Az SZFE vezetése a tavaszi félév alatt az őszi félév tanulmányi követelményeit is bepótoltatná

2020. december 23. – 16:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) jelenleg oktatás nem végezhető, az csak 2021. február 1-től, a szükséges feltételek fennállása esetén folytatható, ezt az egyetem alapítványának kuratóriuma a december 21-i határozatában erősítette meg – írja az egyetem vezetőinek szerdai közleménye.


A közlemény szerint az oktatás folytatását – lehetőség szerint – úgy kell megszervezni, hogy a tavaszi félév alatt a 2020/2021-es tanév őszi félévének tanulmányi követelményei is teljesíthetők legyenek. „Az SZFE vezetése ennek érdekében végzi munkáját és ehhez kéri minden egyetemi munkavállaló és a hallgatók együttműködését” – írják.

Az összegzés felidézi, hogy az oktatás leállításáról szóló korábbi, novemberi fenntartói döntést az SZFE Hallgatói Önkormányzata a bíróságon megtámadta. A bíróság végzése nem arról szól, hogy a fenntartó döntése jogszerűtlen. „A fenntartó és az SZFE vezetése megítélése alapján a jogi feltételek továbbra is, sőt, még határozottabban fennállnak az oktatás leállításáról” – áll a közleményben.

Szarka Gábor az SZFE újonnan kinevezett kancellárja próbált bejutni az SZFE Vas utcai blokád alá vont épületébe 2020. október 8-ánFotó: Huszti István/Telex
Szarka Gábor az SZFE újonnan kinevezett kancellárja próbált bejutni az SZFE Vas utcai blokád alá vont épületébe 2020. október 8-ánFotó: Huszti István/Telex

Azt írják, a szeptembertől zajlott jogszerűtlen épületblokád és az SZFE vezetőinek az épületből történt jogszerűtlen kizárása lehetetlenné tette az oktatást az egyetemen és azt is, hogy annak meglétét és az egyetem akkreditációjának megfelelő minőségét ellenőrizni lehetne. „Az oktatás leállítása sajnos egyenes következménye volt az őszi jogszerűtlen cselekményeknek.” (MTI)

Szarka Gábor kancellár és Novák Emil általános rektorhelyettes november 6-án függesztette fel az egyetem őszi félévét. A hallgatók elutasították a tanév rendjének módosítását, és a Fővárosi Törvényszék szerint sem tekinthető semmisnek az őszi félév. A hallgatók a bevezetett új járványügyi rendelet miatt végül november 10-én hagyták el az egyetem elfoglalt épületeit. Másnap Vidnyánszky Attila, az SZFE fölé rakott alapítvány kuratóriumának elnöke kijelentette, hogy februártól új helyszínen fog folytatódni az oktatás. Kedden huszonkét tanár jelentette be, hogy visszalépnek az osztályindítástól az SZFE-n.

Az SZFE-n zajló blokádról itt írtunk részletesen, az egyetemfoglalókról készített videónkat itt találja:

A Telex legfrissebb híreit itt találja.

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!