SZFE-kancellár: A hallgatók a tudtuk nélkül egy Patyomkin-egyetemet védtek

2021. április 29. – 11:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szarka Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kancellárja az M5 Libretto című műsorában azt mondta, hogy a hallgatók a tudtuk nélkül egy Patyomkin-egyetemet védtek, és gazdasági szempontból nem is működött normálisan.

Szarka azt mondta az M5-ön, hogy két hónapig nem tudott bejutni az intézménybe a blokád miatt. „Úgy tűnt, hogy a hallgatók egy szabadságélményt védenek, és úgy lettünk beállítva, mint a gonoszok, akik azért jöttek, hogy tönkretegyék az autonómiát, az intézményt.”

Szerinte a hallgatók talán tudtuk nélkül egy Patyomkin-egyetemet védtek, ami semmilyen módon nem tükrözte a normális működést. Szarka úgy véli, hogy nem is akarták, hogy az új fenntartó belelásson a működésbe, ezért generáltak hatalmas habot az intézmény körül, számára ez derült ki az átvilágítás során. „Ez az egyetem a modellváltással intézményi szempontból a szakadék széléről került visszarántására” – mondta.

Szarka Gábor a Színház- és Filmművészeti Egyetem előtt Fotó: Huszti István/Telex
Szarka Gábor a Színház- és Filmművészeti Egyetem előtt Fotó: Huszti István/Telex

A kancellár egyelőre nem írta alá az átadás-átvételi jegyzőkönyvet, mert úgy látja, hogy az nem tükrözi teljes mértékben a valóságot. Erre példaként azt hozta föl, hogy a blokád alatt készült jegyzőkönyvbe csak nyolc műtárgy került be, miközben ők 335-öt találtak az intézményben.

Szarka az Állami Számvevőszék jelentésére is utalt, ami szerint átláthatatlan volt az SZFE gazdálkodása. A kancellár korrupcióra utaló jelet nem talált, de szerint sokatmondó, hogy a könyvvizsgáló nem validálta a 2020-as év beszámolóját.

A kancellár közölte, hogy elkezdték az egyetem új szenátusának felállítását, erről kedden küldtek véleményezésre dokumentumokat a hallgatói önkormányzatnak, és péntekig várják a visszajelzést.

Az SZFE-sztori

Ahogy korábban írtuk, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói augusztus 31-én azután foglalták el az egyetem épületeit, hogy egy kormánydöntéssel az intézmény fölé rakott alapítvány új kuratóriuma, élén az egyetemet már többször bíráló Nemzeti Színház igazgatójával, Vidnyánszky Attilával elvette a demokratikusan választott szenátus legfontosabb jogköreit.

Eszerint nem dönthettek saját működési szabályzatról, költségvetésről, intézményfejlesztésről, nem nevezhetnek ki önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat sem. Ezek a jogkörök mind a kuratóriumhoz kerültek át. A hallgatók erre barikádot, őrséget állítottak, és kijelentették, hogy a kuratórium tagjait nem tartják legitimnek, és nem is engedik be őket az egyetem épületeibe.

Szarka Gábor kancellár és Novák Emil általános rektorhelyettes november 6-án felfüggesztette az egyetem őszi félévét. A hallgatók elutasították a tanév rendjének módosítását, és a Fővárosi Törvényszék szerint sem tekinthető semmisnek az őszi félév.

A hallgatók a bevezetett új járványügyi rendelet miatt végül november 10-én hagyták el az egyetem elfoglalt épületeit. Másnap Vidnyánszky Attila, SZFE fölé rakott alapítvány kuratóriumának elnöke kijelentette, hogy februártól új helyszínen folytatódik az oktatás. A nyilvánosságra került nevek alapján többnyire a közmédiából ismert embereket kértek fel oktatónak.

Január 19-én jelentették be az SZFE tiltakozó hallgatói, hogy új alkotóműhelyt, egyesületet hoznak létre. A Freeszfe Egyesületet az SZFE volt és jelenlegi diákjai, tanulói alapították azért, hogy a megváltoztatott egyetem eredeti szellemiségét megőrizzék. De eközben egy nagyobb dobásuk is volt: külföldi egyetemekkel állapodtak meg egy diplomamentő akció keretében. A titokban zajlott folyamatról videót is forgattunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!