Szájer házibulija még Borkai jachtozásánál is nagyobb pofon a Fidesznek

Legfontosabb

2020. december 1. – 20:50

frissítve

Szájer házibulija még Borkai jachtozásánál is nagyobb pofon a Fidesznek
Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője beszédet mond a nemzeti konzultációról tartott Védjük meg Magyarországot! című lakossági fórumon az egri Polgárok Házában 2017. október 28-án.MTI Fotó: Komka Péter

Másolás

Vágólapra másolva

Szájer bukása nemcsak politikai és kommunikációs szempontból fájhat a Fidesznek. Orbán Viktor a vétóvita közepén veszítette el egyik legfontosabb európai politikusát.

Szájer József vasárnap lelki okokra hivatkozva lemondott az Európai Parlamenti mandátumáról. Nem nevezett meg akut indokot (nem hivatkozott például egészségügyi okokra), ezért nem volt érthető, hogy másfél évvel a 2019-es EP-választások után miért távozik posztjáról a kormánypártok egyik legfontosabb európai politikusa.

Kedden eltűntek a lemondása körüli kérdőjelek. Szájer két nappal korábban részt vett Brüsszelben egy illegális szexpartin (a képviselő ezt finoman csak házibulinak nevezte), a belga ügyészség szerint pedig kábítószer is volt nála.

Bár Borkai Zsolt jachtozása körül komoly korrupciósvádak is megfogalmazódtak, és a botrányért talán még az önkormányzati választásokon is nagy árat fizetett a Fidesz, Szájer ügye ennél is súlyosabb.

Ezúttal nem egy vidéki város polgármesteréről derültek ki kompromittáló dolgok, hanem az Alaptörvény elsőszámú szerzőjéről, a Fidesz alapítójáról és Orbán Viktor bizalmasáról derült ki, hogy a kormánypártok által képviselt ideológiájával össze nem egyeztethető dolgot tett.

Szájer József a kormánypártok egyik elsőszámú jogásza. Miközben Orbán visszatérő szövege, hogy a törvényeket mindenkinek be kell tartania, Szájer egy illegális (a járványügyi intézkedések miatt tilos volt ekkora összejövetelt tartani) buliról a rendőrségi razzia közepén az ereszcsatornán próbált elmenekülni. Vagyis pontosan tudta, hogy amit tesz, illegális, de ő megpróbált kibújni a törvény betűjének betartása alól.

Legfrissebb híreinket itt olvashatja >>>

Szájer táskájában a rendőrök olyan kábítószert találtak, amelynek birtoklása nemcsak Belgiumban, de Magyarországon is illegális – miközben Magyarországon a kormánypártok által elfogadott törvények európai szinten is szigorúan büntetik a kábítószer birtoklását és fogyasztását. (Ha valaki átnyújt egy égő spanglit a haverjának, a törvény szerint már dílernek minősülhet.) A kormánypártok kíméletlenül támadták korábban a marihuána legalizálása mellett kiálló Juhász Pétert, akire rásütötték azt a bélyeget, hogy „drogos politikus”.

Szájer lebukása azért kellemetlen a Fidesznek, mert a kormánypártok évek óta mantrázzák, hogy mennyire romlott, erkölcstelen a brüsszeli elit, hanyatlik a Nyugat. Mindezzel szembeállítva

nehéz fenntartani az erkölcsösség látszatát az ereszcsatornán droggal a táskájában menekülő Szájerrel.

A Fidesz által képviselt értékrenddel a „házibuli” jellege is nehezen tűnik összeegyeztethetőnek. Miközben Szájer Józsefet közszereplőként is megilleti a magánélet, szexuális irányultsága nem tartozik a nyilvánosságra, a belga lapok által csak gangbangbuliként jellemzett eseményen vett részt, ahol belga sajtóhírek szerint főleg férfiak vettek részt. Eközben a Fidesz-KDNP a migránsozás után az elmúlt hónapokban a korábbiaknál is keményebben támadja itthon a szexuális kisebbségeket, és hirdeti, hogy meg kell védeni a normalitást.

Szájer botrányára politikailag is rossz pillanatban jön a Fidesznek. A vétóvita közepén, amikor ráadásul olyan hangokat is hallani, hogy ha nem lenne a koronavírus, a Fideszt már kitették volna az Európai Néppártból. Szájerről azt tartják, hogy ő volt az a politikus, aki az Orbán-kormány kemény odamondásai után próbálta elsimítani a dolgokat és összehozni a kompromisszumokat az európai elittel. Kiválása a mostani kritikus időszakban érzékeny veszteség a kormánypártoknak.

Egyelőre lehetetlen megmondani, hogy mindez hogyan hat a Fidesz belpolitikai támogatottságára és a brüsszeli alkupozíciójára; pontosabban az irány valószínűsíthető, a kérdés, hogy a történések mennyire gyengíthetik a kormánypártokat. A megoldás több dologtól is függ; hogyan reagálnak az ellenzéki pártok a botrányra, mennyire tudják/akarják napirenden tartani; lesznek-e további erős fejlemények az ügyben; hogyan fog reagálni a Fidesz.

Szájer az EP-mandátumáról lemondott, de a Fideszből nem lépett ki. Kizárhatja a párt is, ami egy Fidesz-alapító esetében mindenképpen erős és szimbolikus lépés lenne. A kormánypárti beszélő fejek ellentámadásba is lendülhetnek, és hangosabbra csavart sorosozással körítve idegen erők összeesküvését is elkezdhetik emlegetni. A Borkai-botrányból kiindulva egy dolog azonban szinte biztos: Szájer eddig is nagyon keveset szerepelt a hazai nyilvánosságban, de a közéleti szerepléstől ezek után véglegesen vissza fogják vonni.

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!