Mire jó a védettségi igazolvány? Még mindig nem derült ki

2021. április 15. – 08:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Március óta egy egész ország találgatja, hogy mire is jók az úgynevezett védettségi igazolványok, amiket a postaládákba dobálnak be. Ráadásul a plasztikkártyákkal változatos, „adatszinkronizációs” problémák is felmerülnek, hogy csak néhányat említsünk:

  • Az érvényességi idejük nem felel meg a jogszabályoknak.
  • Egy család egyszerre betegeskedő tagjai például teljesen különböző lejáratú igazolványokat kaptak.
  • Egy embernek a régi útlevélszáma került a műanyag lapra,
  • de az is előfordult, hogy halott embernek postázták ki az okmányt.

Egy hónapja Haász János kollégám is próbálta kideríteni, hogy mit kezdhet kártyájával, milyen jogosultságokkal jár együtt, de konkrét választ ő sem kapott. Kereste a koronavirus.gov.hu kormányzati tájékoztatóoldalon, de ott semmi nyoma ennek az információnak. Felhívta a polgármesteri hivatalának ügyintézőjét, de ő sem tudott erre mit mondani. Végül a híres 1818-as számon, a kormányzati ügyfélvonalon is próbálkozott. Az itteni ügyintézővel abban maradtak, tegye el a fiókba a kártyát, egyszer majd csak jó lesz valamire.

Gulyás Gergely a március 25-i kormányinfón azt mondta, később hozzá nyilvánosságra, hogy mik lesznek a védettségi igazolvány plusz jogosultságai. Orbán Viktor az április 9-i rádióinterjújában azt mondta, már közel vagyunk ahhoz, hogy a védettségi igazolványt használhassuk.

Gulyás Gergely február végén olyat is mondott, hogy az igazolvánnyal rendelkezőknek nem kell majd karanténba vonulniuk. Az operatív törzs április 14-i tájékoztatóján viszont az derült ki, hogy igazolvány megléte önmagában még nem jogosít fel a hatósági házi karantén elhagyására, ehhez továbbra is két negatív eredményű PCR-tesztre van szükség.

Nemrég az ATV is feltette a mindenkit érdeklő kérdést a a Belügyminisztériumnak. Idézzük a belügy válaszát:

„Az igazolvány felhasználhatóságára vonatkozó kérdés idő előtti.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!