ÁSZ: Átláthatatlan volt az SZFE gazdálkodása

2021. április 26. – 16:18

Másolás

Vágólapra másolva

Átláthatatlan volt az SZFE gazdálkodása címmel adott ki közleményt az Állami Számvevőszék, ami 2018 és 2020 között vizsgálta a Színház- és Filmművészeti Egyetem vagyongazdálkodását.

Eszerint az egyetem vagyongazdálkodása 2018-2019-ben, valamint 2020-ban a fenntartóváltás időpontjáig nem volt átlátható és elszámoltatható, tehát jogos volt a tulajdonosi (kormányzati) joggyakorlás kereteinek megerősítése.

A közlemény szerint az ÁSZ-vizsgálat a következőket tárta fel:

  • a Színház- és Filmművészeti Egyetem 2018-2019-ben rendelkezett az alapvető számviteli szabályzatokkal, azonban a vagyongazdálkodás kereteit nem szabályszerűen alakította ki
  • az alkalmazott számlarend nem volt összhangban a jogszabályi előírásokkal
  • 2019-ben az SZFE nem rendelkezett az önköltségszámítás rendjére vonatkozó szabályzattal

Ez azt jelenti a közlemény szerint, hogy az SZFE korábbi vezetése nem alakította ki a szabályszerű könyvvezetés és vagyongazdálkodás alapvető feltételeit.

Emellett az ÁSZ-vizsgálat szerint a Színház- és Filmművészeti Egyetem a 2018. és 2019. évi éves költségvetési beszámolók elkészítéséhez, a mérleg tételeinek alátámasztásához nem állított össze leltárt, amely tételesen, ellenőrizhető módon tartalmazza a mérlegben szereplő eszközöket és forrásokat. A leltárak hiányában a beszámolók pedig nem nyújtottak megbízható és valós képet a vagyoni helyzetéről és ennek változásáról, ezáltal a vagyon jogszabályi előírások szerinti kimutatása nem volt biztosított.

Az ÁSZ azt is feltárta, hogy 2020-ban a fenntartóváltás fordulónapjára vonatkozóan a Színház- és Filmművészeti Egyetem a törvényi előírás ellenére nem készített záró beszámolót, illetve nem állított össze leltárt a rendelkezésére álló vagyonelemekről. Ezáltal a fenntartóváltás időpontjában nem volt biztosított a számviteli nyilvántartásaiban szereplő vagyonelemek szabályszerű kimutatása, és nem volt igazolt azok megléte sem.

Az SZFE-sztori

Ahogy korábban írtuk, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói augusztus 31-én azután foglalták el az egyetem épületeit, hogy egy kormánydöntéssel az intézmény fölé rakott alapítvány új kuratóriuma, élén az egyetemet már többször bíráló Nemzeti Színház igazgatójával, Vidnyánszky Attilával elvette a demokratikusan választott szenátus legfontosabb jogköreit.

Eszerint nem dönthettek saját működési szabályzatról, költségvetésről, intézményfejlesztésről, nem nevezhetnek ki önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat sem. Ezek a jogkörök mind a kuratóriumhoz kerültek át. A hallgatók erre barikádot, őrséget állítottak, és kijelentették, hogy a kuratórium tagjait nem tartják legitimnek, és nem is engedik be őket az egyetem épületeibe.

Szarka Gábor kancellár és Novák Emil általános rektorhelyettes november 6-án felfüggesztette az egyetem őszi félévét. A hallgatók elutasították a tanév rendjének módosítását, és a Fővárosi Törvényszék szerint sem tekinthető semmisnek az őszi félév.

A hallgatók a bevezetett új járványügyi rendelet miatt végül november 10-én hagyták el az egyetem elfoglalt épületeit. Másnap Vidnyánszky Attila, SZFE fölé rakott alapítvány kuratóriumának elnöke kijelentette, hogy februártól új helyszínen folytatódik az oktatás. A nyilvánosságra került nevek alapján többnyire a közmédiából ismert embereket kértek fel oktatónak.

Január 19-én jelentették be az SZFE tiltakozó hallgatói, hogy új alkotóműhelyt, egyesületet hoznak létre. A Freeszfe Egyesületet az SZFE volt és jelenlegi diákjai, tanulói alapították azért, hogy a megváltoztatott egyetem eredeti szellemiségét megőrizzék. De eközben egy nagyobb dobásuk is volt: külföldi egyetemekkel állapodtak meg egy diplomamentő akció keretében. A titokban zajlott folyamatról videót is forgattunk.