Gulyás: Ha elérjük a céljainkat, nem lesz vétó

2020. december 9. – 10:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Világos céljaink vannak, leginkább az, hogy az Európai Unió leginkább rászoruló országai forrásokhoz jussanak; ezt akkor tudjuk elérni, ha Magyarország egy ilyen megállapodással politikai okokból nem válik zsarolhatóvá” – mondta szerda reggel a kormányülés előtt Gulyás Gergely a Telexnek. (A múlt hét szerdai kormányüléssel ellentétben ezúttal nem kordonozták el a sajtó elől Orbán Viktor irodájának bejáratát.)

A Miniszterelnökséget vezető minisztert arról kérdeztük, mit jelent az a győzelem, amiről Orbán Viktor beszélt kedd este Lengyelországban. Magyarországnak és Lengyelországnak jó esélye van a győzelemre az európai uniós költségvetési vitában, a közösségi források kifizetéséhez fűzött jogállamisági feltételrendszer ügyében, ha a következő napokban jó irányba haladnak tovább a dolgok – jelentette ki Orbán Varsóban.

Gulyás szerint akkor fogunk vétózni, ha ezeket a feltételeket az uniós csúcson nem sikerül biztosítani. „Ha elérjük a céljainkat, nem lesz vétó, ha nem érjük el, akkor vétó lesz” – mondta a miniszter.

A csütörtök-péntekre szervezett brüsszeli EU-csúcs mindenesetre a szokásosnál is izgalmasabbnak ígérkezik, miután – ahogy arról már több cikkünkben is bővebben beszámoltunk – a jogállamisági feltételek miatt a költségvetési megállapodást három hete Magyarország és Lengyelország nagyköveti szinten elutasította.

Az informális szavazások az Európai Tanács nagyköveti értekezletén zajlottak, és noha a bejelentett politikai vétó ellenére a jogállamisági rendeletet 25 tagállam a támogatásáról biztosította, a hétéves uniós keretköltségvetés, valamint az úgynevezett Next Generation EU (NGEU) segély- és hitelcsomag elfogadásának blokkolásával a magyar és a lengyel kormány megakasztotta a jogalkotási folyamatot ebben, a harmadik tervezet ügyében is – írtuk korábbi cikkünkben.

Legfrissebb híreinket itt olvashatja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!