Gulyás Gergely: Idén nem lehet tűzijátékot venni

Legfontosabb

2020. december 10. – 10:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön azután tartott kormányinfót Gulyás Gergely és a beteg Szentkirályi Alexandra helyett beugró Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár, hogy egy nappal korábban a Fidesz győzelemként számolt be arról: kompromisszumot kötött az Európai Unió soros elnökségét ellátó Németországgal a korábban vétót bejelentő Lengyelország és Magyarország is. Hiába tettünk fel sok fontos kérdést időben, a Telex neve ezúttal sem hangozhatott el a tájékoztatón és mindössze egy kérdésünket olvasták fel.

Pedig többek között épp arról is kérdeztük volna a kormány nevében nyilatkozó Gulyás Gergelyt, hogy miért ignorálják egyre látványosabban hetek óta a Telex kérdéseit.

Gulyás Gergely amúgy azt jelentette be, hogy kormány december 21-én fog a karácsonyi szabályozásról dönteni, a jelenlegi korlátozásokat január 11-ig meghosszabbították és hogy amennyiben elérhető lesz többféle vakcina, akkor mindenki eldöntheti, hogy melyiket adatja be.

Újságírói kérdésekre adott válaszokból többek között kiderült, hogy idén sem petárdát, sem tűzijátékot nem lehet árusítani, hogy a jelenleg 7869 kórházban ápolt beteg közül 994 ember fekszik intenzív osztályon és hogy a kormány nyitott az idősek vásárlási sávjának felülvizsgálatára és létszámkorlátozás jöhet a boltokban, de erről csak pénteken vagy szombaton várható hivatalos tájékoztatás.

Azok után, hogy a múltheti kormányinfón annyival zárták rövidre Szájer József botrányát, hogy Szentkirályi Alexandra egyetlen olyan konkrét kérdést sem olvasott fel, amely az illegális szexpartiról, a belga rendőrök elől menekülő Fidesz-alapítóról szólt volna, majd Gulyás Gergely megismételte Orbán Viktor korábbi nyilatkozatát. Szájer neve az e heti tájékoztatón fel sem merült. Azt nem tudjuk, hogy más médiumok újságírói ismét tettek-e fel kérdéseket erről, de a Telex többek között azt szerette volna megtudni, hogy

  • múlt héten összesen hány olyan kérdés érkezett, amely Szájerről szólt,
  • miért döntöttek úgy, hogy ezen kérdések egyike sem hangozhat el pontosan,
  • megítélésük szerint hányat sikerült megválaszolni a feltett kérdésekből Orbán Viktor korábbi reakciójának megismételt felolvasásásval,
  • illetve hogy a többi kérdésre miért nem adtak, és adnak azóta sem választ.

Ezekre a kérdéseinkre sem érkezett válasz, ahogy az alábbiakban visszanézhető percről-percre tudósításunkból is látszik.

A Bloomberg szerdán adott hírt arról, hogy értesüléseik szerint kompromisszumot kötött az Európai Unió soros elnökségét ellátó Németországgal a két, vétót bejelentő tagállam, Lengyelország és Magyarország. Az alku részletei nem ismertek, annak feltételeiről csupán a lengyel miniszterelnök-helyettes nyilatkozott az amerikai hírügynökségnek és más újságíróknak, eszerint a Varsó–Budapest–Berlin-alkut a többi 24 uniós tagország is jóvá hagyhatja, így pénteken megegyezés születhet az uniós költségvetésről és a járvány okozta válság utáni uniós újjáépítési alapról is.

Erre egyébként a magyar kormány egyértelmű kommunikációs irányváltásából, például a Telexnek szerdán nyilatkozó Gulyás Gergely, valamint Orbán Viktor kormányfő tegnap esti, lengyelországi optimista kijelentéseiből is következtetni lehet.

„Magyarországnak és Lengyelországnak jó esélye van a győzelemre az európai uniós költségvetési vitában, a közösségi források kifizetéséhez fűzött jogállamisági feltételrendszer ügyében, ha a következő napokban jó irányba haladnak tovább a dolgok”

– jelentette ugyanis ki Orbán kedd este Varsóban, miután lengyel kollégájával tárgyalt.

A hírre reagálva a Fidesz több politikusa is győzelmet hirdetett és ünnepelt szerdán, de az ellenzék is sikerként számolt be a magyar–német alkuról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!