk hosszabban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!