Így néz ki a védettségi igazolvány, de a rajta lévő QR-kóddal is „adatszinkronizációs problémák” vannak

2021. március 10. – 18:51

frissítve

Így néz ki a védettségi igazolvány, de a rajta lévő QR-kóddal is „adatszinkronizációs problémák” vannak

Másolás

Vágólapra másolva

A Telex egyik olvasója már megkapta azt a védettségi igazolványt, amely tanúsítja, hogy tulajdonosa vagy átesett a fertőzésen, vagy megkapta a védőoltást.

Budapesti olvasónknak novemberben voltak tünetei, ezért elment egy szűrőbuszra teszteltetni magát, ami hivatalos tesztközpontnak számított. Itt csak gyorstesztet végeztek rajta, aminek az eredménye pozitív lett. Az eredmény megerősítésére PCR-teszt már nem készült, a protokoll ekkor ezt már nem követelte meg.

Olvasónk az igazolványt szerdán postán kapta meg Budapest Főváros Kormányhivatalától.

A plasztikkártyán látható egy QR-kód, amely elvileg további információkat tartalmaz, de itt is „adatszinkronizációs problémák” merülnek fel, a kód ugyanis az e-egészségügyi rendszerbe (EESZT) vezet, ahol paradox módon az olvasható, hogy a kártya tulajdonosának nincs védettségi igazolványa.

Cikkünk megjelenése után egy olvasónk azt írta: ő már megkapta a második oltást, és ez szerepel is az EESZT-ben. Ennek ellenére a védettségi igazolványán látható QR-kódos ellenőrzés ezt nem mutatja.

A kormány még februárban döntött a koronavírus elleni védettségi igazolvány bevezetéséről. Az kap automatikusan igazolványt, aki igazoltan átesett a fertőzésen vagy oltást kapott. Az is igényelheti, aki antitesteket kimutató vérvizsgálatot csináltat hitelesített laboratóriummal, utóbbi esetben február közepétől lehet igényelni.

A védettségi igazolvány érvényessége oltás esetén korlátlan, az igazolt felgyógyulást követően 6 hónap, korábbi pozitív teszt hiányában pedig az ellenanyag-vizsgálatot követő 4 hónap.

Az ingyenes igazolványt az állam hivatalból postázza, annak kiállítását külön nem kell kérni. Aki maga igényli a laboreredménye alapján, annak fizetnie kell érte.

A kártya a személyi igazolvány vagy útlevél felmutatásával együtt érvényes, és az egyes adatok megjelölését angol nyelven is tartalmazza.

A Portfolio.hu azt írta: a kártyákat az ANY Biztonsági Nyomda gyártja, amely 2023 március végéig szóló szerződést írt alá erről a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-vel.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom